Bölcsességfog: tudnivalók, eltávolítása | Móricz Dental

Bölcsességfog

A bölcsességfog komoly problémákat, fájdalmat, gyulladást is okozhat. Sokszor nincs elég hely a szájüregben a bölcsességfognak, emiatt a fogak torlódnak.

Bölcsességfog eltávolítás

 

Amit Önnek is tudnia kell, hogy elkerülje a komoly fájdalmat és kellemetlenségeket

A fogsorban az utolsó fogakat nevezzük bölcsességfogaknak. Maga a bölcsességfog név onnan származik, hogy kinövésük egy időben történik a „bölcsesség megszerzésének” korával, ami a húszas évinkre datálható. Azonban az idő már eljárt a bölcsesség fog felett. Mára már szükségtelenné vált és nem tölt be valós szerepet a rágási funkcióban. De annál komolyabb problémákat tud okozni helytelen pozíciója vagy gyulladása esetén.

A bölcsességfog azért okoz általában problémát számunkra mert az állkapcsunkban nincs már elegendő hely a zavartalan kinövésükhöz. Ez egy evolúciós folyamat. És ha nincs a növekedéshez elég helyük, akkor a kitörni szándékozó bölcsesség fog előre tolja az összes mellette lévő fogat. Ez nem csak esztétikailag okoz problémákat. A szorosan álló, egymásra növő fogak sokkal inkább hajlamosabbak a szuvasodásra, hiszen még a leggondosabb otthoni szájápolással sem tudunk hatékonyan megszabadulni a fogakon lévő lepedéktől.

 

Milyen jelenségekre kell odafigyelnie, ami arra utal, hogy bölcsességfog problémái vannak?

Szájsebészeti kezelések

A bölcsességfog helytelen növekedési folyamata kezdetben többnyire csak zsibbadást okoz az állkapocsban, esetenként pedig nem túl erős fejfájást, ami nagyon zavaró tud lenni, mivel általában szakaszosan jelentkezik.

A bölcsességfog növekedés olykor évekre is megáll, azonban, ha az tovább fejlődik, akkor a kellemetlenségen kívül nagyon komoly gyulladást is okozhat. Ennek akkor van a legnagyobb esélye, ha nem csak a helyhiánnyal, hanem a rossz növekedési iránnyal is számolnunk kell. Ez esetben sokszor heves fájdalom jelezheti a bölcsesség fog gyulladását.

Akkor tudjuk elkerülni ezeket a problémákat, ha a tünetek jelentkezését követően azonnal felkészült szájsebészhez fordulunk, aki eltávolítja a bölcsességfogakat.

A bölcsességfog szakszerű és fájdalommentes eltávolításáról ide kattintva olvashat részletesen.

Előzze meg Ön is a bölcsesség fog által okozott problémákat. A Móricz Dentalban öt nemzetközi gyakorlattal rendelkező felkészült szájsebész áll az Ön rendelkezésére a bölcsességfogak szakszerű eltávolítására.

Konzultációs időpontot a +36 1 36 11 222-es telefonszámon tud kérni kollégáinkhoz vagy egyszerűen online!

Pácienseink véleménye

Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
CS. BARBARA

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogérzékenység tünetei

Fogérzékenység tünetei

Milyen tünetei lehetnek még a fogérzékenységnek? Hogyan léphetünk fel a fogérzékenység ellen hatékonyan? Fogászati cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom
Fogfájás okai: Mi áll a háttérben?

Fogfájás okai

Melyek a fogfájás okai? Hogyan csillapíthatjuk mielőbb a szűnni nem akaró fogfájást? A Móricz Dental szakértő fogorvosai segítenek Önnek a kínzó fogfájdalom megszüntetésében! 

Tovább olvasom
Ínyvérzés oka, kezelés

Ínyvérzés – A háttérben álló okok és kezelési módszerek

Ínyvérzéssel küzd? Mi állhat a háttérben? Hogyan kezelhető az ínyvérzés? Tudjon meg minden fontos információt az ínyvérzésről és fogágybetegségekről szakértő fogorvosainktól!

Tovább olvasom
Tömött fog lüktet

Tömött fog lüktet

Tömött foga lüktet? Fáj? Mi lehet az oka a nem rég kezelt fog kellemetlenségének? Ennek járunk utána szakmai cikkünkben, és segítünk, hogy mielőbb megszabadulhasson a fájdalomtól. 

Tovább olvasom
Fogérzékenység okai, kezelési módszere

Fogérzékenység okai

Mitől lehet érzékenyek fogai? Mi történik, ha nem kezelteti? A fogérzékenység okai, tünetek és kezelési módszerek, az egészséges fogakért. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták