Röntgen bővebben

Röntgen bővebben

Többfajta röntgen létezik. Van olyan, mely egy vagy több fogról és annak gyökereiről készít felvételt, és van, ami a teljes fogsorról készít felvételt.

Röntgen bővebben

Röntgen | típusok

Röntgen többfajta létezik. Van olyan változata, mely egy vagy több fogról és annak gyökereiről készít felvételt, és van olyan, mely a teljes fogsorról készít felvételt. Nagy általánosságban a kis méretű röntgenek használatosak. Ezek a fogak illetve az íny ellenőrzésére készültek, kifejezetten néhány fog és azok gyökereinek megmutatására szolgálnak. Vannak a nagyobb méretű, úgynevezett panoráma röntgenfelvételek, melyek az összes fogat, és az azokat tartó csontszerkezetet, vagyis az egész szájat mutatják. A közepes méretű röntgenfelvételek pedig, egy állkapocs, vagy az arc egyik oldalának mutatására alkalmasak.

 

Röntgen típusok | Intraorális röntgen

Az úgynevezett „kis rtg” készítése gyakran szükséges. Ólom egyenértékű gumikötény használata védi a pácienst, majd a beállítások után kívülről történik az exponálás.Hagyományos filmre kerül a felvétel, hagyományos módon laborálással van előhíva, majd tárolva. Ezeknek az intraorális felvételeknek fontos tulajdonsága, hogy rendkívül részletgazdag és informatív. A korszerű digitális készülék csökkentett dózisú, közvetlenül a számítógépes rendszerbe kerül az információ, majd a számítógép képernyőjén nagyításban látható a megröntgenezett fog, sőt tetszőlegesen tovább nagyítható a kívánt terület. Gyakori használata szükséges gyökérkezeléseknél, a pontos endedonciai munkához nagy segítséget nyújt. A tűs kontrol készítése, és főleg a gyökértömés kontrolja elengedhetetlen.  

 

Röntgen típusok | Panorámaröntgen

Fogászati klinikánk elsődleges szempontnak a megelőzést tartja! Napjainkban a biztonságos fogászati státusz megállapításához, és ebből következően a lehető legpontosabb diagnózis felállítása érdekében a panoráma röntgen használata elengedhetetlenül szükséges. Évről-évre fejlesztenek újabb és újabb panoráma röntgenkészülékeket a gyártók. Míg régebben a röntgenhelyiségekben először ülve, majd kis idő elteltével állva készítettek az állkapocsról, állcsontról felvételeket, melyek speciális filmre, nagyobb sugárdózisban készültek. A gumikötényt viselő páciensnek az asszisztens, a szükséges gépi beállításokat követően, kívülről exponálva elkészítette a röntgenfelvételt. Napjaink egyik legkorszerűbb röntgenkészüléke a 3D digitális panorámaröntgen készülék, (Vatech) melyből több változat ismert. Legnagyobb előnyük, hogy csökkentett dózisúak. Az információ nem filmre, hanem azonnal a számítógépes informatikai rendszerbe kerül, így az rendelőnk bármelyik monitorján azonnal megnézhető, továbbítható, vagy cd-re írható. Nagy előnye még, hogy nagyítható, így még jobban látható az összes fog, valamennyi esetleges elváltozás, az arcüreg vagy az állkapocs ízületekről is pontos tájékoztatást kaphatunk. A röntgenfelvételek segítségével az implantációs műtétek is sokkal nagyobb biztonságban végezhetőek, hiszen a jó tervezéshez elengedhetetlenül szükségesek. Tehát a digitális panoráma röntgen készülékkel nagyon egyszerűen és gyorsan kaphatunk azonnal értékelhető képet az alsó és felső állcsont képleteiről. Ez az általános fogászatban, a szájsebészetben és a fogszabályozásban egyaránt segítségünkre lehet a megfelelő diagnózis felállításában. Komplexebb beavatkozások, fogbeültetés, más szájsebészeti beavatkozások, fogszabályozás előtt, góckutatáskor nélkülözhetetlen eszköze rendelőnknek. Nem helyettesíthető az 1-2 fogról készült kis fogászati röntgen-felvételekkel. A felvétel készítése külön röntgen-szobában történik, az elkészült kép a kezelőszék monitorára kihelyezhető. Szükség esetén cd-re kiírva elvihető.

 

Röntgen típusok | Digitális kis fogröntgen

Digitális film készítésére is alkalmas eszközünk segítségével 1-2 percen belül a kezelőegység képernyőjén megjelenik a felvétel, amelyet pácienseink is könnyen megtekinthetnek. A felvételek nagyíthatóak, forgathatóak, a kontrasztosság is tetszőleges állítható. Ezáltal a hagyományos felvételekhez képest gyorsabban, könnyebben és pontosabban állíthatjuk fel a diagnózisunkat. Mivel mindegyik kezelőszékünket elláttuk a készülékkel, a röntgen-felvétel készítése egy ülésben, kényelmesen a székben történhet. A készüléknek semmilyen szórt sugárzása nincsen, így akár a kezelés közben is bármikor beiktathatjuk a szükséges vizsgálatot. A készülék árnyalataiban és kontrasztjában kiváló minőségű képet készít, röntgendózisa csökkentett.  

 

Röntgen típusok | Teleröntgen

A hosszú időn át tartó és bizony elég költséges fogszabályozás könnyen megtervezhető és kiszámolható folyamat lesz a teleröntgen segítségével. A koponyaröntgen alkalmával a kis páciensek a csökkentett sugárdózis miatt alig kapnak terhelést.  

 

Röntgen után | Kezelési terv

Az elkészült röntgenfelvétel tájékoztatást ad az állcsontról és a teljes fogazatról. Beleértve a fogakon található lyukakat, az esetleges fogszuvasodást, a fogtöméseket, a tömések alatt lévő carieseket, a bölcsességfogak elhelyezkedését, gyerekeknél az előtörni készülő maradó fogak helyzetét és számát. Tájékoztat még a foggyökerekről, és a gyökérkezelésen átesett fogak állapotáról, ciszták, granulomák kialakulásáról, vagy a rosszindulatú elváltozásokról, de még az arcüreg és az állkapocs ízületeiről is. Ezen információk birtokában készülhet el a megfelelő, egyénre szabott kezelési terv. A kezelési terv, a kezelés menetét, a vizitek számát tartalmazza, szükség esetén azonnali konzultáció alkalmával belekerül az implantológus, a paradontológus által ajánlott kezelések sora.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogpótlás fogászati híddal I Móricz Dental Fogászat

Fogpótlás fogászati híddal – Milyen esetben lehet hasznos az Ön számra?

Az egészséges és teljes mosoly nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem az általános egészség és jólét szempontjából is kulcsfontosságú. A hiányzó fogak nemcsak az önbizalmat érinthetik, hanem a rágási és beszédképességet is befolyásolhatják, ami táplálkozási és kommunikációs problémákhoz vezethet. Ebben a helyzetben a fogpótlás fogászati híddal kiváló megoldást kínál, amely egy időtálló és megbízható módszer a hiányzó fogak pótlására.

Tovább olvasom
Ínyvérzés fogmosáskor I Móricz Dental Fogászat

Ínyvérzés fogmosáskor

Ön is tapasztalt már piros foltokat a fogkeféjén, vagy a mosdókagylóban fogmosás után? Kétségbeesett, hogy valami probléma van a fogaival? Érdekli, miért alakul ki az ínyvérzés fogmosáskor, mennyire normális, hogyan lehet kezelni? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre!

Tovább olvasom
Legjobb fogimplantátum I Móricz Dental Fogászat

Legjobb fogimplantátum

A Móricz Dental Fogászaton garantáltan megtalálja a legjobb fogimplantátumot, ami stabil, tartós, minőségi, és nem mellesleg esztétikus. Budapest egyik legjobb fogászatán természetes, hogy csakis minőségi alapanyagokkal, fájdalommentes beavatkozásokkal, és magas szakértelemmel találkozhat!

Tovább olvasom
Bölcsességfog ciszta I Móricz Dental Fogászat

Bölcsességfog ciszta

A Móricz Dental fogászati rendelőben kiemelt figyelmet fordítunk a bölcsességfogak kezelésére és az ehhez kapcsolódó problémákra, többek között a bölcsességfog ciszta eltávolítására is. Nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fogászati specialistákkal, modern szájsebészeti műtővel rendelkezünk, így komplexebb fogászati problémákkal is fordulhat hozzánk! Alábbi cikkünkben a bölcsességfog ciszta kialakulásáról, szakszerű kezeléséről lesz szó!

Tovább olvasom
Gyermekfogászat Budapest | Móricz Dental Fogászat

Gyermekfogászat Budapest

Sajnos a fogászati problémák a legkisebbeket sem kímélik, már a tejfogak esetében is lehetnek rendellenességek.  A Móricz Dental gyermekfogászat Budapesten hatékony, és kíméletes fogászati kezelésekkel várja a legkisebbeket is, nálunk minden problémára van fájdalommentes megoldás!

Tovább olvasom

Rólunk mondták