Rossz fogak okai | Móricz Dental

A rossz fogak okai és kezelési módszerei

Mikor mondjuk, hogy valakinek rosszak a fogai? Mi állhat a rossz fogak hátterében? Hogyan kezelhetők sikerrel a rossz fogak? 

A rossz fogak okai és kezelési módszerei

A rossz fogak okai – mit értünk ezalatt?

Rossz fog alatt általában a fogászati betegségek közül is a fogszuvasodást értjük. A fogszuvasodás következtében a fogak állapota romlani kezd, és felszínükön apró lyukak, fog elszíneződések keletkeznek. A szuvas fogak gyakran válnak sötét barnás színűvé, különösen akkor, ha a fogszuvasodás mértéke előrehaladott állapotban van. A fogszuvasodás következtében a fogak bomlásnak indulhatnak, valamint a foggyökérre is ráhúzódhat a betegség, amely akár a fog elvesztését is okozhatja. A szuvasodás a szomszédos fogakra is átterjedhet, amennyiben nincs időben kezeltetve, ezzel pedig egészséges fogaink állapotát veszélyeztethetjük. A rossz fogak okai mögött álltalában az alábbi okok állnak:

 • Nem megfelelő otthoni szájápolás
 • A rendszeres fogkőeltávolítás hiánya
 • Régi, cserére szoruló fogpótlás
 • Nem tökéletes élzáródással rendelkező fogpótlás  
 • Elkopott, letöredezett fogak
 • Vitamin és ásványianyag hiány
 • Helytelen táplálkozási szokások


A rossz fogak okai – hogyan akadályozhatjuk meg a fogszuvasodás kialakulását?

A rossz fogak okai mögött álló ok vagy okok megértése elsődleges a fogszuvasodás elkerüléséhez. Az egyik leggyakoribb oka a rossz fogaknak a nem megfelelő otthoni szájápolás, így mindenképp a legtöbb, amit tehetünk, ha ezen változtatunk. Az otthoni szájápolás alapjai közé nem csak a megfelelő technikával végzett fogmosás tartozik, de a rendszeres fogkefe csere, a fogselyem vagy fogköztisztító kefe használat, valamint a szájvizes öblögetés is. Ezek mind hozzájárulnak az egészséges fogak fenntartásához, elkerülve a rossz fogakat, így érdemes napi rutinunkba beépítenünk. Az otthoni szájápolás mellett azonban lényeges, hogy legalább félévente meglátogassuk fogorvosunkat egy fogorvosi szűrővizsgálat és dentálhigiéniai kezelés miatt. 
A felhalmozódott lepedékek és a fogkő eltávolítását otthoni eszközökkel nem lehet elvégezni, így mindenképp szükséges a szakszerű kezelés elvégeztetése. 

Ha pedig ennek eljött az ideje, keresse fel rendelőnket és kérjen időpontot a + 36 1 36 11 222-es telefonszámon vagy online űrlapunk kitöltése segítségével!

 

A rossz fogak okai – hogyan orvosoljuk a Móricz Dentalban már kialakult fogszuvasodást?

Ha már a rossz fogak megjelentek, azaz a fogszuvasodás kialakult, azt mielőbb kezeltetni szükséges, mielőtt további szövődményekkel kellene számolni. A Móricz Dental fogászatán a fogszuvasodás kezelésére többféle lehetőséget is biztosítunk pácienseink számára, attól függően, hogy a fogszuvasodás mértéke mennyire előrehaladott. Emellett azt is lényeges feltárni, hogy a rossz fogak okai mögött pontosan mi áll, hiszen ennek meghatározása nélkül nemlehet hatékonyan kezelni a fogszuvasodást. 

Pontosan milyen kezeléseket alkalmazunk a rossz fogak megszüntetésére? 

 • Dentalhigiéniai kezelés
 • Tömések cseréje
 • Betétek készítése
 • Kerámia héjak késztése
 • Fémkerámia koronák készítése
 • Cirkon koronák készítése
 • Szükség esetén a fog gyökérkezelése
 • Szükség esetén a fog eltávolítása és implantációs pótlása

 

A rossz fogak okai – Mi tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Amennyiben bármilyen fogszuvasodásra utaló tünetet tapasztalunk, azonnal forduljunk fogorvoshoz, hogy elkerülhessük a komolyabb fogászati problémák kialakulását. A fogszuvasodás előrehaladtával akár fogainkat is elveszíthetjük, de fogágybetegségek, gyulladások és csontsorvadás is előfordulhat. Fontos tudni, hogyha időben észrevesszük vagy megelőzzük a problémát még könnyedén visszafordítható a fogak eredeti állapota és egészsége. A legjobb, ha tudatosan végezzük el az otthoni szájápolást. A legjobb megelőzési módszer padig az, ha félévente ellátogat a Móricz Dentalba egy dentalhigiénai kezelésre, ahol részletes szájhigiénia tanácsokat is kaphat fogai egészségének megőrzése érdekében. 

Jöjjön el a Móricz Dental rendelőjébe és előzze meg a komolyabb fogászati problémák kialakulását! Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy online űrlapunk kitöltésével!

Pácienseink véleménye

Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
CS. BARBARA

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogérzékenység tünetei

Fogérzékenység tünetei

Milyen tünetei lehetnek még a fogérzékenységnek? Hogyan léphetünk fel a fogérzékenység ellen hatékonyan? Fogászati cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom
Fogfájás okai: Mi áll a háttérben?

Fogfájás okai

Melyek a fogfájás okai? Hogyan csillapíthatjuk mielőbb a szűnni nem akaró fogfájást? A Móricz Dental szakértő fogorvosai segítenek Önnek a kínzó fogfájdalom megszüntetésében! 

Tovább olvasom
Ínyvérzés oka, kezelés

Ínyvérzés – A háttérben álló okok és kezelési módszerek

Ínyvérzéssel küzd? Mi állhat a háttérben? Hogyan kezelhető az ínyvérzés? Tudjon meg minden fontos információt az ínyvérzésről és fogágybetegségekről szakértő fogorvosainktól!

Tovább olvasom
Tömött fog lüktet

Tömött fog lüktet

Tömött foga lüktet? Fáj? Mi lehet az oka a nem rég kezelt fog kellemetlenségének? Ennek járunk utána szakmai cikkünkben, és segítünk, hogy mielőbb megszabadulhasson a fájdalomtól. 

Tovább olvasom
Fogérzékenység okai, kezelési módszere

Fogérzékenység okai

Mitől lehet érzékenyek fogai? Mi történik, ha nem kezelteti? A fogérzékenység okai, tünetek és kezelési módszerek, az egészséges fogakért. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták