Ciszta I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Ciszta


Ciszta: egy anatómiai szövetben rendellenesen kialakuló, zárt membránnal ellátott zseb. A ciszták túlnyomó többsége nem daganatos, de némelyikük zavarhatja valamely szerv működését és fájdalmat okozhat. A cisztáknak több típusa létezik: a leggyakoribbak a bőrben, a petefészkekben, a mellekben és a vesékben találhatók. A kezelés szükségessége a ciszta típusától, elhelyezkedésétől és a tünetektől függ. Ha nincsenek tünetek, általában nincs szükség kezelésre. 

A ciszta jellemzői

A ciszta tünetei

A fogászati ciszta tünetei általában attól függenek, hogy mekkora a ciszta mérete és hol helyezkedik el. Kisebb ciszták esetén lehet, hogy semmilyen tünetet nem okoznak, és csak a fogorvosi vizsgálat során derülnek ki.

Nagyobb ciszták esetén azonban előfordulhatnak kellemetlenségek, például:

A ciszta kezelése

Amikor a fogászati ciszta tüneteket okoz, a fogorvos általában diagnosztikai teszteket végez, például röntgenfelvételeket vagy számítógépes tomográfiát (CT), hogy meghatározza a ciszta méretét és pontos helyét. A kezelés a ciszta méretétől és a tünetektől függ. Kisebb ciszták esetén a fogorvos gyakran javasolhatja a ciszta rendszeres megfigyelését és figyelemmel kísérését. Nagyobb ciszták esetén viszont általában szükség van a ciszta eltávolítására. Ez a beavatkozás általában sebészeti úton történik, és magában foglalja a ciszta eltávolítását és az érintett terület tisztítását.

Fontos megjegyezni, hogy a fogászati ciszták veszélyesek is lehetnek, ha nem kezelik őket megfelelően. Ha hagyják, hogy a ciszta növekedjen és tovább fertőződjön, akkor károsíthatja a környező szöveteket, csontot és fogakat. Ezért rendkívül fontos, hogy ha gyanúja van egy fogászati cisztára, azonnal forduljon fogorvoshoz.

Az alapvető higiéniai szokások, például a rendszeres fogmosás, a fogselyem használata és a rendszeres fogorvosi vizsgálatok segíthetnek a fogászati ciszták megelőzésében. Továbbá, ha az elhalt fogat vagy a fertőzött foggyökeret időben kezelik, a ciszta kialakulásának kockázata is csökkenhet.

Végső soron a fogászati ciszta egy olyan probléma, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha bármilyen tünetet vagy kellemetlenséget tapasztal, amely a fogíny vagy a fogak területén jelentkezik, konzultáljon fogorvosával a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.