Rossz fogak okai | Móricz Dental

A rossz fogak okai és kezelési módszerei

Mikor mondjuk, hogy valakinek rosszak a fogai? Mi állhat a rossz fogak hátterében? Hogyan kezelhetők sikerrel a rossz fogak? 

A rossz fogak okai és kezelési módszerei

A rossz fogak okai – mit értünk ezalatt?

Rossz fog alatt általában a fogászati betegségek közül is a fogszuvasodást értjük. A fogszuvasodás következtében a fogak állapota romlani kezd, és felszínükön apró lyukak, fog elszíneződések keletkeznek. A szuvas fogak gyakran válnak sötét barnás színűvé, különösen akkor, ha a fogszuvasodás mértéke előrehaladott állapotban van. A fogszuvasodás következtében a fogak bomlásnak indulhatnak, valamint a foggyökérre is ráhúzódhat a betegség, amely akár a fog elvesztését is okozhatja. A szuvasodás a szomszédos fogakra is átterjedhet, amennyiben nincs időben kezeltetve, ezzel pedig egészséges fogaink állapotát veszélyeztethetjük. A rossz fogak okai mögött álltalában az alábbi okok állnak:

 • Nem megfelelő otthoni szájápolás
 • A rendszeres fogkőeltávolítás hiánya
 • Régi, cserére szoruló fogpótlás
 • Nem tökéletes élzáródással rendelkező fogpótlás  
 • Elkopott, letöredezett fogak
 • Vitamin és ásványianyag hiány
 • Helytelen táplálkozási szokások


A rossz fogak okai – hogyan akadályozhatjuk meg a fogszuvasodás kialakulását?

A rossz fogak okai mögött álló ok vagy okok megértése elsődleges a fogszuvasodás elkerüléséhez. Az egyik leggyakoribb oka a rossz fogaknak a nem megfelelő otthoni szájápolás, így mindenképp a legtöbb, amit tehetünk, ha ezen változtatunk. Az otthoni szájápolás alapjai közé nem csak a megfelelő technikával végzett fogmosás tartozik, de a rendszeres fogkefe csere, a fogselyem vagy fogköztisztító kefe használat, valamint a szájvizes öblögetés is. Ezek mind hozzájárulnak az egészséges fogak fenntartásához, elkerülve a rossz fogakat, így érdemes napi rutinunkba beépítenünk. Az otthoni szájápolás mellett azonban lényeges, hogy legalább félévente meglátogassuk fogorvosunkat egy fogorvosi szűrővizsgálat és dentálhigiéniai kezelés miatt. 
A felhalmozódott lepedékek és a fogkő eltávolítását otthoni eszközökkel nem lehet elvégezni, így mindenképp szükséges a szakszerű kezelés elvégeztetése. 

Ha pedig ennek eljött az ideje, keresse fel rendelőnket és kérjen időpontot a + 36 1 36 11 222-es telefonszámon vagy online űrlapunk kitöltése segítségével!

 

A rossz fogak okai – hogyan orvosoljuk a Móricz Dentalban már kialakult fogszuvasodást?

Ha már a rossz fogak megjelentek, azaz a fogszuvasodás kialakult, azt mielőbb kezeltetni szükséges, mielőtt további szövődményekkel kellene számolni. A Móricz Dental fogászatán a fogszuvasodás kezelésére többféle lehetőséget is biztosítunk pácienseink számára, attól függően, hogy a fogszuvasodás mértéke mennyire előrehaladott. Emellett azt is lényeges feltárni, hogy a rossz fogak okai mögött pontosan mi áll, hiszen ennek meghatározása nélkül nemlehet hatékonyan kezelni a fogszuvasodást. 

Pontosan milyen kezeléseket alkalmazunk a rossz fogak megszüntetésére? 

 • Dentalhigiéniai kezelés
 • Tömések cseréje
 • Betétek készítése
 • Kerámia héjak késztése
 • Fémkerámia koronák készítése
 • Cirkon koronák készítése
 • Szükség esetén a fog gyökérkezelése
 • Szükség esetén a fog eltávolítása és implantációs pótlása

 

A rossz fogak okai – Mi tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Amennyiben bármilyen fogszuvasodásra utaló tünetet tapasztalunk, azonnal forduljunk fogorvoshoz, hogy elkerülhessük a komolyabb fogászati problémák kialakulását. A fogszuvasodás előrehaladtával akár fogainkat is elveszíthetjük, de fogágybetegségek, gyulladások és csontsorvadás is előfordulhat. Fontos tudni, hogyha időben észrevesszük vagy megelőzzük a problémát még könnyedén visszafordítható a fogak eredeti állapota és egészsége. A legjobb, ha tudatosan végezzük el az otthoni szájápolást. A legjobb megelőzési módszer padig az, ha félévente ellátogat a Móricz Dentalba egy dentalhigiénai kezelésre, ahol részletes szájhigiénia tanácsokat is kaphat fogai egészségének megőrzése érdekében. 

Jöjjön el a Móricz Dental rendelőjébe és előzze meg a komolyabb fogászati problémák kialakulását! Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy online űrlapunk kitöltésével!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Szájszag vagy rossz lehelet I Moricz Dental Fogászat

Szájszag vagy rossz lehelet – mi okozza?

A szájszagot számos tényező okozhatja, de a leggyakoribbak közé tartozik a nem megfelelő szájhigiénia. Amikor az ételmaradékok a szájban maradnak, baktériumok szaporodnak el, amelyek kellemetlen szagokat termelnek. Egyes ételek, mint a fokhagyma és a hagyma, valamint az alkohol és a dohányzás is hozzájárulhatnak a szájszag kialakulásához.  A szájszárazság – ami csökkenti a nyál termelését, ami segít megtisztítani a szájat – szintén előidézhet szájszagot.  Továbbá, bizonyos betegségek, mint a cukorbetegség, a krónikus tüdőbetegségek, a vese- vagy májbetegségek is okozhatnak rossz leheletet.

Tovább olvasom
Implantátum kezelés folyamat I Móricz Dental Fogászat

Implantátum kezelés folyamata

Miért fontos az implantátum kezelés folyamata?
Az egészséges és ragyogó mosoly nem csupán esztétikai kérdés, hanem az általános jóllét és az önbizalom növelésének kulcsa is. A fogászati implantátumok forradalmasították a fogpótlás világát, lehetővé téve számunkra, hogy visszaadjuk Önnek azt az életminőséget, amit egykoron a természetes fogak biztosítottak.

Tovább olvasom
Fogbeültetés altatásban | Móricz Dental Fogászat

Fogbeültetés altatásban

Sokan vannak olyanok, akik különböző okokból tartanak a fogászati kezelésektől, és jobban szeretnék, ha a műtéteket altatásban, nem pedig érzéstelenítés mellett végeznék el. Számukra van egy jó hírünk: a fogbeültetés altatásban is lehetséges!

Tovább olvasom
Fogorvos implantátum szakértő I Móricz Dental Fogászat

Fogorvos implantátum szakértő

Amit a fogorvosi implantátumokról érdemes tudnia egy szakértő tolmácsolásában!
A fogorvosi implantátumok azon modern fogászati technológiák közé tartoznak, amelyek célja a hiányzó fogak pótlása. Ezek az implantátumok mesterséges gyökerek, amelyeket közvetlenül az állkapocsba kerülnek beültetésre. 
Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az implantátum stabilan rögzüljön, így biztosítva az implantációs fogpótlás természetes funkcióit és megjelenését. A beültetési folyamat egy fogorvos implantátum szakértő által végzett műtéti eljárás, amit helyi érzéstelenítésben végzünk, így Ön minimális kellemetlenséget érez csak. Az implantátumok anyaga, általában titán, ami kiváló biokompatibilitással rendelkezik és elősegíti az állkapocscsal való összenövést. Hosszú távú stabilitást biztosít.

Tovább olvasom
Fogtömés esztétikusan a legjobb anyagokkal | Móricz Dental Fogászat

Fogtömés esztétikusan a legjobb anyagokkal

A legszebb és a legtartósabb anyagokat használjuk fogászatunkon, hogy a fogtömés esztétikusan, és tartóson készüljön el. Nem kell többé fémesen csillogó fogait takargatnia, akár régi, elavult tömését is lecseréljük esztétikus, allergén mentes anyagainkkal. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták