Chirurgie buccale

Chirurgie buccale

Chirurgie buccale

Extraction de dent de sagesse

Quand il faut extraire une dent pour une raison ou une autre, elle peut être en général saisie avec un extracteur de couronne dentaire et enlevée de cette façon. Quand ceci n’est pas possible, il faut avoir recours à la chirurgie buccale.

L’extraction de dent se fait à l’aide de la chirurgie buccale dans tous les cas où la dent en question se trouve sous la gencive ou dans l’os.

Le cas le plus fréquent où il faut avoir recours à la chirurgie buccale est l’extraction de la dent de sagesse quand elle n’arrive pas à percer pour une raison quelconque. L’impossibilité de percement peut être dűe au manque de place ou à l’emplacmenet anormal dans l’os du maxillaire. Dans les deux cas il faut recourir à la chirurgie buccale. Il est également fréquent que la dent de sagesse n’arrive à percer que partiellement, une partie de la couronne est dehors, mais l’autre partie de la surface dentaire est encore couverte par les nuqueuses. Ceci devient douloureux avec le temps pour le patient, l’intervention chrurgicale devient donc nécessaire pour aider le percement total de la dent de sagesse.

Si l’extraction de la dent de sagesse ne s’effectue pas à temps, les nuqueuses les entourant peuvent s’enflammer et devenir douloureuses. C’est pour cette raison qu’il arrive parfois chez certaines personnes d’avoir des douleurs lors du percement de la dent de sagesse. Ceci n’est pas un processus naturel, il faut dans ce cas-là avoir recours à la chirurgie buccale.

La dent de sagesse peut également poser problème si elle cause un encombrement dans l’arcade dentaire. Ceci se manifeste dans tous les cas dans le désordre des dents, car les autres dents bougent. Il faut en tenir compte avant de faire une prothèse orthodontique et si la cause de l’encombrement est le manque de place, il faut extraire la dent de sagesse.

Si on ne se tient pas compte de l’encombrement des dents, ceci va causer plus tard non seulement des problèmes esthétiques, mais une inflammation de la gencive aussi. Il est égalelent important de tenir compte du fait que la chance d’avoir des caries est plus élevée si l’arcade dentaire est encombré à cause de la dent de sagesse.

Les processus réalisés dans le domaine de la chirurgie buccale se font avec une anesthésie locale, ils ne causent donc pas de douleurs. Le premier pas de l’intervention de chirurgie buccale après l’anesthésie locale est l’incision, puis l’extraction de l’os entourant la dent, après l’extraction même de la dent, enfin le dernier pas est la ferméture de la surface de la plaie avec une suture par le spécialiste.

 

Reconstitution d’os

Si vous avez un manque de dent depuis longtemps, il peut arriver que l’os se retire et il n’aura pas la taille suffisante pour une implantation en sécurité. Dans ce cas-là l’os devient plus mince, une partie se dissoud et il est nécessaire d’effectuer une reconstitution d’os avant la mise en place de l’implant.

Le premier pas de la diagnostique du manque d’os est la réalisation d’une image CT ou radiologique panoramique selon lesquelles le spécialiste de chirurgie buccale détermine les circonstances puis décide de la nécessité de reconstitution d’os. Dans notre cabinet, on utilise un CT en 3D et un appareil de radiologie panoramique de technologie verte appelé ”Green”, dont l’apport positif est que la prise de photo s’effectue en très peu de temps (5,9 secondes), ainsi le corps humain est très peu surchargé.

La reconstitution d’os est une intervention de chirurgie buccale via laquelle la matière osseuse déjà existante est complétée avec une matière de reconstitution d’os. La qualité de la matière de reconstitution d’os est déterminée par les circonstances. Dans le domaine de la chirurgie buccale on emploie des matières synthétiques, d’origine animelière ou l’os propre du patient même.

Concernant l’origine de l’os propre servant à la reconstitution, elle peut être la partie plus épaisse du maxillaire, ou bien l’os iliaque dépendant de la quantité de l’os à la disposition dans les domaines concernés. Ces opérations de chirurgie buccale sont un peu plus compliquées, mais il n’y a pas d’autre moyen de reconstituer l’os qui est indispensable pour la mise en place de l’implant.

 

Le sinus-lift

Quand les racines dents se trouvant dans le maxillaire supérieur atteignent la cavité faciale, il se produit une grande perte d’os après la perte des dents. Si on a à notre disposition une os mince pour la mise en place éventuelle d’un implant entre la cavité faciale et buccale dans le cas des dents de fond d’arrière supérieures, alors il est indispensable de réaliser une opération de chirurgie buccale, à savoir une reconstitution d’os, c’est-à-dire un sinus-lift.

Dans ce cas-là la matière de reconstitution d’os se met entre les nuqueues et l’os et ce n’est qu’après celà que l’intervention chirurgicale buccale peut s’effectuer, à savoir la mise en place de l’implant dans le maxillaire supérieur.

En cas où lors de l’opération de sinus-lift il faut mettre en place peu de matière de reconstitution d’os, il est probable que les deux interventions de chirurgie buccale, la reconsitution d’os et la mise en place de l’implant puissent être réalisées en même temps.

Par contre, si la perte d’os est considérable, le temps de la reconstitution d’os est de six mois et ce n’est qu’après celà qu’on peut effectuer l’intervention chirurgicale de la mise en place de l’implant.

Les opérations de reconstitution d’os s’effectuent à travers la cavité buccale avec en général une anesthésie locale. Ces interventions de chirurgie buccale ne surchargent pas les patients. Il peut arriver une légère douleur après l’opération, mais elle disparaît très vite si vous observez les prescriptions du médecin. Elles sont très importantes aussi du point de vue de la formation d’os, le patient reçoit des informations précises à ce sujet de la part du spécialiste de chirurgie buccale.

Ils ont dit de nous

L'opinion de nos patients

Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.

Articles utiles

Legjobb fogpótlás – Móricz Dental Fogászat

Legjobb fogpótlás – Melyik a legjobb fogpótlás?

Hiányos fogai számára a legjobb fogpótlást keresi? Szeretné, ha újra ép lenne fogazata, helyreállna a rágása, és megszépülne a mosolya? A Móricz Dental nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fogászati specialistái nemcsak megtalálják Ön számára a legjobb fogpótlást, hanem be is helyezik azt, ráadásul fájdalommentesen! 

Tovább olvasom
Implantációs fogpótlás - Móricz Dental Fogászat

Implantációs fogpótlás

Ismerje meg az implantációs fogpótlás módszereit, az implantációs fogpótlás típusait. Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb információkat az implantációs fogpótlással kapcsolatban, amennyiben további kérdései vannak fogászatunkon állunk rendelkezésére! 

Tovább olvasom
Fogszuvasodás kialakulásának okai - Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Fogszuvasodás kialakulásának okai - Mitől alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás korunk igazi népbetegsége. Nemzetközi tanulmányok szerit a felnőtt lakosság közel 90%-át érinti ez a fogászati probléma. Mire vezethetők vissza a fogszuvasodás kialakulásának okai, mik okozzák a problémát? Miért ilyen gyakori a fogszuvasodás kialakulása, mire kell figyelni a megelőzéskor? 

Tovább olvasom
Ínysorvadás következményei I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Ínysorvadás következményei I Akár a fogak elvesztésével is járhat!

Sajnos nagyon sokan tartanak valamilyen okból a fogorvosoktól, pedig a Móricz Dentalban alkalmazott fogászati eljárások egyáltalán nem fájdalmasak, fogorvosaink nemcsak profik, hanem nagyon kedvesek is. Fogorvoshoz járni azért fontos, mert a nem kezelt problémáknak súlyos következményei lehetnek, nem is gondolná az ínysorvadás következményei milyen súlyosak lehetnek!  Melyek az ínysorvadás következményei, hogyan lehet elkerülni az ínysorvadás következményeit?

Tovább olvasom
Fogbeültetés lépései I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Impalntációs Központ

Fogbeültetés lépései

A legtöbb páciensünk idegesen lép be fogászatunk ajtaján, amikor fogbeültetés előtt áll, mi pedig minden egyes alkalommal elmondjuk, hogy félelemre semmi ok. A fogbeültetés lépései teljesen fájdalommentesek. Természetesen megnyugtatásképpen részletesen is elmondjuk a fogbeültetés lépéseit és igyekszünk minden felmerülő kérdésre választ adni.

Tovább olvasom

Ils ont dit de nous