Fogorvos tegnap és ma

Fogorvos tegnap és ma

A fogászat rengeteget változott, fejlődött az elmúlt években, és ez nem csupán a technikai fejlődésnek köszönhető, ezért a fogorvos egészen mást jelentett egy-két generációval ezelőtt, mint manapság.

Három-négy évtizeddel ezelőtt fogorvos volt az a szakorvos, aki a fogakkal, szájjal kapcsolatos betegségeket, elváltozásokat, rendellenességeket kezelte, ma már kicsit más a helyzet, hiszen a fogászat speciálissá vált, a kezelések milyensége is gyökerestől megváltozott.

Régebben a fogorvos volt az, aki minden problémát megoldott, ha valakinek arra volt szüksége a fogaival kapcsolatban. Ám nem csupán a fogorvos fogalma jelentett egész mást, mint ma, hanem a páciensek hozzáállása is más volt.

Amikor valakinek fájdalmai voltak, akkor jó esetben elment, hogy a fogorvos kezelje azt. Az általános mégis az volt, hogy amikor már régóta fájt valakinek a foga, és rengeteg fájdalomcsillapítót bevitt a szervezetébe, még gyermekek esetében is ez volt az elfogadott eljárás, akkor került sor a fogorvos meglátogatására.

A legtöbb esetben ez már abban a stádiumban volt, amikor a fogorvos számára nem volt más lehetőség, csupán a foghúzás, és érdemes végiggondolni, hogy a fogpótlás még egyáltalán nem rendelkezett olyan technikai háttérrel, mint manapság. Főként szerencse kellett ahhoz, hogy valakinek még negyven éves kora körül is saját, egészséges fogai legyenek.

Azt is érdemes tudni, hogy régebben a fogmegtartó kezelések hatékonysága sem volt olyan színvonalon, mint manapság, így a fogorvos a legtöbb esetben a foghúzás mellett döntött, hiszen nem nagyon volt más lehetősége arra, hogy a páciens fájdalmát megszüntesse. Ma már ez a nézőpont sem állja meg a helyét, hiszen a fogorvos ma már nem csak a fog megtartásának fontosságával van tisztában, de az eszközök és a technikai tudás is megvan ennek megvalósításához.

Fogorvosi konzultáció Budapest

Fogorvos – speciális területek

Napjainkban a fogorvos témakör speciális ágazatokra tagolódott, ebből adódóan minden probléma más és más szakorvos területét érinti.

Régebben igen gyakori volt az a kérdés, amennyiben valamilyen fogakkal kapcsolatos probléma felmerült, hogy valaki szakmájában elismert fogorvos elérhetőségét kereste. Ma már ez egészen másként működik. Ma már az emberek egyre inkább elfogadják azt a tényt, hogy a problémáikhoz illő fogorvos specialistát találjanak. Amikor a fogazat elrendeződésével vannak problémák, akkor fogszabályzó szakorvost keresnek, ha pótlásra van szükség, akkor implantológust keresnek, és ez a fogászat minden ágazatára igaz.

Ezzel szemben, még mindig az a bevett szokás a páciensek nagy részénél, hogy a megszokott fogorvos által szeretnék az összes problémájukat megoldani, holott itt már régen nem a bizalom kérdése játszik szerepet, hanem az a tény, hogy az adott fogorvos mely terület specialistája.

A fogászat egy intim dolog, hiszen a fogorvos a páciens legintimebb zónájában végzi gyógyító tevékenységét. Így érthető, hogy a bizalom igen erős ragaszkodást eredményez a páciens részéről a fogorvos felé. Ez az oka annak, hogy a páciens általában egy adott személyhez ragaszkodik, amikor kezelésről van szó.

A bizalom aspektusai

A jelen helyzetre azért is igen nehéz átállni a pácienseknek, mert nagyon hosszú ideig tartó berögzült szokás volt ez, hogy az embernek egy adott fogorvos oldja meg az összes fogászati problémáját.

A változások elfogadása időt vesz igénybe, bármilyen területről is legyen szó, így a fogorvos részéről ez igen nagy türelmet igényel, hogy ezt a speciális felosztódást elfogadtassa a páciensekkel.

A páciens részéről szükség van egy új szemléletmódra, figyelembe kell venni, hogy a bizalom tágabb értelmet nyert, tehát nem csupán a megszokott fogorvos szaktudásában kell feltétlenül megbíznia, hanem a fogorvos véleményében is. Ez azért nagyon érdekes, és feltétlenül szükséges, mert a fogorvos fogja azt a munkatársát ajánlani, aki az adott probléma területének szakorvosa.

Ez valójában nagyon egyszerűnek és logikusnak tűnik, mégis a fogorvos részéről igen nehéz feladat, mert a páciensek egy részét igen nehéz meggyőzni, hogy legyen bizalommal egy addig ismeretlen fogorvos iránt.

Páciensek véleménye - a hosszú mosoly titka

A tagolódás szükségessége technológiai szempontból

A szakterületekre való tagolódás elkerülhetetlenné vált, melynek elsődleges oka a technológiai fejlődés.

Két különböző okot is kiváltott a technológia rohamos fejlődése, mellyel a fogorvos szakma nem tudott tovább lépést tartani, kizárólag oly módon, hogy szakterületekre tagolódott.

Digitális diagnosztika 3D green CT

Az egyik ok a fogorvos szakmai tudásán túl, a jártasság. Minden területre igaz, így a fogorvos részéről is egyértelmű, hogy azon a szakterületen a leginkább jártas, mely eljárást a leggyakrabban végzi el. Így alakult ki, hogy azok a szakorvosok lettek a leginkább professzionális szakemberek, akik egyetlen szakterületen működnek folyamatosan. Például, ha egy fogorvos az implantátumok szakterületét választja, és azokat a pácienseket kezeli, akiknek beültetett fogpótlásra van szükségük, akkor sokkal járatosabb lesz az implantológia területén, mint például a fogszabályozás területén. Ide tartozik további információként, hogy a technológia folyamatosan rohamléptekben fejlődik, így az a fogorvos, aki egyetlen szakterület specialistája, képes lépést tartani a legújabb fejlesztésekkel, hogy páciense számára képes legyen a legjobb színvonalú kezelést nyújtani.

Ezen túl azonban ott van az eszközök kérdése. A fogorvos eszközei is folyamatos fejlesztés alatt állnak, mely igen nagy beruházást igényel. A fogorvos eszközei tekintetében is követni kell a fejlesztéseket annak érdekében, hogy a páciens a lehető legjobb szolgáltatást kapja, ez viszont csak úgy lehetséges teljes mértékben, ha az adott fogorvos egyetlen szakterületre specializálódik.

Ezek a technológiai okok is nagymértékben befolyásolják, hogy a szakmai tagolódás általánossá vált, melyet a páciensnek a saját érdekében el kell fogadnia.

Mint a fenti leírásból látható, a fogorvos tegnap és ma egész más gyógyítást takar, a kezelések tekintetében specializálódott az orvoslás menete. A páciens számára csupán egy kis alkalmazkodást igényel a változások tekintetében, ám ezzel szemben, a gyógyítás sokkal magasabb színvonalon történik, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

 

Fogászati centrumok előnyei

A páciensek számára nagy előnyt jelent, ha egy fogászati centrumon belül megtalálhatók azok a fogorvos specialisták, akik különböző fogászati problémáikat kezelni tudják. Valójában éppen ez a lényege a fogászati centrumoknak.

Amikor egy páciens számára a megszokott fogorvos azt javasolja, hogy egy más típusú fogászati problémával más szakorvoshoz forduljon, akkor a páciens számára könnyebbé teszi a változáshoz való alkalmazkodást, ha a másik fogorvos helyileg ugyanott található, ahová addig járt kezelésre.

A fogászati centrum ismerete és megszokott légköre könnyebbé teszi a páciens számára az új fogorvos elfogadását, hiszen a rendelővel kapcsolatban már létezik egyfajta bizalom. Így könnyebbé válik a helyzet mind a páciens, mind a fogorvos számára.

Az sem utolsó szempont, és ez is a páciens érdekeit képviseli, hogy az egy csapatban dolgozó több fogorvos sokkal könnyebben tud együttműködni abban az esetben, ha a páciensnek összetett a problémája. Nincs esély a félreértésre, lehetőség van szakmai konzultációkra, ebből adódóan egy sokkal magasabb színvonalú kezelést tesz lehetővé.

Pontosan ezzel a céllal működik a Móricz Dentál fogászati centrum, hogy Önnek a legjobb fogászati ellátást tudjuk biztosítani, bármilyen problémáról is legyen szó. A kezelésekhez jól képzett fogorvos csapat áll rendelkezésre, akik egyénenként mind saját szakterületük specialistái. Mindehhez kimagasló technikai háttér társul annak érdekében, hogy Ön biztonságos és fájdalommentes, szakmailag kimagasló kezelést kapjon.

Pácienseink véleménye

Régóta szendevek a bölcsesség fogammal illetve az innyemmel. Csütörtökön hirtelen begyulladt ami ráment a felső fogaimra is. Mikor felhivtam őket (ami kb este 7 fele volt) egyből tudtak másnapra időpontot adni. Már a telefonban is nagyon kedvesek voltak hozzám. Dr. Sinka Ágneshez kaptam időpontot. Egy végtelenül kedves doktornő, nagyon alapos munkát végez illetve mindent részletesen elmagyaráz, tanácsot add. Maga a rendelő nagyon szép és barátságos. Az árak egy kicsit borsosak de ennek ellenére. Nagyon tudom ajánlani a helyet másoknak is.
H. ALEXANDRA

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogérzékenység tünetei

Fogérzékenység tünetei

Milyen tünetei lehetnek még a fogérzékenységnek? Hogyan léphetünk fel a fogérzékenység ellen hatékonyan? Fogászati cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom
Fogfájás okai: Mi áll a háttérben?

Fogfájás okai

Melyek a fogfájás okai? Hogyan csillapíthatjuk mielőbb a szűnni nem akaró fogfájást? A Móricz Dental szakértő fogorvosai segítenek Önnek a kínzó fogfájdalom megszüntetésében! 

Tovább olvasom
Ínyvérzés oka, kezelés

Ínyvérzés – A háttérben álló okok és kezelési módszerek

Ínyvérzéssel küzd? Mi állhat a háttérben? Hogyan kezelhető az ínyvérzés? Tudjon meg minden fontos információt az ínyvérzésről és fogágybetegségekről szakértő fogorvosainktól!

Tovább olvasom
Tömött fog lüktet

Tömött fog lüktet

Tömött foga lüktet? Fáj? Mi lehet az oka a nem rég kezelt fog kellemetlenségének? Ennek járunk utána szakmai cikkünkben, és segítünk, hogy mielőbb megszabadulhasson a fájdalomtól. 

Tovább olvasom
Fogérzékenység okai, kezelési módszere

Fogérzékenység okai

Mitől lehet érzékenyek fogai? Mi történik, ha nem kezelteti? A fogérzékenység okai, tünetek és kezelési módszerek, az egészséges fogakért. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták