A gyulladt íny tünetei és kezelési módszere | Móricz Dental

A gyulladt íny tünetei és kezelési módszere

A gyulladt íny szinte teljesen észrevétlenül alakulhat ki, amelyet azonban, ha nem kezeltetünk, fogágybetegséget és súlyosabb problémákat is okozhat. A gyulladt íny magától nem múlik el, így minél előbb kezeltetni szükséges, hogy a gyógyulás teljes értékű legyen, bárminemű komolyabb fogászati probléma kialakulása nélkül. Ebben segítünk Önnek a Móricz Dental fogászatán.

A gyulladt íny tünetei és kezelési módszere

 

A gyulladt íny jellemző tünetei

A gyulladt íny tüneteit gyakran összekeverhetjük már a fogágybetegség tüneteivel is, azonban az ínygyulladás még visszafordítható, ha időben kezeltetjük.

A gyulladt ínyt felismerhetjük az íny duzzadtságáról, vörös színéről, amely gyakran fájdalommal vagy érzékenységgel járhat együtt.

 A gyulladt íny tünetei még az alábbiak lehetnek:

 • a visszahúzódó íny,
 • fognagyktól elváló íny,
 • fogmosáskor vagy magától vérző íny,
 • gennyes tasakok az ínyen,
 • fogak közötti rések képződése,
 • fogak elvándorlása eredeti pozíciójukból,
 • mozgó fogak,
 • kellemetlen lehelet.

Ezek a tünetek pedig jelentkezhetnek külön-külön vagy, akár egyszerre is.

Mi okozza a gyulladt ínyt?

A gyulladt íny hátterében álló ok általában a nem megfelelő szájhigiénia okozta fogakra lerakódó lepedék, valamint a fogkő felületén élő baktériumok elszaporodása.

Ezek a leggyakoribb kiváltó tényezők, azonban a gyulladt ínyt okozhatják más, külső környezeti tényezők is:

 • bizonyos gyógyszerek szedése (például vérnyomáscsökkentő gyógyszerek)
 • más betegségek (cukorbetegség,
 • vérképző rendszeri betegségek, herpesz, bárányhimlő)
 • rosszul elvégzett fogászati kezelések
 • helytelenül elkészített fogtömés vagy a fogkorona széle mentén lévő rések, amelyek irritálhatják az ínyt, ami miatt pedig az könnyen begyulladhat

Mivel előzhető meg a gyulladt íny?

Az egyik legjobb módja a gyulladt íny elkerülésének, ha elsajátítjuk a hatékony szájápolási technikákat.

A megfelelő szájhigiénia alapja a rendszeres otthoni fogápolás, azonban emellett rendkívül fontos a rendszeres fogorvosi kontroll vizsgálat és a félévenkénti dentálhigiéniai kezelés elvégeztetése is. Az otthoni szájhigiénia során pedig nem szabad megfeledkezni a fogkefe és a fogkrém mellett a fogselyemről, vagy a fogköztisztító keféről és a szájvíz használatáról sem.

Ha Önnek is esedékes egy alapos dentálhigiéniai kezelés, amely során megszabadítjuk a sárgás-barnás lerakódástól és fogkőtől jöjjön el rendelőnkbe. Nincs más teendője, csak hívja fel a +36 1 3611 222 telefonszámot vagy töltse ki űrlapunkat!

Milyen kezeléseket alkalmazunk a Móricz Dental fogászatán a gyulladt ínyre?

Ha Ön is tapasztalja a gyulladt íny tüneteit, akkor javasolt mielőbb felkeresnie rendelőnket, hogy még a komolyabb fogászati problémák kialakulása előtt segíthessünk Önnek! Hogyan tudunk segíteni gyulladt íny esetén? Rendelőnk minden olyan professzionális eszközzel rendelkezik, amely segít megállítani és visszafordítani a kialakult ínygyulladást. A kezelési tervet minden esetben az Ön aktuális állapotához igazodva, személyre szabottan álltjuk össze.

Az általunk alkalmazott kezelési módszer lepésről lépésre:

 • alapos szűrővizsgálat, amely során felállítjuk a pontos diagnózist
 • ultrahangos fogkő eltávolítást és egy dentálhigiéniai kezelést végzünk, hogy csökkentsük a gyulladt íny irritációját

 

Szükség esetén az alábbi kezeléseket alkalmazzuk még a gyulladt íny megszüntetésére:

Ha szeretné tudni egyénre szabott kezelési lehetőségeit, keresse fel rendelőnket!

 

Mi történik, ha nem kezeltetjük a gyulladt ínyt?

Ha hagyjuk, hogy a gyulladt íny továbbra is problémát okozzon a szájban, az később akár sokkal komolyabb fogászati problémákat okozhat. Nem csak a folyamatos fogínyvérzéssel és a duzzadt, érzékeny ínnyel kell megküzdenünk, hanem a gyulladt íny akár a fogak meglazulását is okozhatja, amelynek következtében a fogak elkezdhetnek vándorolni vagy pedig kieshetnek. Emellett a szervezetben további gyulladások alakulhatnak ki, valamint gócok is kialakulhatnak, amik akár életveszélyes tüneteket okozhatnak a szervezetben. Ezért nagyon fontos mielőbb megtalálni és kezeltetni a gyulladt íny okozta problémát!

 

Rendelőnkben felkészült specialisták várják a gyullad íny problémájának korszerű kezelési módszereivel.

Konzultációs időpontot a +36 1 3611 222-es számon vagy űrlapunk kitöltésével kérhet!

Várjuk Önt szeretettel.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogászati szűrővizsgálat I Móricz Dental Fogászat

Fogászati szűrővizsgálat

A fogászati szűrővizsgálat egy rutinszerű fogorvosi ellenőrzés, amelynek célja a szájüreg, a fogak és az íny állapotának felmérése, valamint a potenciális problémák korai felismerése. Amennyiben a fogászati problémákat időben felismerjük, elkerülhetjük a komolyabb problémák, esetleges fájdalmak kialakulását. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a fogászati szűrővizsgálatokról.

Tovább olvasom
Fogimplantátum gyakori kérdések I Móricz Dental Fogászat

Fogimplantátum gyakori kérdések és szakértői válaszok

Alábbi cikkünkben összeszedtük azokat a kérdéseket, amik a leggyakrabban felmerülnek a fogpótlásokkal, implantátumokkal kapcsolatban. A fogimplantátum gyakori kérdéseket implantációs specialistáink válaszolják meg.

Tovább olvasom
A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták