Röntgen bővebben

Röntgen bővebben

Többfajta röntgen létezik. Van olyan, mely egy vagy több fogról és annak gyökereiről készít felvételt, és van, ami a teljes fogsorról készít felvételt.

Röntgen bővebben

Röntgen | típusok

Röntgen többfajta létezik. Van olyan változata, mely egy vagy több fogról és annak gyökereiről készít felvételt, és van olyan, mely a teljes fogsorról készít felvételt. Nagy általánosságban a kis méretű röntgenek használatosak. Ezek a fogak illetve az íny ellenőrzésére készültek, kifejezetten néhány fog és azok gyökereinek megmutatására szolgálnak. Vannak a nagyobb méretű, úgynevezett panoráma röntgenfelvételek, melyek az összes fogat, és az azokat tartó csontszerkezetet, vagyis az egész szájat mutatják. A közepes méretű röntgenfelvételek pedig, egy állkapocs, vagy az arc egyik oldalának mutatására alkalmasak.

 

Röntgen típusok | Intraorális röntgen

Az úgynevezett „kis rtg” készítése gyakran szükséges. Ólom egyenértékű gumikötény használata védi a pácienst, majd a beállítások után kívülről történik az exponálás.Hagyományos filmre kerül a felvétel, hagyományos módon laborálással van előhíva, majd tárolva. Ezeknek az intraorális felvételeknek fontos tulajdonsága, hogy rendkívül részletgazdag és informatív. A korszerű digitális készülék csökkentett dózisú, közvetlenül a számítógépes rendszerbe kerül az információ, majd a számítógép képernyőjén nagyításban látható a megröntgenezett fog, sőt tetszőlegesen tovább nagyítható a kívánt terület. Gyakori használata szükséges gyökérkezeléseknél, a pontos endedonciai munkához nagy segítséget nyújt. A tűs kontrol készítése, és főleg a gyökértömés kontrolja elengedhetetlen.  

 

Röntgen típusok | Panorámaröntgen

Fogászati klinikánk elsődleges szempontnak a megelőzést tartja! Napjainkban a biztonságos fogászati státusz megállapításához, és ebből következően a lehető legpontosabb diagnózis felállítása érdekében a panoráma röntgen használata elengedhetetlenül szükséges. Évről-évre fejlesztenek újabb és újabb panoráma röntgenkészülékeket a gyártók. Míg régebben a röntgenhelyiségekben először ülve, majd kis idő elteltével állva készítettek az állkapocsról, állcsontról felvételeket, melyek speciális filmre, nagyobb sugárdózisban készültek. A gumikötényt viselő páciensnek az asszisztens, a szükséges gépi beállításokat követően, kívülről exponálva elkészítette a röntgenfelvételt. Napjaink egyik legkorszerűbb röntgenkészüléke a 3D digitális panorámaröntgen készülék, (Vatech) melyből több változat ismert. Legnagyobb előnyük, hogy csökkentett dózisúak. Az információ nem filmre, hanem azonnal a számítógépes informatikai rendszerbe kerül, így az rendelőnk bármelyik monitorján azonnal megnézhető, továbbítható, vagy cd-re írható. Nagy előnye még, hogy nagyítható, így még jobban látható az összes fog, valamennyi esetleges elváltozás, az arcüreg vagy az állkapocs ízületekről is pontos tájékoztatást kaphatunk. A röntgenfelvételek segítségével az implantációs műtétek is sokkal nagyobb biztonságban végezhetőek, hiszen a jó tervezéshez elengedhetetlenül szükségesek. Tehát a digitális panoráma röntgen készülékkel nagyon egyszerűen és gyorsan kaphatunk azonnal értékelhető képet az alsó és felső állcsont képleteiről. Ez az általános fogászatban, a szájsebészetben és a fogszabályozásban egyaránt segítségünkre lehet a megfelelő diagnózis felállításában. Komplexebb beavatkozások, fogbeültetés, más szájsebészeti beavatkozások, fogszabályozás előtt, góckutatáskor nélkülözhetetlen eszköze rendelőnknek. Nem helyettesíthető az 1-2 fogról készült kis fogászati röntgen-felvételekkel. A felvétel készítése külön röntgen-szobában történik, az elkészült kép a kezelőszék monitorára kihelyezhető. Szükség esetén cd-re kiírva elvihető.

 

Röntgen típusok | Digitális kis fogröntgen

Digitális film készítésére is alkalmas eszközünk segítségével 1-2 percen belül a kezelőegység képernyőjén megjelenik a felvétel, amelyet pácienseink is könnyen megtekinthetnek. A felvételek nagyíthatóak, forgathatóak, a kontrasztosság is tetszőleges állítható. Ezáltal a hagyományos felvételekhez képest gyorsabban, könnyebben és pontosabban állíthatjuk fel a diagnózisunkat. Mivel mindegyik kezelőszékünket elláttuk a készülékkel, a röntgen-felvétel készítése egy ülésben, kényelmesen a székben történhet. A készüléknek semmilyen szórt sugárzása nincsen, így akár a kezelés közben is bármikor beiktathatjuk a szükséges vizsgálatot. A készülék árnyalataiban és kontrasztjában kiváló minőségű képet készít, röntgendózisa csökkentett.  

 

Röntgen típusok | Teleröntgen

A hosszú időn át tartó és bizony elég költséges fogszabályozás könnyen megtervezhető és kiszámolható folyamat lesz a teleröntgen segítségével. A koponyaröntgen alkalmával a kis páciensek a csökkentett sugárdózis miatt alig kapnak terhelést.  

 

Röntgen után | Kezelési terv

Az elkészült röntgenfelvétel tájékoztatást ad az állcsontról és a teljes fogazatról. Beleértve a fogakon található lyukakat, az esetleges fogszuvasodást, a fogtöméseket, a tömések alatt lévő carieseket, a bölcsességfogak elhelyezkedését, gyerekeknél az előtörni készülő maradó fogak helyzetét és számát. Tájékoztat még a foggyökerekről, és a gyökérkezelésen átesett fogak állapotáról, ciszták, granulomák kialakulásáról, vagy a rosszindulatú elváltozásokról, de még az arcüreg és az állkapocs ízületeiről is. Ezen információk birtokában készülhet el a megfelelő, egyénre szabott kezelési terv. A kezelési terv, a kezelés menetét, a vizitek számát tartalmazza, szükség esetén azonnali konzultáció alkalmával belekerül az implantológus, a paradontológus által ajánlott kezelések sora.

Pácienseink véleménye

Régóta szendevek a bölcsesség fogammal illetve az innyemmel. Csütörtökön hirtelen begyulladt ami ráment a felső fogaimra is. Mikor felhivtam őket (ami kb este 7 fele volt) egyből tudtak másnapra időpontot adni. Már a telefonban is nagyon kedvesek voltak hozzám. Dr. Sinka Ágneshez kaptam időpontot. Egy végtelenül kedves doktornő, nagyon alapos munkát végez illetve mindent részletesen elmagyaráz, tanácsot add. Maga a rendelő nagyon szép és barátságos. Az árak egy kicsit borsosak de ennek ellenére. Nagyon tudom ajánlani a helyet másoknak is.
H. ALEXANDRA

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogérzékenység tünetei

Fogérzékenység tünetei

Milyen tünetei lehetnek még a fogérzékenységnek? Hogyan léphetünk fel a fogérzékenység ellen hatékonyan? Fogászati cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom
Fogfájás okai: Mi áll a háttérben?

Fogfájás okai

Melyek a fogfájás okai? Hogyan csillapíthatjuk mielőbb a szűnni nem akaró fogfájást? A Móricz Dental szakértő fogorvosai segítenek Önnek a kínzó fogfájdalom megszüntetésében! 

Tovább olvasom
Ínyvérzés oka, kezelés

Ínyvérzés – A háttérben álló okok és kezelési módszerek

Ínyvérzéssel küzd? Mi állhat a háttérben? Hogyan kezelhető az ínyvérzés? Tudjon meg minden fontos információt az ínyvérzésről és fogágybetegségekről szakértő fogorvosainktól!

Tovább olvasom
Tömött fog lüktet

Tömött fog lüktet

Tömött foga lüktet? Fáj? Mi lehet az oka a nem rég kezelt fog kellemetlenségének? Ennek járunk utána szakmai cikkünkben, és segítünk, hogy mielőbb megszabadulhasson a fájdalomtól. 

Tovább olvasom
Fogérzékenység okai, kezelési módszere

Fogérzékenység okai

Mitől lehet érzékenyek fogai? Mi történik, ha nem kezelteti? A fogérzékenység okai, tünetek és kezelési módszerek, az egészséges fogakért. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták