Fogorvos tegnap és ma

Fogorvos tegnap és ma

A fogászat rengeteget változott, fejlődött az elmúlt években, és ez nem csupán a technikai fejlődésnek köszönhető, ezért a fogorvos egészen mást jelentett egy-két generációval ezelőtt, mint manapság.

Három-négy évtizeddel ezelőtt fogorvos volt az a szakorvos, aki a fogakkal, szájjal kapcsolatos betegségeket, elváltozásokat, rendellenességeket kezelte, ma már kicsit más a helyzet, hiszen a fogászat speciálissá vált, a kezelések milyensége is gyökerestől megváltozott.

Régebben a fogorvos volt az, aki minden problémát megoldott, ha valakinek arra volt szüksége a fogaival kapcsolatban. Ám nem csupán a fogorvos fogalma jelentett egész mást, mint ma, hanem a páciensek hozzáállása is más volt.

Amikor valakinek fájdalmai voltak, akkor jó esetben elment, hogy a fogorvos kezelje azt. Az általános mégis az volt, hogy amikor már régóta fájt valakinek a foga, és rengeteg fájdalomcsillapítót bevitt a szervezetébe, még gyermekek esetében is ez volt az elfogadott eljárás, akkor került sor a fogorvos meglátogatására.

A legtöbb esetben ez már abban a stádiumban volt, amikor a fogorvos számára nem volt más lehetőség, csupán a foghúzás, és érdemes végiggondolni, hogy a fogpótlás még egyáltalán nem rendelkezett olyan technikai háttérrel, mint manapság. Főként szerencse kellett ahhoz, hogy valakinek még negyven éves kora körül is saját, egészséges fogai legyenek.

Azt is érdemes tudni, hogy régebben a fogmegtartó kezelések hatékonysága sem volt olyan színvonalon, mint manapság, így a fogorvos a legtöbb esetben a foghúzás mellett döntött, hiszen nem nagyon volt más lehetősége arra, hogy a páciens fájdalmát megszüntesse. Ma már ez a nézőpont sem állja meg a helyét, hiszen a fogorvos ma már nem csak a fog megtartásának fontosságával van tisztában, de az eszközök és a technikai tudás is megvan ennek megvalósításához.

Fogorvosi konzultáció Budapest

Fogorvos – speciális területek

Napjainkban a fogorvos témakör speciális ágazatokra tagolódott, ebből adódóan minden probléma más és más szakorvos területét érinti.

Régebben igen gyakori volt az a kérdés, amennyiben valamilyen fogakkal kapcsolatos probléma felmerült, hogy valaki szakmájában elismert fogorvos elérhetőségét kereste. Ma már ez egészen másként működik. Ma már az emberek egyre inkább elfogadják azt a tényt, hogy a problémáikhoz illő fogorvos specialistát találjanak. Amikor a fogazat elrendeződésével vannak problémák, akkor fogszabályzó szakorvost keresnek, ha pótlásra van szükség, akkor implantológust keresnek, és ez a fogászat minden ágazatára igaz.

Ezzel szemben, még mindig az a bevett szokás a páciensek nagy részénél, hogy a megszokott fogorvos által szeretnék az összes problémájukat megoldani, holott itt már régen nem a bizalom kérdése játszik szerepet, hanem az a tény, hogy az adott fogorvos mely terület specialistája.

A fogászat egy intim dolog, hiszen a fogorvos a páciens legintimebb zónájában végzi gyógyító tevékenységét. Így érthető, hogy a bizalom igen erős ragaszkodást eredményez a páciens részéről a fogorvos felé. Ez az oka annak, hogy a páciens általában egy adott személyhez ragaszkodik, amikor kezelésről van szó.

A bizalom aspektusai

A jelen helyzetre azért is igen nehéz átállni a pácienseknek, mert nagyon hosszú ideig tartó berögzült szokás volt ez, hogy az embernek egy adott fogorvos oldja meg az összes fogászati problémáját.

A változások elfogadása időt vesz igénybe, bármilyen területről is legyen szó, így a fogorvos részéről ez igen nagy türelmet igényel, hogy ezt a speciális felosztódást elfogadtassa a páciensekkel.

A páciens részéről szükség van egy új szemléletmódra, figyelembe kell venni, hogy a bizalom tágabb értelmet nyert, tehát nem csupán a megszokott fogorvos szaktudásában kell feltétlenül megbíznia, hanem a fogorvos véleményében is. Ez azért nagyon érdekes, és feltétlenül szükséges, mert a fogorvos fogja azt a munkatársát ajánlani, aki az adott probléma területének szakorvosa.

Ez valójában nagyon egyszerűnek és logikusnak tűnik, mégis a fogorvos részéről igen nehéz feladat, mert a páciensek egy részét igen nehéz meggyőzni, hogy legyen bizalommal egy addig ismeretlen fogorvos iránt.

Páciensek véleménye - a hosszú mosoly titka

A tagolódás szükségessége technológiai szempontból

A szakterületekre való tagolódás elkerülhetetlenné vált, melynek elsődleges oka a technológiai fejlődés.

Két különböző okot is kiváltott a technológia rohamos fejlődése, mellyel a fogorvos szakma nem tudott tovább lépést tartani, kizárólag oly módon, hogy szakterületekre tagolódott.

Digitális diagnosztika 3D green CT

Az egyik ok a fogorvos szakmai tudásán túl, a jártasság. Minden területre igaz, így a fogorvos részéről is egyértelmű, hogy azon a szakterületen a leginkább jártas, mely eljárást a leggyakrabban végzi el. Így alakult ki, hogy azok a szakorvosok lettek a leginkább professzionális szakemberek, akik egyetlen szakterületen működnek folyamatosan. Például, ha egy fogorvos az implantátumok szakterületét választja, és azokat a pácienseket kezeli, akiknek beültetett fogpótlásra van szükségük, akkor sokkal járatosabb lesz az implantológia területén, mint például a fogszabályozás területén. Ide tartozik további információként, hogy a technológia folyamatosan rohamléptekben fejlődik, így az a fogorvos, aki egyetlen szakterület specialistája, képes lépést tartani a legújabb fejlesztésekkel, hogy páciense számára képes legyen a legjobb színvonalú kezelést nyújtani.

Ezen túl azonban ott van az eszközök kérdése. A fogorvos eszközei is folyamatos fejlesztés alatt állnak, mely igen nagy beruházást igényel. A fogorvos eszközei tekintetében is követni kell a fejlesztéseket annak érdekében, hogy a páciens a lehető legjobb szolgáltatást kapja, ez viszont csak úgy lehetséges teljes mértékben, ha az adott fogorvos egyetlen szakterületre specializálódik.

Ezek a technológiai okok is nagymértékben befolyásolják, hogy a szakmai tagolódás általánossá vált, melyet a páciensnek a saját érdekében el kell fogadnia.

Mint a fenti leírásból látható, a fogorvos tegnap és ma egész más gyógyítást takar, a kezelések tekintetében specializálódott az orvoslás menete. A páciens számára csupán egy kis alkalmazkodást igényel a változások tekintetében, ám ezzel szemben, a gyógyítás sokkal magasabb színvonalon történik, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

 

Fogászati centrumok előnyei

A páciensek számára nagy előnyt jelent, ha egy fogászati centrumon belül megtalálhatók azok a fogorvos specialisták, akik különböző fogászati problémáikat kezelni tudják. Valójában éppen ez a lényege a fogászati centrumoknak.

Amikor egy páciens számára a megszokott fogorvos azt javasolja, hogy egy más típusú fogászati problémával más szakorvoshoz forduljon, akkor a páciens számára könnyebbé teszi a változáshoz való alkalmazkodást, ha a másik fogorvos helyileg ugyanott található, ahová addig járt kezelésre.

A fogászati centrum ismerete és megszokott légköre könnyebbé teszi a páciens számára az új fogorvos elfogadását, hiszen a rendelővel kapcsolatban már létezik egyfajta bizalom. Így könnyebbé válik a helyzet mind a páciens, mind a fogorvos számára.

Az sem utolsó szempont, és ez is a páciens érdekeit képviseli, hogy az egy csapatban dolgozó több fogorvos sokkal könnyebben tud együttműködni abban az esetben, ha a páciensnek összetett a problémája. Nincs esély a félreértésre, lehetőség van szakmai konzultációkra, ebből adódóan egy sokkal magasabb színvonalú kezelést tesz lehetővé.

Pontosan ezzel a céllal működik a Móricz Dentál fogászati centrum, hogy Önnek a legjobb fogászati ellátást tudjuk biztosítani, bármilyen problémáról is legyen szó. A kezelésekhez jól képzett fogorvos csapat áll rendelkezésre, akik egyénenként mind saját szakterületük specialistái. Mindehhez kimagasló technikai háttér társul annak érdekében, hogy Ön biztonságos és fájdalommentes, szakmailag kimagasló kezelést kapjon.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona?  I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták