Bölcsességfog növekedés – miért nő ki és miért kell kihúzni a bölcsességfogat?

Bölcsességfog növekedés

Következő cikkünkben a bölcsességfog növekedését mutatjuk be, kitérünk arra, hogy miért, és mikor nő ki a bölcsességfog, milyen funkciója van, milyen komplikációkat okozhat, és miért lehet szükség az eltávolítására!

Bölcsességfog növekedés

A bölcsességfog növekedésének gyakori problémái

A bölcsességfog növekedése egy rendkívül fontos szakasz az emberi életben, hiszen a harmadik nagyőrlők megjelenése az érett felnőttkort jelképezi. Azonban a bölcsességfog növekedése, gyakran okozhat komplikációkat, aminek az oka a nem megfelelő beágyazódás. A bölcsességfog napjainkban már nem tölt be valós szerepet a rágási funkcióban, viszont komoly problémákat is tud okozni:

  • Nehezen tisztítható, fogszuvasodást okozhat
  • Helytelen pozíciója miatt begyulladhat
  • Fogtorlódáshoz vezethet

A bölcsességfog növekedése: miért nő ki a bölcsességfog?

Bár a modern korban már nincsen különösebb funkciója a bölcsességfogaknak, őseink számára a bölcsességfog növekedése nagyon fontos része volt az életnek. Az ő életmódjukban, étrendjükben szükség volt ezekre a fogakra az ételek feldolgozásához, nyers húsok fogyasztásához. Azonban életmódunk nagyban átalakult, szájüregünk nagysága is ehhez idomult: a modern ember szájában gyakran nincs elég hely a bölcsességfogak számára, ezért helytelen pozícióban növekednek, ami gyakran gyulladáshoz és fogtorlódáshoz vezet. A bölcsességfogak növekedésének ez a legnagyobb problémája.

Mikor indul el a bölcsességfog növekedés?

A bölcsességfogak általában a húszas éveink elején, a "bölcsesség megszerzésének" időszakában törnek elő. Azonban az előtörés ideje egyéntől függően változó lehet, esetenként előfordulhat, hogy már tizenéves korban vagy akár harminc éves kor felett jelenik meg a bölcsességfog. Egyes embereknél a bölcsességfogak egyáltalán nem törnek elő, ami szintén normális jelenségnek számít. Mindez a genetikától és a személyes fejlődéstől függ. A bölcsességfog növekedése tehát nagyon eltérő lehet egyéni szinten. Ha szeretné felmérni bölcsességfogai növekedésének állapotát, a Móricz Dental Fogászaton alkalmazott modern diagnosztikai eszközök segítségével lehetőség van rá! 

A bölcsességfog növekedés lehetséges szövődményei: 

A bölcsességfog növekedése sokaknál nem zökkenőmentes. A fentebb leírt okok miatt gyakorta komplikációk jelentkeznek a bölcsességfog növekedése során. Milyen tünetekre kell odafigyelni? Az alábbi jelenségek utalhatnak arra, hogy problémák vannak a bölcsességfoggal:

  • A fogak helytelen pozíciója miatt kialakuló zsibbadás az állkapocsban, 
  • Szakaszosan jelentkező zavaró fejfájás
  • Komoly gyulladás 
  • Heves fájdalom
  • Arc bedagadása

A bölcsességfog növekedés időszakát gyakran kísérik kellemetlen tünetek, melyek fájdalommal és számos potenciális szövődménnyel járhatnak. Ezen időszak során a harmadik nagyőrlők előtörnek a fogínyből, mely folyamat gyakran okoz fájdalmat, irritációt és duzzanatot a szájban. Ezen kívül a bölcsességfog növekedése a szájüregben rendelkezésre álló tér csökkenése miatt szorítást okozhat a szomszédos fogaknál, mely fogtorlódást és későbbi elhelyezkedési problémákat eredményezhet. Az ilyen helyzetekben a bölcsességfogak helytelenül növekednek, ami számos további problémát okozhat. Amennyiben a bölcsességfog növekedése közben ezeket a tüneteket észleli, keresse fel a Móricz Dental Fogászatot, garantáltan megtaláljuk a legjobb módszert bölcsességfoga kezelésére!

A legjobb megoldás: a bölcsességfog eltávolítása

Amennyiben a bölcsességfog okozza a fentebb leírt panaszokat, minél hamarabb el kell távolítani. Mivel a bölcsességfogaknak nincsen funkciójuk, semmilyen problémát nem okoz az eltávolításuk! Ezáltal a fogtorlódás, a gyulladás és a fájdalom könnyen orvosolható, így a beteg életminősége is jelentősen javulhat. A Móricz Dental Fogászaton fájdalommentesen távolítjuk el a problémás fogakat. A bölcsességfog eltávolítása általában helyi érzéstelenítésben zajlik, de komplikáltabb esetekben altatásban is végezhető. A műtét után néhány napig duzzanat és enyhe fájdalom jelentkezhet, de ezek a tünetek a megfelelő utókezeléssel hamar elmúlnak. 

Problémája van a bölcsességfog növekedésével kapcsolatban?

A bölcsességfog növekedésével kapcsolatosan számtalan probléma felmerülhet, nagy a komplikáció kockázata. Azonban a Móricz Dental szakértői felkészülten várják a bölcsességfog problémákkal rendelkező pácienseket – nagy tapasztalattal, és a legmodernebb fogászati eszközökkel! Ha Önnek is akár a legcsekélyebb kétségei vannak a bölcsességfogának növekedése kapcsán, vagy fájdalma van, ne habozzon, lépjen kapcsolatba szakértő szájsebészeinkkel a Móricz Dental Fogászaton!
Professzionális csapatunk rendelkezésre áll, hogy segítsen megelőzni a potenciálisan súlyos egészségügyi problémákat, melyek a bölcsességfog helytelen növekedéséből eredhetnek. Személyre szabott megoldásokat nyújtunk, modern diagnosztikai eszközöket és a legújabb technológiákat alkalmazzuk, hogy biztonságosan és fájdalommentesen oldjuk meg bölcsességfog problémáit. 
Kérjen időpontot kapcsolatba online, vagy a +36 1 3611 222-as telefonszámon, és jöjjön el egy személyes bölcsességfog konzultációra! 

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Szájszag vagy rossz lehelet I Moricz Dental Fogászat

Szájszag vagy rossz lehelet – mi okozza?

A szájszagot számos tényező okozhatja, de a leggyakoribbak közé tartozik a nem megfelelő szájhigiénia. Amikor az ételmaradékok a szájban maradnak, baktériumok szaporodnak el, amelyek kellemetlen szagokat termelnek. Egyes ételek, mint a fokhagyma és a hagyma, valamint az alkohol és a dohányzás is hozzájárulhatnak a szájszag kialakulásához.  A szájszárazság – ami csökkenti a nyál termelését, ami segít megtisztítani a szájat – szintén előidézhet szájszagot.  Továbbá, bizonyos betegségek, mint a cukorbetegség, a krónikus tüdőbetegségek, a vese- vagy májbetegségek is okozhatnak rossz leheletet.

Tovább olvasom
Implantátum kezelés folyamat I Móricz Dental Fogászat

Implantátum kezelés folyamata

Miért fontos az implantátum kezelés folyamata?
Az egészséges és ragyogó mosoly nem csupán esztétikai kérdés, hanem az általános jóllét és az önbizalom növelésének kulcsa is. A fogászati implantátumok forradalmasították a fogpótlás világát, lehetővé téve számunkra, hogy visszaadjuk Önnek azt az életminőséget, amit egykoron a természetes fogak biztosítottak.

Tovább olvasom
Fogbeültetés altatásban | Móricz Dental Fogászat

Fogbeültetés altatásban

Sokan vannak olyanok, akik különböző okokból tartanak a fogászati kezelésektől, és jobban szeretnék, ha a műtéteket altatásban, nem pedig érzéstelenítés mellett végeznék el. Számukra van egy jó hírünk: a fogbeültetés altatásban is lehetséges!

Tovább olvasom
Fogorvos implantátum szakértő I Móricz Dental Fogászat

Fogorvos implantátum szakértő

Amit a fogorvosi implantátumokról érdemes tudnia egy szakértő tolmácsolásában!
A fogorvosi implantátumok azon modern fogászati technológiák közé tartoznak, amelyek célja a hiányzó fogak pótlása. Ezek az implantátumok mesterséges gyökerek, amelyeket közvetlenül az állkapocsba kerülnek beültetésre. 
Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az implantátum stabilan rögzüljön, így biztosítva az implantációs fogpótlás természetes funkcióit és megjelenését. A beültetési folyamat egy fogorvos implantátum szakértő által végzett műtéti eljárás, amit helyi érzéstelenítésben végzünk, így Ön minimális kellemetlenséget érez csak. Az implantátumok anyaga, általában titán, ami kiváló biokompatibilitással rendelkezik és elősegíti az állkapocscsal való összenövést. Hosszú távú stabilitást biztosít.

Tovább olvasom
Fogtömés esztétikusan a legjobb anyagokkal | Móricz Dental Fogászat

Fogtömés esztétikusan a legjobb anyagokkal

A legszebb és a legtartósabb anyagokat használjuk fogászatunkon, hogy a fogtömés esztétikusan, és tartóson készüljön el. Nem kell többé fémesen csillogó fogait takargatnia, akár régi, elavult tömését is lecseréljük esztétikus, allergén mentes anyagainkkal. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták