Gyulladt íny bölcsességfog - Móricz Dental Fogászat

Gyulladt íny bölcsességfog problémák esetében

A bölcsességfog manapság sok problémát tud okozni, hiszen evolúciónk során állkapcsunk méretének csökkenése miatt sokaknál egyszerűen nem férnek el ezek a fogak a szájban. Gyakori lehet a gyulladt íny is a bölcsességfog kitörése következtében. Ez pontosan mitől lehetséges? Most megtudhatja!

Gyulladt íny bölcsességfog problémák esetében

Miért alakul ki a gyulladt íny bölcsességfog probléma esetében?

A bölcsesség fogunk komoly problémák okozója lehet abban az esetben, ha nem megfelelően nő ki. Ez igen gyakori, mivel állkapcsunk mérete kisebb lett az evolúciós fejlődésünk során, amelynek következtében ezeknek a fogaknak a szerepe teljesen elkopott. A bölcsességfogak előtörése általában tinédzser kortól egészen fiatal felnőtt korig okozhatnak problémát. A bölcsességfogak sok esetben nem férnek el a szájban, ezzel több komplikációt előidézve: 

 • Bedőlt bölcsesség fog: azzal okoz problémát, hogy ránő a szomszédos fogra, feszíti és tolja azt. Ez a folyamat olyan káros hatást gyakorol a szomszédos fog gyökereire, hogy azt akár el is veszíthetjük még akkor is, ha az egy teljesen egészséges fog volt. Ezzel együtt jár az is, hogy az érintett területen a fogköz nehezen vagy egyáltalán nem tisztítható, így egy idő után a lerakódott plakk és fogkő miatt az íny gyulladttá válhat. 
 • Impaktált, azaz áttörésben visszamaradt bölcsességfog: azzal okoz problémát, hogy a kinövéséhez nincs elegendő hely, éppen ezért nem tud egészségesen előtörni a fogíny felszíne alól. Ez a többi fog torlódását, a szomszédos foggyökér felszívódását és ínygyulladást okozhat, gócbetegség forrása lehet. 


Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog nem megfelelő előtörése?

 • Fogtorlódás
 • Fogkőlerakódás
 • Ínygyulladás
 • Fogágybetegségek kialakulása
 • Fogak elmozdulása
 • Fogak elvesztése

A bölcsességfog nem megfelelő előtörése következtében kialakult fenti problémák ugyan rendelőnkben orvosolhatók, mégis jobb, ha megelőzzük a komplikációkat. Ehhez érdemes még a fogak előtörése előtt egy fogászati szűrővizsgálatot és diagnosztikát elvégeztetni a Móricz Dental rendelőjében, hogy ellenőrizni tudjuk a bölcsességfogak helyzetét és állását. Így előre felmérhetők a fogak növekedésének irányai, illetve amennyiben nem megfelelően növekednének még időben eltávolíthatók. 


Hogyan orvosolható a gyulladt íny bölcsességfog probléma esetében?

A bölcsességfog által kialakult ínygyulladást legtöbbször a fog előtörése okozza, de előfordulhat a bedőlt bölcsességfog miatt is, amelynek részleteit fentebb már ismertettük. Az ínygyulladást úgy tudjuk orvosolni, ha beazonosítottuk a probléma hátterében álló okot, így ez igaz akár a bölcsességfog problémájából adódó gyulladt ínyre is. 
Amennyiben a bedőlt bölcsességfog okozza a problémát, ebből adódóan pedig a felhalmozódott plakk és a fogkő, elsősorban egy dentálhigiéniai kezelést kell elvégeznünk. Az ínygyulladás visszahúzódása után érdemes átgondolni a bedőlt bölcsességfog eltávolítását, hogy a továbbiakban elkerülhető legyen az újabb gyulladt íny kialakulása. 
Amennyiben a fog előtörése okozza az ínygyulladást, úgy elsősorban a gyulladást kell kezelni, majd a fog kivonását javasoljuk. 
Pontos kezelésért azonban érdemes felkeresnie rendelőnket, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg a gyulladt íny problémájára. Kérjen időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy keressen minket online!

Miként előzhetjük meg a gyulladt ínyt bölcsességfog probléma esetén?

 • Érdemes panoráma röntgen vagy CT felvételt készíteni, mert abból azonnal kiderül, hogy van-e rendellenesen kifejlődő bölcsességfog
 • Érdemes rendszeresen, évente legalább egy alkalommal fogászati kontrollvizsgálaton részt venni, mert azon időben feltárható a gyulladt íny bölcsességfog problémák esetén
 • Érdemes félévente dentálhigiénia kezelésen részt venni, mert akkor nem rakódik le a fogkő és nem okoz gyulladást

Mi tehetünk a gyulladt íny gyógyítása érdekében bölcsességfog probléma esetén?

Jöjjön el a Móricz Dental Fogászatára és kérjen egy digitális panoráma röntgen vagy 3D CT felvételt, ahol fogászati kontrolvizsgálaton vagy dentálhigiéniai kezelésen segítünk Önnek a gyulladt íny kezelésében! 
Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222es telefonszámon vagy egyszerűen online!

Pácienseink véleménye

Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök

Pácienseink véleménye

Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
F.P. Éva

Pácienseink véleménye

Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
N. P. Róbert

Pácienseink véleménye

A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Kovács Imola (32)technológus

Pácienseink véleménye

Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő

Pácienseink véleménye

Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Gergely Taksony (24)joghallgató

Pácienseink véleménye

Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Cs. Barbara

Pácienseink véleménye

Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember

Pácienseink véleménye

Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész

Pácienseink véleménye

Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
B. István

Pácienseink véleménye

Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogbeültetés fájdalommentesen - Móricz Dental Fogászat

Fogbeültetés fájdalommentesen

Foghiánnyal küzd? Fél a fogbeültetéstől? Fogbeültetés fájdalommentesen a Móricz Dental Fogászatán, ahol garantáltan visszaadjuk egészséges és szép mosolyát! Ismerje meg fogbeültetési módszerünket, anyagainkat és az általunk alkalmazott technikákat!

Tovább olvasom
Gyulladt fog tünetei - Móricz Dental Fogászat

A gyulladt fog tünetei

Melyek a gyulladt fog tünetei? Minden, amit a foggyulladásról tudnia kell! A gyulladt fog tünetei esetén érdemes azonnal felkeresnie fogorvosát, ha szeretné elkerülni a súlyosabb szövődményeket. De melyek a gyulladt fog tünetei és hogyan kezelhető a fog? Szakmai cikkünkben segítünk!
 

Tovább olvasom
Gyulladt íny bölcsességfog - Móricz Dental Fogászat

Gyulladt íny bölcsességfog problémák esetében

A bölcsességfog manapság sok problémát tud okozni, hiszen evolúciónk során állkapcsunk méretének csökkenése miatt sokaknál egyszerűen nem férnek el ezek a fogak a szájban. Gyakori lehet a gyulladt íny is a bölcsességfog kitörése következtében. Ez pontosan mitől lehetséges? Most megtudhatja!

Tovább olvasom
Tömött fog fáj - Móricz Dental Fogászat

Tömött fog fáj

Mi a teendő, ha a tömött fog fáj, érzékeny? A tömött fog fájdalma esetén nem árt tudni, hogy mielőbb érdemes fogorvoshoz fordulni, hiszen minél tovább várunk a fájdalommal, annál több szövődménye lehet. Mitől alakulhat ki a tömött fog fájdalma, érzékenysége? Szakmai cikkünkből megtudhatja! 

Tovább olvasom
Fogínyvérzés oka - Móricz Dental Fogászat

Fogínyvérzés oka

A fogínyvérzés egyértelmű jele annak, hogy szervezetünkben gyulladás van. A fogínyvérzés nem természetes folyamat, hanem egy jel amire a lehető legrövidebb időn belül reagálnunk kell. Miért? Hogyan segíthetünk a fogínyvérzés kezelésében? Szakmai cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom

Rólunk mondták