Lyukas fog okai | Móricz Dental Fogászat

Lyukas fog okai: fogszuvasodás megelőzése és kezelése

Mik a lyukas fog okai, mitől alakul ki a leggyakrabban a fogszuvasodás? Mik azok a tényezők, amikre tudatosan oda lehet figyelni? Mik azok a dolgok, amikkel csökkenteni lehet a lyukas fog kialakulásának kockázatát? Nézzük részletesen a lyukas fog okait! 

Lyukas fog okai: fogszuvasodás megelőzése és kezelése

A lyukas fog okai

A lyukas fog, vagy fogszuvasodás, egy általános fogászati probléma. Azonban, még mindig számos félreértés és tévhit kering körülötte. Például, sokan nem tudják, hogy a lyukas fog korai szakaszában nem jelentkezik kísérő fájdalom, és csak kevesen tudják, hogy hosszabb ideig fennálló kezeletlenség esetén akár az egész testet érintő gyulladás is kialakulhat. Ebben a cikkben áttekintjük a lyukas fog kialakulásának okait, a tüneteket, a kezelést és a megelőzést. A lyukas fog okai között számos olyan tényezőt fognak találni, amit megfelelő odafigyeléssel el lehet kerülni.

Fogszuvasodás, és a lyukas fog okai

A köznyelvben lyukas fognak hívjuk a fogszuvasodás által érintett fogakat. Ez a kifejezés a fog felszínén szabad szemmel látható üreg, azaz "lyuk" kialakulásából származik. Azonban, a kezdeti stádiumban, amikor a folyamat még visszafordítható, nem látható a fog felszínén lyuk, így a páciens nem látogat el időben a fogorvoshoz. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a lyukas fog kialakulásának szakaszaival és a lyukas fog okaival.

A lyukas fog okai, folyamata

A szájüregben mintegy 400-450 féle baktérium található, és számuk egyetlen mililiter nyálban akár az 1.000.000-t is elérheti. Ezek egy része jótékony hatású, míg másik része kórokozó. A kórokozó baktériumok képesek nagy számban szaporodni a fogakon képződő lepedéken, a cukrot savvá alakítani, amivel a fogzománcban található szervetlen ásványi anyagok elkezdenek kioldódni és elindul a fogszuvasodás folyamata.

A lyukas fog okai, stádiumai

 1. Fehér foltok kialakulása: a savas kémhatás miatt a fogak szervetlen anyag tartalma nagyon lecsökken, ilyenkor fehér foltok láthatóak a fogon. Ebben a szakaszban a folyamat visszafordítható.
 2. Üreg keletkezése a fogzománcon: amikor már több ásványi anyag távozik, mint amennyi képes a fogba visszaépülni, a fogzománc berepedezik és üreg alakul ki. Fájdalommal ez a stádium nem jár!
 3. A szuvasodás eléri a dentint: a dentin a kemény fogzománc és a fog élő része, a fogbél közt található. Ha a szuvasodás eljut idáig, már tapasztalható időszakos fájdalom, vagy érzékenység külső behatásokra.
 4. Fogbélgyulladás kialakulása: amikor a szuvasodás és az azt okozó baktériumok eljutnak a fog élő, idegekkel teli részéig, a fogbélt irritálni kezdik a szájüreg baktériumai és gyulladás alakul ki. Ilyenkor már mindenképpen mikroszkópos gyökérkezelésre van szükség. Ebben a szakaszban már állandó, és nagyon erős fájdalom jelentkezik.
 5. A fog elhalása: amennyiben a fertőzés eljut a gyökércsúcsig, akkor a fogkárosodás továbbterjed a fogakat tartó csontszövetre, illetve az ínyre, genny termelődik, és tályog is kialakulhat. A fájdalom egyes esetekben elviselhetetlenné válik, néha azonban teljesen panaszmentes. Ha a fogat továbbra sem kezelik, akkor csonthártyagyulladás vagy akár életveszélyes a test további részére kiterjedő gyulladás is kialakulhat. Súlyos esetben elkerülhetetlenné válik a fog kihúzása.

Lyukas fog okai, lyukas fog kialakulásának megelőzése

A lyukas fog megelőzése érdekében számos fontos lépést lehet tenni, ugyanis a lyukas fog okai között számtalan olyan található, ami egy kis odafigyelést igényel csak. Többek között a lyukas fog okai között első helyen található a nem megfelelő szájhigiénia gyakorlása is, ami csak napi 2-szer 3 perces odafigyelést igényelne. Mik a lyukas fog okai, hogyan kerülhető el a lyukas fog kialakulása?

 • Fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása és az alapos fogápolás. Ez magában foglalja a kötelező napi kétszeri fogmosást, és a fogközök tisztítását is fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével.
 • Érdemes mellőzni az édes, cukros italokat, édességeket (gyereknél a lyukas fog okai gyakran a túl sok édességfogyasztásban keresendők). 
 • A savas italok is kerülendők, ugyanis a lyukas fog okai gyakran a túl sok szénsavas üdítő fogyasztásában keresendők.
 • Az egészséges, kiegyensúlyozott, minél kevésbé feldolgozott összetevőkből álló táplálkozás nagy segítség a fogszuvasodás elleni harcban.
 • Fontos a rendszeres (félévente történő) fogászati vizsgálat és fogkő eltávolítás.

Miért veszélyes, ha nem kezeltetjük a lyukas fogat időben?

A lyukas fog komoly egészségügyi problémákat okozhat, beleértve az egész szervezetre kiterjedő gyulladást is. Kezelés hiányában a fogszuvasodás átterjedhet a szomszédos fogakra, az ínyre, a csontszövetre és akár az egész testre, súlyos gyulladást okozva. Ezért fontos a megelőzés és a korai kezelés. A lyukas fog okainak kerülése mellett, érdemes félévenkénti fogászati ellenőrzésen is részt vennie! A Móricz Dental Fogászaton segítünk nemcsak fogai egészégének megőrzésében, a fogproblémák kezelésében hatékony kezeléseinkkel, hanem a lyukas fog okainak felderítésében is. Fogászatunkon személyre szabott tanácsokat kaphat fogai megfelelő ápolásához!

Mit tegyünk, ha már kialakult a lyukas fog jelensége?

Ha észrevesszük, hogy lyukas fogunk van, akkor a legfontosabb lépés, hogy minél előbb forduljunk fogorvoshoz. A fogszuvasodás stádiumától függően fogászatunkon különböző kezeléseket javasolunk majd:

 • Fluoridos kezelés: ha a szuvasodás még csak a kezdeti stádiumban van, és csak fehér foltok jelennek meg a fogon, a fogorvos fluoridos kezelést javasolhat. A fluor segít visszaállítani a fogzománc ásványi anyagtartalmát, megállítva ezzel a fogszuvasodást.
 • Fogtömés: ha a szuvasodás már előrehaladottabb, de még nem érte el a fog belsejét, a fogorvos eltávolíthatja a szuvas részt, majd betömheti a fogat. A fogtömés anyaga lehet amalgám, kompozit, kerámia vagy arany, attól függően, hogy melyik fogról van szó, és milyen nagy a lyuk. A tömőanyag színe általában azonos a fog színével, így a tömés nem lesz látható.
 • Gyökérkezelés: Ha a szuvasodás már elérte a fog belsejét, és gyulladást okozott, gyökérkezelésre lehet szükség. Ebben az eljárásban a fogorvos eltávolítja a fog belsejében lévő ideget és szöveteket, majd kitisztítja a fogbél üregeit. A kezelést követően a fogorvos betömi a fogat, esetleg koronát helyez rá.
 • Fogeltávolítás: ha a szuvasodás olyan mértékű, hogy a fogat már nem lehet megmenteni, a fogorvos kénytelen lehet kihúzni a fogat. Ezután lehetőség van pótolni a hiányzó fogat implantátummal, híddal vagy protézissel.


Amennyiben bármilyen tünetet észlel (fájdalom, érzékenység, fekete folt a fogon, stb.), mindenképpen forduljon fogorvoshoz. Minél előbb történik meg a diagnózis és a kezelés, annál nagyobb az esély arra, hogy a fogat sikerül megmenteni. A lyukas fog okai többrétűek lehetnek, fogászatunkon segítünk kiszűrni a pontos kiváltó okot, hatékony kezeléseinkkel pedig visszaállítjuk fogai egészségét! Jelentkezzen be hozzánk az alábbi űrlap kitöltésével!  

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogászati szűrővizsgálat I Móricz Dental Fogászat

Fogászati szűrővizsgálat

A fogászati szűrővizsgálat egy rutinszerű fogorvosi ellenőrzés, amelynek célja a szájüreg, a fogak és az íny állapotának felmérése, valamint a potenciális problémák korai felismerése. Amennyiben a fogászati problémákat időben felismerjük, elkerülhetjük a komolyabb problémák, esetleges fájdalmak kialakulását. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a fogászati szűrővizsgálatokról.

Tovább olvasom
Fogimplantátum gyakori kérdések I Móricz Dental Fogászat

Fogimplantátum gyakori kérdések és szakértői válaszok

Alábbi cikkünkben összeszedtük azokat a kérdéseket, amik a leggyakrabban felmerülnek a fogpótlásokkal, implantátumokkal kapcsolatban. A fogimplantátum gyakori kérdéseket implantációs specialistáink válaszolják meg.

Tovább olvasom
A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták