Ha a bölcsességfog bedagadt, begyulladt: Ez a teendő

Bölcsességfog bedagadt

A bölcsességfog bedagadása, gyulladása, az általa kialakult szájzár nagy kellemetlenségeket tud okozni, melyet mielőbb kezeltetni szükséges. Hogyan segítünk mi? Most megtudhatja!

Bölcsességfog bedagadt

Mi az oka annak, ha a bölcsességfog bedagad?

A bölcsességfog szerepe fejlődésünk során teljesen eltűnt az állkapocs méretének csökkenésével. A bölcsességfogak növésével, előtörésével általában a legtöbb embernek csak gondja van. A bölcsességfogak előtörése nagyjából 17 és 21 éves kor között megy végbe, azonban valakinél ez még később következik be. Érdemes figyelni rájuk, hiszen számos problémát okozhatnak, legyen az arcduzzanat, szájzár. A bölcsességfog bedagadását pedig az alábbiak okozhatják:

 • a bölcsességfognak nincs elegendő helye a zavartalan kinövéshez, mert ekkorra már az összes fog elfoglalta a helyét
 • a bölcsességfog körüli fogíny sérülékenyebbé válik
 • nehezen vagy egyáltalán nem tisztítható a terület, a baktériumok könnyebben bejutnak a fogíny alá, fertőzéseket, cisztákat és fogínybetegségeket okozhatnak
 • kialakul a gyulladása, ami nagy fájdalommal jár
 • a gyulladás következtében, bedagad az arc, esetlegesen szájzár alakul ki

Amennyiben a bölcsességfog bedagadt, ott már igen súlyos szövődményekről beszélhetünk és fontos, hogy mielőbb eljöjjön rendelőnkbe! A bölcsességfog bedagadásával, arcduzzanat kialakulásával a fog és a szövetek gyulladás alá kerültek, amely átterjedt a környező területre. A gyulladás magától nem fog megszűnni, és tovább húzódhat a torok/nyak területére, amely akár légzési problémákat okozhat. 
Ha bölcsességfoga bármilyen kellemetlenséget okoz, kérjen időpontot rendelőnkbe a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a bölcsességfog bedagadjon?

A bölcsességfog(ak)al járó kellemetlenségek elkerülésére, többek között a fog bedagadása elkerülésének a legjobb módja a megelőzés, amit rendszeres fogászati kontrollvizsgálattal tehetünk a legkönnyebben. A tinédzserkorban és fiatal felnőtt korban lévők esetén nagyon fontos ez az időszak a bölcsességfogak tekintetében, így érdemes ilyenkor egy panoráma röntgenfelvétel elkészíttetése, hogy átlássuk a bölcsességfogak növekedésének irányát, valamint állapotát. Ezzel pedig megelőzhető számos kellemetlenség, hiszen a fogászati digitális diagnosztikai felvételek feltárhatják a problémákat. Amennyiben pedig a bölcsességfogak esetén a fogorvos úgy látja, hogy a későbbiekben probléma lehet, javasolt azok sebészeti eltávolítása, ezzel megelőzve a bölcsességfog bedagadásának, gyulladásának esélyét. 
Szeretné ellenőriztetni bölcsességfogai állapotát? Akkor jöjjön el budapesti fogászatunkra, ahol fogászati diagnosztikai eszközeink segítségével feltárjuk az esetleges problémákat és megoldást is nyújtunk. Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online

Mit tehetünk az orvosi beavatkozásig otthoni módszerekkel, ha a bölcsességfog bedagad?

Amennyiben a bölcsességfog bedagadt és egyéb kellemetlenségeket is tapasztal, az elsődleges, hogy kérjen mielőbb időpontot sürgősségi fogászatunkra a +36 1 3611 222-es telefonszámon szakértő fogorvosainkhoz. Miután ezt megtette, addig is a fájdalom csillapítására és a gyulladás visszaszorítása érdekében a fogászati beavatkozásig az alábbiakat teheti: 

 • ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapító szedése
 • öblögetés langyos, sós vízzel
 • jegelés jégpalackkal vagy jégzselével (kívülről)

Ezeket az otthoni módszereket akár az esti időszakban jelentkező bölcsességfog bedagadás, fájdalom esetén is alkalmazhatja, azonban ebben az esetben is javasolt, hogy mielőbb jelentkezzen be fogászatunkra, hogy mielőbb segíthessünk. A fájdalom, a gyulladás és a bölcsességfog bedagadása magától nem fog elmúlni! 

Hogyan szüntetjük meg a problémát a Móricz Dentalban, ha a bölcsességfog bedagad?

Fogászatunkon minden fogászati probléma megoldására hatékony kezeléseket alkalmazunk, a legkorszerűbb eszközökkel és tapasztalt szakfogorvosainkkal. Bölcsességfog problémák esetén az alábbi lépéseket tesszük a fájdalom megszüntetésére, kezelésére: 

 • a gyulladás magától nem fog megszűnni, így a problémát szájsebésznek kell látni, a hatékony kezelés érdekében személyes konzultációra van szüksége szájsebész szakorvossal
 • digitális diagnosztikával (3D CT felvétel) segítségével állapítjuk meg a bölcsesség fog pozícióját
 • kezelési terv és árajánlat készül a bölcsességfog eltávolítására
 • az ajánlat elfogadását követően egy előre megbeszélt időpontban megtörténik a bölcsességfog sebészeti eltávolítása
 • amennyiben szükséges, gyógyszeres kezelést alkalmazunk, hogy a gyulladásos állapotot megszüntessük
 • a bölcsességfog húzás helyi érzéstelenítésben történik, tehát nem okoz fájdalmat
 • a kezelt területet varrattal zárjuk a fertőzéssek elkerülése érdekében

Gyulladások esetén, elsősorban a gyulladás megszüntetése a cél, amelyet legtöbbször antibiotikumos kúrával vagy egyéb gyógyszeres kezeléssel érhetünk el. A bölcsességfog(ak) eltávolítására csak ezután kerülhet sor, hiszen ki kell zárnunk az esetleges fertőzések kockázatát. A gyulladás megszűnése után megkezdődhet a bölcsességfog eltávolítása fájdalommentesen. 

Mit kell tennie, ha bedagad a bölcsességfoga?

Ebben az esetben azonnal keresse fel rendelőnket és sürgősségi ellátást biztosítunk Önnek a lehető legkorábbi szabad időpontunkra. Személyes konzultációnk által felmérjük fogai állapotát és megtesszük a további szükséges lépéseket, kezeléseket a gyulladás mielőbbi megszüntetésére és a fájdalom kezelésére. Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online
 

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogpótlás fogászati híddal I Móricz Dental Fogászat

Fogpótlás fogászati híddal – Milyen esetben lehet hasznos az Ön számra?

Az egészséges és teljes mosoly nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem az általános egészség és jólét szempontjából is kulcsfontosságú. A hiányzó fogak nemcsak az önbizalmat érinthetik, hanem a rágási és beszédképességet is befolyásolhatják, ami táplálkozási és kommunikációs problémákhoz vezethet. Ebben a helyzetben a fogpótlás fogászati híddal kiváló megoldást kínál, amely egy időtálló és megbízható módszer a hiányzó fogak pótlására.

Tovább olvasom
Ínyvérzés fogmosáskor I Móricz Dental Fogászat

Ínyvérzés fogmosáskor

Ön is tapasztalt már piros foltokat a fogkeféjén, vagy a mosdókagylóban fogmosás után? Kétségbeesett, hogy valami probléma van a fogaival? Érdekli, miért alakul ki az ínyvérzés fogmosáskor, mennyire normális, hogyan lehet kezelni? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre!

Tovább olvasom
Legjobb fogimplantátum I Móricz Dental Fogászat

Legjobb fogimplantátum

A Móricz Dental Fogászaton garantáltan megtalálja a legjobb fogimplantátumot, ami stabil, tartós, minőségi, és nem mellesleg esztétikus. Budapest egyik legjobb fogászatán természetes, hogy csakis minőségi alapanyagokkal, fájdalommentes beavatkozásokkal, és magas szakértelemmel találkozhat!

Tovább olvasom
Bölcsességfog ciszta I Móricz Dental Fogászat

Bölcsességfog ciszta

A Móricz Dental fogászati rendelőben kiemelt figyelmet fordítunk a bölcsességfogak kezelésére és az ehhez kapcsolódó problémákra, többek között a bölcsességfog ciszta eltávolítására is. Nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fogászati specialistákkal, modern szájsebészeti műtővel rendelkezünk, így komplexebb fogászati problémákkal is fordulhat hozzánk! Alábbi cikkünkben a bölcsességfog ciszta kialakulásáról, szakszerű kezeléséről lesz szó!

Tovább olvasom
Gyermekfogászat Budapest | Móricz Dental Fogászat

Gyermekfogászat Budapest

Sajnos a fogászati problémák a legkisebbeket sem kímélik, már a tejfogak esetében is lehetnek rendellenességek.  A Móricz Dental gyermekfogászat Budapesten hatékony, és kíméletes fogászati kezelésekkel várja a legkisebbeket is, nálunk minden problémára van fájdalommentes megoldás!

Tovább olvasom

Rólunk mondták