Gyulladt íny bölcsességfog - Móricz Dental Fogászat

Gyulladt íny bölcsességfog problémák esetében

A bölcsességfog manapság sok problémát tud okozni, hiszen evolúciónk során állkapcsunk méretének csökkenése miatt sokaknál egyszerűen nem férnek el ezek a fogak a szájban. Gyakori lehet a gyulladt íny is a bölcsességfog kitörése következtében. Ez pontosan mitől lehetséges? Most megtudhatja!

Gyulladt íny bölcsességfog problémák esetében

Miért alakul ki a gyulladt íny bölcsességfog probléma esetében?

A bölcsesség fogunk komoly problémák okozója lehet abban az esetben, ha nem megfelelően nő ki. Ez igen gyakori, mivel állkapcsunk mérete kisebb lett az evolúciós fejlődésünk során, amelynek következtében ezeknek a fogaknak a szerepe teljesen elkopott. A bölcsességfogak előtörése általában tinédzser kortól egészen fiatal felnőtt korig okozhatnak problémát. A bölcsességfogak sok esetben nem férnek el a szájban, ezzel több komplikációt előidézve: 

 • Bedőlt bölcsesség fog: azzal okoz problémát, hogy ránő a szomszédos fogra, feszíti és tolja azt. Ez a folyamat olyan káros hatást gyakorol a szomszédos fog gyökereire, hogy azt akár el is veszíthetjük még akkor is, ha az egy teljesen egészséges fog volt. Ezzel együtt jár az is, hogy az érintett területen a fogköz nehezen vagy egyáltalán nem tisztítható, így egy idő után a lerakódott plakk és fogkő miatt az íny gyulladttá válhat. 
 • Impaktált, azaz áttörésben visszamaradt bölcsességfog: azzal okoz problémát, hogy a kinövéséhez nincs elegendő hely, éppen ezért nem tud egészségesen előtörni a fogíny felszíne alól. Ez a többi fog torlódását, a szomszédos foggyökér felszívódását és ínygyulladást okozhat, gócbetegség forrása lehet. 


Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog nem megfelelő előtörése?

 • Fogtorlódás
 • Fogkőlerakódás
 • Ínygyulladás
 • Fogágybetegségek kialakulása
 • Fogak elmozdulása
 • Fogak elvesztése

A bölcsességfog nem megfelelő előtörése következtében kialakult fenti problémák ugyan rendelőnkben orvosolhatók, mégis jobb, ha megelőzzük a komplikációkat. Ehhez érdemes még a fogak előtörése előtt egy fogászati szűrővizsgálatot és diagnosztikát elvégeztetni a Móricz Dental rendelőjében, hogy ellenőrizni tudjuk a bölcsességfogak helyzetét és állását. Így előre felmérhetők a fogak növekedésének irányai, illetve amennyiben nem megfelelően növekednének még időben eltávolíthatók. 


Hogyan orvosolható a gyulladt íny bölcsességfog probléma esetében?

A bölcsességfog által kialakult ínygyulladást legtöbbször a fog előtörése okozza, de előfordulhat a bedőlt bölcsességfog miatt is, amelynek részleteit fentebb már ismertettük. Az ínygyulladást úgy tudjuk orvosolni, ha beazonosítottuk a probléma hátterében álló okot, így ez igaz akár a bölcsességfog problémájából adódó gyulladt ínyre is. 
Amennyiben a bedőlt bölcsességfog okozza a problémát, ebből adódóan pedig a felhalmozódott plakk és a fogkő, elsősorban egy dentálhigiéniai kezelést kell elvégeznünk. Az ínygyulladás visszahúzódása után érdemes átgondolni a bedőlt bölcsességfog eltávolítását, hogy a továbbiakban elkerülhető legyen az újabb gyulladt íny kialakulása. 
Amennyiben a fog előtörése okozza az ínygyulladást, úgy elsősorban a gyulladást kell kezelni, majd a fog kivonását javasoljuk. 
Pontos kezelésért azonban érdemes felkeresnie rendelőnket, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg a gyulladt íny problémájára. Kérjen időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy keressen minket online!

Miként előzhetjük meg a gyulladt ínyt bölcsességfog probléma esetén?

 • Érdemes panoráma röntgen vagy CT felvételt készíteni, mert abból azonnal kiderül, hogy van-e rendellenesen kifejlődő bölcsességfog
 • Érdemes rendszeresen, évente legalább egy alkalommal fogászati kontrollvizsgálaton részt venni, mert azon időben feltárható a gyulladt íny bölcsességfog problémák esetén
 • Érdemes félévente dentálhigiénia kezelésen részt venni, mert akkor nem rakódik le a fogkő és nem okoz gyulladást

Mi tehetünk a gyulladt íny gyógyítása érdekében bölcsességfog probléma esetén?

Jöjjön el a Móricz Dental Fogászatára és kérjen egy digitális panoráma röntgen vagy 3D CT felvételt, ahol fogászati kontrolvizsgálaton vagy dentálhigiéniai kezelésen segítünk Önnek a gyulladt íny kezelésében! 
Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222es telefonszámon vagy egyszerűen online!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Rendelői fogfehérítés I Móricz Dental Fogászat

Rendelői fogfehérítés a Móricz Dentalban – Több árnyalat különbséggel

A Móricz Dental rendelői fogfehérítés segítségével Önnek is több árnyalattal fehérebbek lehetnek a fogai, káros hatások nélkül. Ne kockáztasson, válassza a leghatékonyabb, és egyben legbiztonságosabb megoldást, döntsön a  rendelői fogfehérítés mellett!

Tovább olvasom
Fogbeültetés mennyi idő? | Móricz Dental Fogászat

Fogbeültetés mennyi idő?

A fogbeültetés mennyi idő, mennyire fájdalmas, hogyan történik pontosan? Megválaszoljuk a fogbeültetéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket!

Tovább olvasom
Fogpótlás fogászati híddal I Móricz Dental Fogászat

Fogpótlás fogászati híddal – Milyen esetben lehet hasznos az Ön számra?

Az egészséges és teljes mosoly nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem az általános egészség és jólét szempontjából is kulcsfontosságú. A hiányzó fogak nemcsak az önbizalmat érinthetik, hanem a rágási és beszédképességet is befolyásolhatják, ami táplálkozási és kommunikációs problémákhoz vezethet. Ebben a helyzetben a fogpótlás fogászati híddal kiváló megoldást kínál, amely egy időtálló és megbízható módszer a hiányzó fogak pótlására.

Tovább olvasom
Ínyvérzés fogmosáskor I Móricz Dental Fogászat

Ínyvérzés fogmosáskor

Ön is tapasztalt már piros foltokat a fogkeféjén, vagy a mosdókagylóban fogmosás után? Kétségbeesett, hogy valami probléma van a fogaival? Érdekli, miért alakul ki az ínyvérzés fogmosáskor, mennyire normális, hogyan lehet kezelni? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre!

Tovább olvasom
Legjobb fogimplantátum I Móricz Dental Fogászat

Legjobb fogimplantátum

A Móricz Dental Fogászaton garantáltan megtalálja a legjobb fogimplantátumot, ami stabil, tartós, minőségi, és nem mellesleg esztétikus. Budapest egyik legjobb fogászatán természetes, hogy csakis minőségi alapanyagokkal, fájdalommentes beavatkozásokkal, és magas szakértelemmel találkozhat!

Tovább olvasom

Rólunk mondták