Letört fog kihúzása | Móricz Dental

Letört fog kihúzása

Egy letört fog veszélyes tud lenni, hiszen a fog gyökerének felfedése miatt ki van téve a különböző baktériumoknak, szennyeződéseknek, így mielőbb kezelni kell! A letört fog kihúzása megoldás lehet, azonban a Móricz Dental rendelőjében a letört fogat meg is tudjuk menteni!

Letört fog kihúzása

Hogyan kezeljük kíméletesen a letört fog problémáját a Móricz Dentalban?

A fog letörése legtöbb esetben valamilyen sérülésből, balesetből adódik, azonban történhet a fog felszínének meggyengüléséből, melyet az előrehaladott fogszuvasodás okozhat. A letört fogat annak függvényében érdemes kezelni, hogy pontosan mi áll a probléma hátterében. Éppen ezért a Móricz Dental rendelőjében a letört fog kihúzása vagy megmentése előtt az alábbi lépéseket szükséges megtenni:

  • Digitális diagnosztika
  • Szakorvosi vizsgálat
  • A törés mértékének a beazonosítása
  • Annak azonosítása, hogy ki kell-e húzni vagy meg lehet menteni

Hogyan próbáljuk megmenteni a letört fog kihúzását?

A letört fog kihúzása általában nagyobb mértékű fogszuvasodás, fogbélgyulladás vagy túlságosan nagy mértékű fogletörés esetén szükséges. Amennyiben a fog felületéből letört darab nem nagyobb, mint a fog 70%-a, valamint a letörés nem hosszanti irányú, úgy a letört fog kihúzása nem indokolt. Ebben az esetben fogmegtartó kezelést végzünk el. Abban az esetben, ha a fog sérülése elérte a gyökércsatornát, akkor mikroszkópos gyökérkezelést alkalmazunk. A fog letört darabját pedig annak mértékétől függően koronával, betéttel, héjjal vagy direkt héjjal orvosoljuk. 

Mi történik, ha nincs más választás, mit a letört fog kihúzása?

A letört fog kihúzása esetén elsősorban meg kell állapítani, hogy egyszerű foghúzásról vagy sebészi foghúzásról van szó. Amennyiben a fog letörése igen nagy mértékű, és abból csak egy kis darab vagy a foggyökér maradt meg, úgy szájsebészeti foghúzásra lesz szükség a szakszerű fogkivonáshoz. A letört fog kihúzása minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, így teljesen fájdalommentes a beavatkozás. A letört fog kihúzása után a kezelőorvos tervet állít fel a hiányzó fog pótlására. 
A Móricz Dentalban alkalmazott fogpótlási eljárásokról részletesen az alábbi linken olvashat: Fogpótlás! 

Hogyan lesz kíméletes a letört fog kihúzása?

  • Az orvos szakértelmétől, felkészültségtől és a nagy számú páciensen szerzett nemzetközi gyakorlattól
  • A helyi érzéstelenítéstől
  • A speciális fogászati eljárásoktól

Mi történik a letört fog kihúzása után?

A letört fog kihúzása után nagyon fontos, hogy betartsa a fogorvos utókezelési tanácsait, hiszen ezzel gyorsíthatja meg a fog helyén keletkezett seb gyógyulási idejét, elkerülve a lehetséges szövődményeket. A fog helyén lévő seb egy ideig érzékeny vagy fájdalmas lehet, azonban szükség esetén fájdalomcsillapítást vagy antibiotikumos kezelést írunk fel. Érdemes a letört fog környékét óvatosan tisztítani és pár napig ne rágjon a hiányzó fog oldalán. Az ínyszövetek igen gyorsan gyógyulnak, így egy hét elteltével már nem kellene tapasztalnia semmilyen fájdalmat a sebnél. 

Önnek is letört a foga valamilyen sérülés vagy baleset miatt? Esetleg fogszuvasodásban szenved? A Móricz Dentalban segítünk a letört fog kihúzásában vagy annak megmentésében fájdalommentes megoldásainkkal!

Kérjen időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online űrlapunk segítségével!
 

Pácienseink véleménye

Régóta szendevek a bölcsesség fogammal illetve az innyemmel. Csütörtökön hirtelen begyulladt ami ráment a felső fogaimra is. Mikor felhivtam őket (ami kb este 7 fele volt) egyből tudtak másnapra időpontot adni. Már a telefonban is nagyon kedvesek voltak hozzám. Dr. Sinka Ágneshez kaptam időpontot. Egy végtelenül kedves doktornő, nagyon alapos munkát végez illetve mindent részletesen elmagyaráz, tanácsot add. Maga a rendelő nagyon szép és barátságos. Az árak egy kicsit borsosak de ennek ellenére. Nagyon tudom ajánlani a helyet másoknak is.
H. ALEXANDRA

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogérzékenység tünetei

Fogérzékenység tünetei

Milyen tünetei lehetnek még a fogérzékenységnek? Hogyan léphetünk fel a fogérzékenység ellen hatékonyan? Fogászati cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom
Fogfájás okai: Mi áll a háttérben?

Fogfájás okai

Melyek a fogfájás okai? Hogyan csillapíthatjuk mielőbb a szűnni nem akaró fogfájást? A Móricz Dental szakértő fogorvosai segítenek Önnek a kínzó fogfájdalom megszüntetésében! 

Tovább olvasom
Ínyvérzés oka, kezelés

Ínyvérzés – A háttérben álló okok és kezelési módszerek

Ínyvérzéssel küzd? Mi állhat a háttérben? Hogyan kezelhető az ínyvérzés? Tudjon meg minden fontos információt az ínyvérzésről és fogágybetegségekről szakértő fogorvosainktól!

Tovább olvasom
Tömött fog lüktet

Tömött fog lüktet

Tömött foga lüktet? Fáj? Mi lehet az oka a nem rég kezelt fog kellemetlenségének? Ennek járunk utána szakmai cikkünkben, és segítünk, hogy mielőbb megszabadulhasson a fájdalomtól. 

Tovább olvasom
Fogérzékenység okai, kezelési módszere

Fogérzékenység okai

Mitől lehet érzékenyek fogai? Mi történik, ha nem kezelteti? A fogérzékenység okai, tünetek és kezelési módszerek, az egészséges fogakért. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták