Röntgen bővebben

Röntgen bővebben

Többfajta röntgen létezik. Van olyan, mely egy vagy több fogról és annak gyökereiről készít felvételt, és van, ami a teljes fogsorról készít felvételt.

Röntgen bővebben

Röntgen | típusok

Röntgen többfajta létezik. Van olyan változata, mely egy vagy több fogról és annak gyökereiről készít felvételt, és van olyan, mely a teljes fogsorról készít felvételt. Nagy általánosságban a kis méretű röntgenek használatosak. Ezek a fogak illetve az íny ellenőrzésére készültek, kifejezetten néhány fog és azok gyökereinek megmutatására szolgálnak. Vannak a nagyobb méretű, úgynevezett panoráma röntgenfelvételek, melyek az összes fogat, és az azokat tartó csontszerkezetet, vagyis az egész szájat mutatják. A közepes méretű röntgenfelvételek pedig, egy állkapocs, vagy az arc egyik oldalának mutatására alkalmasak.

 

Röntgen típusok | Intraorális röntgen

Az úgynevezett „kis rtg” készítése gyakran szükséges. Ólom egyenértékű gumikötény használata védi a pácienst, majd a beállítások után kívülről történik az exponálás.Hagyományos filmre kerül a felvétel, hagyományos módon laborálással van előhíva, majd tárolva. Ezeknek az intraorális felvételeknek fontos tulajdonsága, hogy rendkívül részletgazdag és informatív. A korszerű digitális készülék csökkentett dózisú, közvetlenül a számítógépes rendszerbe kerül az információ, majd a számítógép képernyőjén nagyításban látható a megröntgenezett fog, sőt tetszőlegesen tovább nagyítható a kívánt terület. Gyakori használata szükséges gyökérkezeléseknél, a pontos endedonciai munkához nagy segítséget nyújt. A tűs kontrol készítése, és főleg a gyökértömés kontrolja elengedhetetlen.  

 

Röntgen típusok | Panorámaröntgen

Fogászati klinikánk elsődleges szempontnak a megelőzést tartja! Napjainkban a biztonságos fogászati státusz megállapításához, és ebből következően a lehető legpontosabb diagnózis felállítása érdekében a panoráma röntgen használata elengedhetetlenül szükséges. Évről-évre fejlesztenek újabb és újabb panoráma röntgenkészülékeket a gyártók. Míg régebben a röntgenhelyiségekben először ülve, majd kis idő elteltével állva készítettek az állkapocsról, állcsontról felvételeket, melyek speciális filmre, nagyobb sugárdózisban készültek. A gumikötényt viselő páciensnek az asszisztens, a szükséges gépi beállításokat követően, kívülről exponálva elkészítette a röntgenfelvételt. Napjaink egyik legkorszerűbb röntgenkészüléke a 3D digitális panorámaröntgen készülék, (Vatech) melyből több változat ismert. Legnagyobb előnyük, hogy csökkentett dózisúak. Az információ nem filmre, hanem azonnal a számítógépes informatikai rendszerbe kerül, így az rendelőnk bármelyik monitorján azonnal megnézhető, továbbítható, vagy cd-re írható. Nagy előnye még, hogy nagyítható, így még jobban látható az összes fog, valamennyi esetleges elváltozás, az arcüreg vagy az állkapocs ízületekről is pontos tájékoztatást kaphatunk. A röntgenfelvételek segítségével az implantációs műtétek is sokkal nagyobb biztonságban végezhetőek, hiszen a jó tervezéshez elengedhetetlenül szükségesek. Tehát a digitális panoráma röntgen készülékkel nagyon egyszerűen és gyorsan kaphatunk azonnal értékelhető képet az alsó és felső állcsont képleteiről. Ez az általános fogászatban, a szájsebészetben és a fogszabályozásban egyaránt segítségünkre lehet a megfelelő diagnózis felállításában. Komplexebb beavatkozások, fogbeültetés, más szájsebészeti beavatkozások, fogszabályozás előtt, góckutatáskor nélkülözhetetlen eszköze rendelőnknek. Nem helyettesíthető az 1-2 fogról készült kis fogászati röntgen-felvételekkel. A felvétel készítése külön röntgen-szobában történik, az elkészült kép a kezelőszék monitorára kihelyezhető. Szükség esetén cd-re kiírva elvihető.

 

Röntgen típusok | Digitális kis fogröntgen

Digitális film készítésére is alkalmas eszközünk segítségével 1-2 percen belül a kezelőegység képernyőjén megjelenik a felvétel, amelyet pácienseink is könnyen megtekinthetnek. A felvételek nagyíthatóak, forgathatóak, a kontrasztosság is tetszőleges állítható. Ezáltal a hagyományos felvételekhez képest gyorsabban, könnyebben és pontosabban állíthatjuk fel a diagnózisunkat. Mivel mindegyik kezelőszékünket elláttuk a készülékkel, a röntgen-felvétel készítése egy ülésben, kényelmesen a székben történhet. A készüléknek semmilyen szórt sugárzása nincsen, így akár a kezelés közben is bármikor beiktathatjuk a szükséges vizsgálatot. A készülék árnyalataiban és kontrasztjában kiváló minőségű képet készít, röntgendózisa csökkentett.  

 

Röntgen típusok | Teleröntgen

A hosszú időn át tartó és bizony elég költséges fogszabályozás könnyen megtervezhető és kiszámolható folyamat lesz a teleröntgen segítségével. A koponyaröntgen alkalmával a kis páciensek a csökkentett sugárdózis miatt alig kapnak terhelést.  

 

Röntgen után | Kezelési terv

Az elkészült röntgenfelvétel tájékoztatást ad az állcsontról és a teljes fogazatról. Beleértve a fogakon található lyukakat, az esetleges fogszuvasodást, a fogtöméseket, a tömések alatt lévő carieseket, a bölcsességfogak elhelyezkedését, gyerekeknél az előtörni készülő maradó fogak helyzetét és számát. Tájékoztat még a foggyökerekről, és a gyökérkezelésen átesett fogak állapotáról, ciszták, granulomák kialakulásáról, vagy a rosszindulatú elváltozásokról, de még az arcüreg és az állkapocs ízületeiről is. Ezen információk birtokában készülhet el a megfelelő, egyénre szabott kezelési terv. A kezelési terv, a kezelés menetét, a vizitek számát tartalmazza, szükség esetén azonnali konzultáció alkalmával belekerül az implantológus, a paradontológus által ajánlott kezelések sora.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona?  I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták