A gyulladt íny tünetei és kezelési módszere | Móricz Dental

A gyulladt íny tünetei és kezelési módszere

A gyulladt íny szinte teljesen észrevétlenül alakulhat ki, amelyet azonban, ha nem kezeltetünk, fogágybetegséget és súlyosabb problémákat is okozhat. A gyulladt íny magától nem múlik el, így minél előbb kezeltetni szükséges, hogy a gyógyulás teljes értékű legyen, bárminemű komolyabb fogászati probléma kialakulása nélkül. Ebben segítünk Önnek a Móricz Dental fogászatán.

A gyulladt íny tünetei és kezelési módszere

 

A gyulladt íny jellemző tünetei

A gyulladt íny tüneteit gyakran összekeverhetjük már a fogágybetegség tüneteivel is, azonban az ínygyulladás még visszafordítható, ha időben kezeltetjük.

A gyulladt ínyt felismerhetjük az íny duzzadtságáról, vörös színéről, amely gyakran fájdalommal vagy érzékenységgel járhat együtt.

 A gyulladt íny tünetei még az alábbiak lehetnek:

 • a visszahúzódó íny,
 • fognagyktól elváló íny,
 • fogmosáskor vagy magától vérző íny,
 • gennyes tasakok az ínyen,
 • fogak közötti rések képződése,
 • fogak elvándorlása eredeti pozíciójukból,
 • mozgó fogak,
 • kellemetlen lehelet.

Ezek a tünetek pedig jelentkezhetnek külön-külön vagy, akár egyszerre is.

Mi okozza a gyulladt ínyt?

A gyulladt íny hátterében álló ok általában a nem megfelelő szájhigiénia okozta fogakra lerakódó lepedék, valamint a fogkő felületén élő baktériumok elszaporodása.

Ezek a leggyakoribb kiváltó tényezők, azonban a gyulladt ínyt okozhatják más, külső környezeti tényezők is:

 • bizonyos gyógyszerek szedése (például vérnyomáscsökkentő gyógyszerek)
 • más betegségek (cukorbetegség,
 • vérképző rendszeri betegségek, herpesz, bárányhimlő)
 • rosszul elvégzett fogászati kezelések
 • helytelenül elkészített fogtömés vagy a fogkorona széle mentén lévő rések, amelyek irritálhatják az ínyt, ami miatt pedig az könnyen begyulladhat

Mivel előzhető meg a gyulladt íny?

Az egyik legjobb módja a gyulladt íny elkerülésének, ha elsajátítjuk a hatékony szájápolási technikákat.

A megfelelő szájhigiénia alapja a rendszeres otthoni fogápolás, azonban emellett rendkívül fontos a rendszeres fogorvosi kontroll vizsgálat és a félévenkénti dentálhigiéniai kezelés elvégeztetése is. Az otthoni szájhigiénia során pedig nem szabad megfeledkezni a fogkefe és a fogkrém mellett a fogselyemről, vagy a fogköztisztító keféről és a szájvíz használatáról sem.

Ha Önnek is esedékes egy alapos dentálhigiéniai kezelés, amely során megszabadítjuk a sárgás-barnás lerakódástól és fogkőtől jöjjön el rendelőnkbe. Nincs más teendője, csak hívja fel a +36 1 3611 222 telefonszámot vagy töltse ki űrlapunkat!

Milyen kezeléseket alkalmazunk a Móricz Dental fogászatán a gyulladt ínyre?

Ha Ön is tapasztalja a gyulladt íny tüneteit, akkor javasolt mielőbb felkeresnie rendelőnket, hogy még a komolyabb fogászati problémák kialakulása előtt segíthessünk Önnek! Hogyan tudunk segíteni gyulladt íny esetén? Rendelőnk minden olyan professzionális eszközzel rendelkezik, amely segít megállítani és visszafordítani a kialakult ínygyulladást. A kezelési tervet minden esetben az Ön aktuális állapotához igazodva, személyre szabottan álltjuk össze.

Az általunk alkalmazott kezelési módszer lepésről lépésre:

 • alapos szűrővizsgálat, amely során felállítjuk a pontos diagnózist
 • ultrahangos fogkő eltávolítást és egy dentálhigiéniai kezelést végzünk, hogy csökkentsük a gyulladt íny irritációját

 

Szükség esetén az alábbi kezeléseket alkalmazzuk még a gyulladt íny megszüntetésére:

Ha szeretné tudni egyénre szabott kezelési lehetőségeit, keresse fel rendelőnket!

 

Mi történik, ha nem kezeltetjük a gyulladt ínyt?

Ha hagyjuk, hogy a gyulladt íny továbbra is problémát okozzon a szájban, az később akár sokkal komolyabb fogászati problémákat okozhat. Nem csak a folyamatos fogínyvérzéssel és a duzzadt, érzékeny ínnyel kell megküzdenünk, hanem a gyulladt íny akár a fogak meglazulását is okozhatja, amelynek következtében a fogak elkezdhetnek vándorolni vagy pedig kieshetnek. Emellett a szervezetben további gyulladások alakulhatnak ki, valamint gócok is kialakulhatnak, amik akár életveszélyes tüneteket okozhatnak a szervezetben. Ezért nagyon fontos mielőbb megtalálni és kezeltetni a gyulladt íny okozta problémát!

 

Rendelőnkben felkészült specialisták várják a gyullad íny problémájának korszerű kezelési módszereivel.

Konzultációs időpontot a +36 1 3611 222-es számon vagy űrlapunk kitöltésével kérhet!

Várjuk Önt szeretettel.

Pácienseink véleménye

Régóta szendevek a bölcsesség fogammal illetve az innyemmel. Csütörtökön hirtelen begyulladt ami ráment a felső fogaimra is. Mikor felhivtam őket (ami kb este 7 fele volt) egyből tudtak másnapra időpontot adni. Már a telefonban is nagyon kedvesek voltak hozzám. Dr. Sinka Ágneshez kaptam időpontot. Egy végtelenül kedves doktornő, nagyon alapos munkát végez illetve mindent részletesen elmagyaráz, tanácsot add. Maga a rendelő nagyon szép és barátságos. Az árak egy kicsit borsosak de ennek ellenére. Nagyon tudom ajánlani a helyet másoknak is.
H. ALEXANDRA

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogérzékenység tünetei

Fogérzékenység tünetei

Milyen tünetei lehetnek még a fogérzékenységnek? Hogyan léphetünk fel a fogérzékenység ellen hatékonyan? Fogászati cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom
Fogfájás okai: Mi áll a háttérben?

Fogfájás okai

Melyek a fogfájás okai? Hogyan csillapíthatjuk mielőbb a szűnni nem akaró fogfájást? A Móricz Dental szakértő fogorvosai segítenek Önnek a kínzó fogfájdalom megszüntetésében! 

Tovább olvasom
Ínyvérzés oka, kezelés

Ínyvérzés – A háttérben álló okok és kezelési módszerek

Ínyvérzéssel küzd? Mi állhat a háttérben? Hogyan kezelhető az ínyvérzés? Tudjon meg minden fontos információt az ínyvérzésről és fogágybetegségekről szakértő fogorvosainktól!

Tovább olvasom
Tömött fog lüktet

Tömött fog lüktet

Tömött foga lüktet? Fáj? Mi lehet az oka a nem rég kezelt fog kellemetlenségének? Ennek járunk utána szakmai cikkünkben, és segítünk, hogy mielőbb megszabadulhasson a fájdalomtól. 

Tovább olvasom
Fogérzékenység okai, kezelési módszere

Fogérzékenység okai

Mitől lehet érzékenyek fogai? Mi történik, ha nem kezelteti? A fogérzékenység okai, tünetek és kezelési módszerek, az egészséges fogakért. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták