Kusza fogak | Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Kusza fogak – kialakulástól a hatékony kezelésig

Kusza fogakkal küzd? Esztétikailag zavarják, esetleg már rágási nehézségeket, beszédproblémákat is okoztak? A kusza fogak számtalan gondot okozhatnak a mindennapi életben, de szerencsére van megoldás. A Móricz Dental Fogászaton ismerjük a legjobb eljárásokat kusza fogak kezelésére!

Kusza fogak – kialakulástól a hatékony kezelésig

A kusza fogak világszerte sok problémát okoznak

A gyermekkori fogazati problémák egyre növekvő jelensége világszerte aggodalomra ad okot. Több fogszabályozó szakember a világ különböző tájairól rámutatott erre a problémára. Nem csupán a fogak elhelyezkedésének eltérése jelenti a gondot, hanem a velük összefüggő egyéb egészségügyi problémák is, mint a viselkedési és tanulási zavarok, alvási problémák, és allergiák. A kusza fogak tehát már gyermek korban sok gondot okozhatnak.
A Móricz Dental évtizedek óta foglalkozik a fogászati problémák javításával, többek között a kusza fogak okozta rendellenességek kezelésével. Szakembereink arra is törekednek, hogy megértsék a kusza fogak kialakulásának okait és megoldásokat találjanak rá. Ismerje meg hogyan lehet a kusza fogak problémáját komplex megközelítéssel kezelni.

A kusza fogak kialakulásának leggyakoribb okai gyermekkorban

 • Alvási problémák is okozhatnak kusza fogakat: az alváshiány és a fogszorítás az alvási zavarokkal összefüggő tünetek. Az alvásmedicina úgy véli, hogy a légzési problémák gyakran állnak ezek mögött. A napi és éjszakai szájlégzés a kusza fogakat is okozhat, hiszen a légzési mintázatok megváltozása hatással van az arc és a fogazat fejlődésére.
 • Az arc fejlődése miatt is kialakulhatnak a kusza fogak: a gyermekek arcának megfigyelésekor a fogak helyzete és az állkapocs elrendeződése hívja fel a figyelmet a kusza fogakra. Az arc növekedési iránya megváltozhat, ha a nyelv helyzete eltolódik, vagy az orrlégzés helyett szájlégzés alakul ki. A szájlégzés a testtartásra is hatással lehet, mely összefüggésben áll a kusza fogakkal.
 • Szájlégzés miatt is kialakulhat a kusza fogak problémája: az orrlégzés helyett a szájlégzés kialakulása komoly probléma lehet, hiszen befolyásolja a nyelv helyzetét a szájban, és az arc közepének fejlődését is. A Móricz Dental kiemeli, hogy ennek orvoslása kiemelt fontosságú.
 • Krónikus stressz és a kusza fogak kapcsolata: a gyermekkori stressz – mint például a családi konfliktusok vagy túlzott versenysport – a kusza fogak kialakulásának problémájával is összefüggésben állnak a kutatások szerint.
 • A nem megfelelő táplálkozás is okozhat kusza fogakat: az étrend is befolyásolja a fogak elrendeződését. Az ujjszopás, a túl sok pépes étel, vagy a rágás hiánya mind kiválthatják a kusza fogak kialakulását.
 • Mozgáshiány okán kialakult kusza fogak: a mozgáshiány és a túlzott, vagy nem megfelelő edzés is befolyásolhatja a fogazat fejlődését, akár emiatt is kialakulhatnak a kusza fogak gyermekkorban.
 • Testtartási zavarok hatással vannak a kusza fogakra: a testtartásbeli problémák, mint például a gerincferdülés, is kapcsolatban állhatnak a fogak állásának rendellenességével, ez az ok is meghúzódhat a kusza fogak kialakulása mögött.
 • Genetikai tényezők is közrejátszanak a kusza fogak kialakulásában: az öröklött tulajdonságok befolyásolják a fogak méretét és formáját, így pusztán a rossz genetika miatt is kialakulhatnak kusza fogak.
 • Fogvesztés vagy korai fogváltás a kusza fogak mögött: ez térhiányt eredményezhet a fogak között komplikációkat, a hiányos fogazat miatt kusza helyzetbe kerülhetnek a fogak. Akár a nem megfelelő ütemű fogváltás, vagy baleset is okozhatja a foghiányt ami miatt kialakulnak a kusza fogak.
 • Szűk állcsontok is kusza fogakat eredményeznek: a szűk álcsontok korlátozzák a fogak helyét, ami zsúfoltságot eredményezhet, ennek nyomán pedig kusza fogak alakulnak ki.

A kusza fogak problémájának megoldása egy komplex kezelés a Móricz Dentalban

A Móricz Dental elkötelezett amellett, hogy egészében kezelje a fogászai problémákat, többek között a kusza fogakat is. Nem csupán a fogazati eltérések orvoslására törekszünk, hanem a gyermek egész egészségének javítására is. A komplex kezelés magában foglalja a fogszabályozást, a légzéstréninget, a logopédiát és a testkezelést is. Ez nem csupán az arcprofil javulását eredményezi, hanem a légzés javulását is, amely a kusza fogak kezelésének központi része.

A kusza fogak kezelésének módszerei a Móricz Dental rendelőben

A Móricz Dental fogászaton a kusza fogak kezelésére számos megoldást kínálunk:

 • Fogszabályozás a kusza fogak kezeléséhez: a fogszabályozás az egyik legelterjedtebb és legmegbízhatóbb módszer a kusza fogak rendezésére.
 1. Hagyományos fogszabályozó készülékek: ezek a fémből készült készülékek hatékonyan mozgatják a fogakat a kívánt pozícióba.
 2. Esztétikus fogszabályozók: olyan anyagokból készülnek, mint például a kerámia, amelyek kevésbé láthatók, de ugyanolyan hatékonyak a kusza fogak kezelésére. A gyerekek sokszor cukkolják egymást olyan dolgok miatt, mint a fogszabályozó készülék, a fehér színű, a láthatatlan vagy a belső készülékekkel ez elkerülhető.
 3. Invisalign rendszer: az Invisalign egy átlátszó műanyag sínt használ, amelyeket szorosan illesztenek a fogakhoz, és fokozatosan rendezik azokat.
 • Sebészeti beavatkozások: néhány esetben a kusza fogak problémája sebészeti beavatkozást igényelhet:
 1. Állcsont-műtét: segít a fogaknak megfelelő helyre kerülni a szájban.
 2. Periodontális műtét: a fogíny és az állcsont sebészeti kezelése.

Mit tehet, ha meg szeretne szabadulni a kusza fogak problémájától?

A kusza fogak komplex problémát jelenthetnek, amelyek többféle kezelési módszert igényelhetnek. A Móricz Dental büszkén kínál személyre szabott megoldásokat minden egyes páciens számára a kusza fogak kezelésére. Az Ön egyedi igényeinek megfelelő legjobb kezelési terv kiválasztásához, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot rendelőnkkel a +36 1 3611 222-es telefonszámon, vagy foglaljon időpontot online!
Az egészséges és gyönyörű mosoly fontos számunkra. Szakértőink a legkíméletesebb eljárásokkal segítenek Önnek elérni a kívánt eredményeket. A kusza fogak problémája már nem kell, hogy gátolja az Ön önbizalmát vagy kényelmét. A Móricz Dental segítségével az egészséges mosoly csak egy konzultációra van.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Lyukas fog gyereknél I Móricz Dental Fogászat

Lyukas fog gyereknél – gyakori jelenség, pedig elkerülhető

A gyermekkori lyukas fogak, amelyeket fogszuvasodásként ismerünk, a fogakat érintő egyik leggyakoribb betegség. A fogszuvasodás során a fogzománc, amely a fog külső védelmező rétege, károsodik és idővel pusztulni kezd. Ennek a folyamatnak több oka is lehet, amelyek együtt, összetett módon hatnak.

Tovább olvasom
Szájszag vagy rossz lehelet I Moricz Dental Fogászat

Szájszag vagy rossz lehelet – mi okozza?

A szájszagot számos tényező okozhatja, de a leggyakoribbak közé tartozik a nem megfelelő szájhigiénia. Amikor az ételmaradékok a szájban maradnak, baktériumok szaporodnak el, amelyek kellemetlen szagokat termelnek. Egyes ételek, mint a fokhagyma és a hagyma, valamint az alkohol és a dohányzás is hozzájárulhatnak a szájszag kialakulásához.  A szájszárazság – ami csökkenti a nyál termelését, ami segít megtisztítani a szájat – szintén előidézhet szájszagot.  Továbbá, bizonyos betegségek, mint a cukorbetegség, a krónikus tüdőbetegségek, a vese- vagy májbetegségek is okozhatnak rossz leheletet.

Tovább olvasom
Implantátum kezelés folyamat I Móricz Dental Fogászat

Implantátum kezelés folyamata

Miért fontos az implantátum kezelés folyamata?
Az egészséges és ragyogó mosoly nem csupán esztétikai kérdés, hanem az általános jóllét és az önbizalom növelésének kulcsa is. A fogászati implantátumok forradalmasították a fogpótlás világát, lehetővé téve számunkra, hogy visszaadjuk Önnek azt az életminőséget, amit egykoron a természetes fogak biztosítottak.

Tovább olvasom
Fogbeültetés altatásban | Móricz Dental Fogászat

Fogbeültetés altatásban

Sokan vannak olyanok, akik különböző okokból tartanak a fogászati kezelésektől, és jobban szeretnék, ha a műtéteket altatásban, nem pedig érzéstelenítés mellett végeznék el. Számukra van egy jó hírünk: a fogbeültetés altatásban is lehetséges!

Tovább olvasom
Fogorvos implantátum szakértő I Móricz Dental Fogászat

Fogorvos implantátum szakértő

Amit a fogorvosi implantátumokról érdemes tudnia egy szakértő tolmácsolásában!
A fogorvosi implantátumok azon modern fogászati technológiák közé tartoznak, amelyek célja a hiányzó fogak pótlása. Ezek az implantátumok mesterséges gyökerek, amelyeket közvetlenül az állkapocsba kerülnek beültetésre. 
Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az implantátum stabilan rögzüljön, így biztosítva az implantációs fogpótlás természetes funkcióit és megjelenését. A beültetési folyamat egy fogorvos implantátum szakértő által végzett műtéti eljárás, amit helyi érzéstelenítésben végzünk, így Ön minimális kellemetlenséget érez csak. Az implantátumok anyaga, általában titán, ami kiváló biokompatibilitással rendelkezik és elősegíti az állkapocscsal való összenövést. Hosszú távú stabilitást biztosít.

Tovább olvasom

Rólunk mondták