Alveoláris csont jelentése, definíciója

Lexikon

Alveoláris csont


Alveoláris csont: a fog gyökerét körülvevő csont, amely a fogat a helyén rögzíti; e csont elvesztése a periodontális (íny) betegség lehetséges jele. A felső állkapocsban az alveoláris csontnyúlvány egy domborulat az alsó felszínen, amely a csont legvastagabb részét alkotja. Az alsó állkapcson ez egy domborulat a felső felszínen. Ezek a struktúrák tartják a fogakat, és a szájüreg részeként íny veszi körül őket. Mindkét alveoláris nyúlvány sejteket, idegeket, vérereket, nyirokereket és csonthártyát tartalmaz. Az alveoláris perem egyenletesen végződik körülbelül a fogak nyakánál (egészséges állapotban kb. 1-2 mm-en belül).

Az alveoláris csont jellemzői

Az alveoláris csont tehát létfontosságú szerepet játszik a fogak rögzítésében és működésében. Az egészséges alveoláris csont és a körülötte lévő fogíny gondozása és megőrzése elengedhetetlen a fogak hosszú távú egészségéhez és stabilitásához.

Rendszeres fogorvosi ellenőrzések és a megfelelő szájhigiénia fenntartása kulcsfontosságú a fogak és az alveoláris csont egészségének megőrzéséhez. Szükség esetén a fogorvosok további kezeléseket is javasolhatnak, mint például fogpótlások vagy implantátumok, hogy helyreállítsák a fogak funkcióját és esztétikai megjelenését.

Az alveoláris csont tanulmányozása és megértése segít a fogorvosoknak az egészséges rágófunkció helyreállításában és a fogak optimális állapotának fenntartásában. A folyamatos kutatás és fejlesztés eredményeként további haladás várható a fogászati területen, amely elősegíti a fogak és az alveoláris csont egészségét és tartósságát.