Rossz fogak okai | Móricz Dental

A rossz fogak okai és kezelési módszerei

Mikor mondjuk, hogy valakinek rosszak a fogai? Mi állhat a rossz fogak hátterében? Hogyan kezelhetők sikerrel a rossz fogak? 

A rossz fogak okai és kezelési módszerei

A rossz fogak okai – mit értünk ezalatt?

Rossz fog alatt általában a fogászati betegségek közül is a fogszuvasodást értjük. A fogszuvasodás következtében a fogak állapota romlani kezd, és felszínükön apró lyukak, fog elszíneződések keletkeznek. A szuvas fogak gyakran válnak sötét barnás színűvé, különösen akkor, ha a fogszuvasodás mértéke előrehaladott állapotban van. A fogszuvasodás következtében a fogak bomlásnak indulhatnak, valamint a foggyökérre is ráhúzódhat a betegség, amely akár a fog elvesztését is okozhatja. A szuvasodás a szomszédos fogakra is átterjedhet, amennyiben nincs időben kezeltetve, ezzel pedig egészséges fogaink állapotát veszélyeztethetjük. A rossz fogak okai mögött álltalában az alábbi okok állnak:

 • Nem megfelelő otthoni szájápolás
 • A rendszeres fogkőeltávolítás hiánya
 • Régi, cserére szoruló fogpótlás
 • Nem tökéletes élzáródással rendelkező fogpótlás  
 • Elkopott, letöredezett fogak
 • Vitamin és ásványianyag hiány
 • Helytelen táplálkozási szokások


A rossz fogak okai – hogyan akadályozhatjuk meg a fogszuvasodás kialakulását?

A rossz fogak okai mögött álló ok vagy okok megértése elsődleges a fogszuvasodás elkerüléséhez. Az egyik leggyakoribb oka a rossz fogaknak a nem megfelelő otthoni szájápolás, így mindenképp a legtöbb, amit tehetünk, ha ezen változtatunk. Az otthoni szájápolás alapjai közé nem csak a megfelelő technikával végzett fogmosás tartozik, de a rendszeres fogkefe csere, a fogselyem vagy fogköztisztító kefe használat, valamint a szájvizes öblögetés is. Ezek mind hozzájárulnak az egészséges fogak fenntartásához, elkerülve a rossz fogakat, így érdemes napi rutinunkba beépítenünk. Az otthoni szájápolás mellett azonban lényeges, hogy legalább félévente meglátogassuk fogorvosunkat egy fogorvosi szűrővizsgálat és dentálhigiéniai kezelés miatt. 
A felhalmozódott lepedékek és a fogkő eltávolítását otthoni eszközökkel nem lehet elvégezni, így mindenképp szükséges a szakszerű kezelés elvégeztetése. 

Ha pedig ennek eljött az ideje, keresse fel rendelőnket és kérjen időpontot a + 36 1 36 11 222-es telefonszámon vagy online űrlapunk kitöltése segítségével!

 

A rossz fogak okai – hogyan orvosoljuk a Móricz Dentalban már kialakult fogszuvasodást?

Ha már a rossz fogak megjelentek, azaz a fogszuvasodás kialakult, azt mielőbb kezeltetni szükséges, mielőtt további szövődményekkel kellene számolni. A Móricz Dental fogászatán a fogszuvasodás kezelésére többféle lehetőséget is biztosítunk pácienseink számára, attól függően, hogy a fogszuvasodás mértéke mennyire előrehaladott. Emellett azt is lényeges feltárni, hogy a rossz fogak okai mögött pontosan mi áll, hiszen ennek meghatározása nélkül nemlehet hatékonyan kezelni a fogszuvasodást. 

Pontosan milyen kezeléseket alkalmazunk a rossz fogak megszüntetésére? 

 • Dentalhigiéniai kezelés
 • Tömések cseréje
 • Betétek készítése
 • Kerámia héjak késztése
 • Fémkerámia koronák készítése
 • Cirkon koronák készítése
 • Szükség esetén a fog gyökérkezelése
 • Szükség esetén a fog eltávolítása és implantációs pótlása

 

A rossz fogak okai – Mi tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Amennyiben bármilyen fogszuvasodásra utaló tünetet tapasztalunk, azonnal forduljunk fogorvoshoz, hogy elkerülhessük a komolyabb fogászati problémák kialakulását. A fogszuvasodás előrehaladtával akár fogainkat is elveszíthetjük, de fogágybetegségek, gyulladások és csontsorvadás is előfordulhat. Fontos tudni, hogyha időben észrevesszük vagy megelőzzük a problémát még könnyedén visszafordítható a fogak eredeti állapota és egészsége. A legjobb, ha tudatosan végezzük el az otthoni szájápolást. A legjobb megelőzési módszer padig az, ha félévente ellátogat a Móricz Dentalba egy dentalhigiénai kezelésre, ahol részletes szájhigiénia tanácsokat is kaphat fogai egészségének megőrzése érdekében. 

Jöjjön el a Móricz Dental rendelőjébe és előzze meg a komolyabb fogászati problémák kialakulását! Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy online űrlapunk kitöltésével!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogászati szűrővizsgálat I Móricz Dental Fogászat

Fogászati szűrővizsgálat

A fogászati szűrővizsgálat egy rutinszerű fogorvosi ellenőrzés, amelynek célja a szájüreg, a fogak és az íny állapotának felmérése, valamint a potenciális problémák korai felismerése. Amennyiben a fogászati problémákat időben felismerjük, elkerülhetjük a komolyabb problémák, esetleges fájdalmak kialakulását. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a fogászati szűrővizsgálatokról.

Tovább olvasom
Fogimplantátum gyakori kérdések I Móricz Dental Fogászat

Fogimplantátum gyakori kérdések és szakértői válaszok

Alábbi cikkünkben összeszedtük azokat a kérdéseket, amik a leggyakrabban felmerülnek a fogpótlásokkal, implantátumokkal kapcsolatban. A fogimplantátum gyakori kérdéseket implantációs specialistáink válaszolják meg.

Tovább olvasom
A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták