Rossz fogak okai | Móricz Dental

A rossz fogak okai és kezelési módszerei

Mikor mondjuk, hogy valakinek rosszak a fogai? Mi állhat a rossz fogak hátterében? Hogyan kezelhetők sikerrel a rossz fogak? 

A rossz fogak okai és kezelési módszerei

A rossz fogak okai – mit értünk ezalatt?

Rossz fog alatt általában a fogászati betegségek közül is a fogszuvasodást értjük. A fogszuvasodás következtében a fogak állapota romlani kezd, és felszínükön apró lyukak, fog elszíneződések keletkeznek. A szuvas fogak gyakran válnak sötét barnás színűvé, különösen akkor, ha a fogszuvasodás mértéke előrehaladott állapotban van. A fogszuvasodás következtében a fogak bomlásnak indulhatnak, valamint a foggyökérre is ráhúzódhat a betegség, amely akár a fog elvesztését is okozhatja. A szuvasodás a szomszédos fogakra is átterjedhet, amennyiben nincs időben kezeltetve, ezzel pedig egészséges fogaink állapotát veszélyeztethetjük. A rossz fogak okai mögött álltalában az alábbi okok állnak:

 • Nem megfelelő otthoni szájápolás
 • A rendszeres fogkőeltávolítás hiánya
 • Régi, cserére szoruló fogpótlás
 • Nem tökéletes élzáródással rendelkező fogpótlás  
 • Elkopott, letöredezett fogak
 • Vitamin és ásványianyag hiány
 • Helytelen táplálkozási szokások


A rossz fogak okai – hogyan akadályozhatjuk meg a fogszuvasodás kialakulását?

A rossz fogak okai mögött álló ok vagy okok megértése elsődleges a fogszuvasodás elkerüléséhez. Az egyik leggyakoribb oka a rossz fogaknak a nem megfelelő otthoni szájápolás, így mindenképp a legtöbb, amit tehetünk, ha ezen változtatunk. Az otthoni szájápolás alapjai közé nem csak a megfelelő technikával végzett fogmosás tartozik, de a rendszeres fogkefe csere, a fogselyem vagy fogköztisztító kefe használat, valamint a szájvizes öblögetés is. Ezek mind hozzájárulnak az egészséges fogak fenntartásához, elkerülve a rossz fogakat, így érdemes napi rutinunkba beépítenünk. Az otthoni szájápolás mellett azonban lényeges, hogy legalább félévente meglátogassuk fogorvosunkat egy fogorvosi szűrővizsgálat és dentálhigiéniai kezelés miatt. 
A felhalmozódott lepedékek és a fogkő eltávolítását otthoni eszközökkel nem lehet elvégezni, így mindenképp szükséges a szakszerű kezelés elvégeztetése. 

Ha pedig ennek eljött az ideje, keresse fel rendelőnket és kérjen időpontot a + 36 1 36 11 222-es telefonszámon vagy online űrlapunk kitöltése segítségével!

 

A rossz fogak okai – hogyan orvosoljuk a Móricz Dentalban már kialakult fogszuvasodást?

Ha már a rossz fogak megjelentek, azaz a fogszuvasodás kialakult, azt mielőbb kezeltetni szükséges, mielőtt további szövődményekkel kellene számolni. A Móricz Dental fogászatán a fogszuvasodás kezelésére többféle lehetőséget is biztosítunk pácienseink számára, attól függően, hogy a fogszuvasodás mértéke mennyire előrehaladott. Emellett azt is lényeges feltárni, hogy a rossz fogak okai mögött pontosan mi áll, hiszen ennek meghatározása nélkül nemlehet hatékonyan kezelni a fogszuvasodást. 

Pontosan milyen kezeléseket alkalmazunk a rossz fogak megszüntetésére? 

 • Dentalhigiéniai kezelés
 • Tömések cseréje
 • Betétek készítése
 • Kerámia héjak késztése
 • Fémkerámia koronák készítése
 • Cirkon koronák készítése
 • Szükség esetén a fog gyökérkezelése
 • Szükség esetén a fog eltávolítása és implantációs pótlása

 

A rossz fogak okai – Mi tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Amennyiben bármilyen fogszuvasodásra utaló tünetet tapasztalunk, azonnal forduljunk fogorvoshoz, hogy elkerülhessük a komolyabb fogászati problémák kialakulását. A fogszuvasodás előrehaladtával akár fogainkat is elveszíthetjük, de fogágybetegségek, gyulladások és csontsorvadás is előfordulhat. Fontos tudni, hogyha időben észrevesszük vagy megelőzzük a problémát még könnyedén visszafordítható a fogak eredeti állapota és egészsége. A legjobb, ha tudatosan végezzük el az otthoni szájápolást. A legjobb megelőzési módszer padig az, ha félévente ellátogat a Móricz Dentalba egy dentalhigiénai kezelésre, ahol részletes szájhigiénia tanácsokat is kaphat fogai egészségének megőrzése érdekében. 

Jöjjön el a Móricz Dental rendelőjébe és előzze meg a komolyabb fogászati problémák kialakulását! Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy online űrlapunk kitöltésével!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogpótlás fogászati híddal I Móricz Dental Fogászat

Fogpótlás fogászati híddal – Milyen esetben lehet hasznos az Ön számra?

Az egészséges és teljes mosoly nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem az általános egészség és jólét szempontjából is kulcsfontosságú. A hiányzó fogak nemcsak az önbizalmat érinthetik, hanem a rágási és beszédképességet is befolyásolhatják, ami táplálkozási és kommunikációs problémákhoz vezethet. Ebben a helyzetben a fogpótlás fogászati híddal kiváló megoldást kínál, amely egy időtálló és megbízható módszer a hiányzó fogak pótlására.

Tovább olvasom
Ínyvérzés fogmosáskor I Móricz Dental Fogászat

Ínyvérzés fogmosáskor

Ön is tapasztalt már piros foltokat a fogkeféjén, vagy a mosdókagylóban fogmosás után? Kétségbeesett, hogy valami probléma van a fogaival? Érdekli, miért alakul ki az ínyvérzés fogmosáskor, mennyire normális, hogyan lehet kezelni? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre!

Tovább olvasom
Legjobb fogimplantátum I Móricz Dental Fogászat

Legjobb fogimplantátum

A Móricz Dental Fogászaton garantáltan megtalálja a legjobb fogimplantátumot, ami stabil, tartós, minőségi, és nem mellesleg esztétikus. Budapest egyik legjobb fogászatán természetes, hogy csakis minőségi alapanyagokkal, fájdalommentes beavatkozásokkal, és magas szakértelemmel találkozhat!

Tovább olvasom
Bölcsességfog ciszta I Móricz Dental Fogászat

Bölcsességfog ciszta

A Móricz Dental fogászati rendelőben kiemelt figyelmet fordítunk a bölcsességfogak kezelésére és az ehhez kapcsolódó problémákra, többek között a bölcsességfog ciszta eltávolítására is. Nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fogászati specialistákkal, modern szájsebészeti műtővel rendelkezünk, így komplexebb fogászati problémákkal is fordulhat hozzánk! Alábbi cikkünkben a bölcsességfog ciszta kialakulásáról, szakszerű kezeléséről lesz szó!

Tovább olvasom
Gyermekfogászat Budapest | Móricz Dental Fogászat

Gyermekfogászat Budapest

Sajnos a fogászati problémák a legkisebbeket sem kímélik, már a tejfogak esetében is lehetnek rendellenességek.  A Móricz Dental gyermekfogászat Budapesten hatékony, és kíméletes fogászati kezelésekkel várja a legkisebbeket is, nálunk minden problémára van fájdalommentes megoldás!

Tovább olvasom

Rólunk mondták