Gyulladt íny bölcsességfog - Móricz Dental Fogászat

Gyulladt íny bölcsességfog problémák esetében

A bölcsességfog manapság sok problémát tud okozni, hiszen evolúciónk során állkapcsunk méretének csökkenése miatt sokaknál egyszerűen nem férnek el ezek a fogak a szájban. Gyakori lehet a gyulladt íny is a bölcsességfog kitörése következtében. Ez pontosan mitől lehetséges? Most megtudhatja!

Gyulladt íny bölcsességfog problémák esetében

Miért alakul ki a gyulladt íny bölcsességfog probléma esetében?

A bölcsesség fogunk komoly problémák okozója lehet abban az esetben, ha nem megfelelően nő ki. Ez igen gyakori, mivel állkapcsunk mérete kisebb lett az evolúciós fejlődésünk során, amelynek következtében ezeknek a fogaknak a szerepe teljesen elkopott. A bölcsességfogak előtörése általában tinédzser kortól egészen fiatal felnőtt korig okozhatnak problémát. A bölcsességfogak sok esetben nem férnek el a szájban, ezzel több komplikációt előidézve: 

 • Bedőlt bölcsesség fog: azzal okoz problémát, hogy ránő a szomszédos fogra, feszíti és tolja azt. Ez a folyamat olyan káros hatást gyakorol a szomszédos fog gyökereire, hogy azt akár el is veszíthetjük még akkor is, ha az egy teljesen egészséges fog volt. Ezzel együtt jár az is, hogy az érintett területen a fogköz nehezen vagy egyáltalán nem tisztítható, így egy idő után a lerakódott plakk és fogkő miatt az íny gyulladttá válhat. 
 • Impaktált, azaz áttörésben visszamaradt bölcsességfog: azzal okoz problémát, hogy a kinövéséhez nincs elegendő hely, éppen ezért nem tud egészségesen előtörni a fogíny felszíne alól. Ez a többi fog torlódását, a szomszédos foggyökér felszívódását és ínygyulladást okozhat, gócbetegség forrása lehet. 


Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog nem megfelelő előtörése?

 • Fogtorlódás
 • Fogkőlerakódás
 • Ínygyulladás
 • Fogágybetegségek kialakulása
 • Fogak elmozdulása
 • Fogak elvesztése

A bölcsességfog nem megfelelő előtörése következtében kialakult fenti problémák ugyan rendelőnkben orvosolhatók, mégis jobb, ha megelőzzük a komplikációkat. Ehhez érdemes még a fogak előtörése előtt egy fogászati szűrővizsgálatot és diagnosztikát elvégeztetni a Móricz Dental rendelőjében, hogy ellenőrizni tudjuk a bölcsességfogak helyzetét és állását. Így előre felmérhetők a fogak növekedésének irányai, illetve amennyiben nem megfelelően növekednének még időben eltávolíthatók. 


Hogyan orvosolható a gyulladt íny bölcsességfog probléma esetében?

A bölcsességfog által kialakult ínygyulladást legtöbbször a fog előtörése okozza, de előfordulhat a bedőlt bölcsességfog miatt is, amelynek részleteit fentebb már ismertettük. Az ínygyulladást úgy tudjuk orvosolni, ha beazonosítottuk a probléma hátterében álló okot, így ez igaz akár a bölcsességfog problémájából adódó gyulladt ínyre is. 
Amennyiben a bedőlt bölcsességfog okozza a problémát, ebből adódóan pedig a felhalmozódott plakk és a fogkő, elsősorban egy dentálhigiéniai kezelést kell elvégeznünk. Az ínygyulladás visszahúzódása után érdemes átgondolni a bedőlt bölcsességfog eltávolítását, hogy a továbbiakban elkerülhető legyen az újabb gyulladt íny kialakulása. 
Amennyiben a fog előtörése okozza az ínygyulladást, úgy elsősorban a gyulladást kell kezelni, majd a fog kivonását javasoljuk. 
Pontos kezelésért azonban érdemes felkeresnie rendelőnket, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg a gyulladt íny problémájára. Kérjen időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy keressen minket online!

Miként előzhetjük meg a gyulladt ínyt bölcsességfog probléma esetén?

 • Érdemes panoráma röntgen vagy CT felvételt készíteni, mert abból azonnal kiderül, hogy van-e rendellenesen kifejlődő bölcsességfog
 • Érdemes rendszeresen, évente legalább egy alkalommal fogászati kontrollvizsgálaton részt venni, mert azon időben feltárható a gyulladt íny bölcsességfog problémák esetén
 • Érdemes félévente dentálhigiénia kezelésen részt venni, mert akkor nem rakódik le a fogkő és nem okoz gyulladást

Mi tehetünk a gyulladt íny gyógyítása érdekében bölcsességfog probléma esetén?

Jöjjön el a Móricz Dental Fogászatára és kérjen egy digitális panoráma röntgen vagy 3D CT felvételt, ahol fogászati kontrolvizsgálaton vagy dentálhigiéniai kezelésen segítünk Önnek a gyulladt íny kezelésében! 
Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222es telefonszámon vagy egyszerűen online!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták