Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Milyen korona típusok vannak?

A fémkerámia korona típus

A fémkerámia korona típus évtizedek óta jelentős szerepet tölt be a fogpótlások terén, és a modern fogászat egyik klasszikus megoldásának tekinthető. Ennek a típusnak a népszerűségét az anyagok kombinációja, a megfizethetőség, valamint az esztétikai és funkcionális előnyök adják.

Hogyan épül fel a fémkerámia korona? 

A fémkerámia koronák, ahogy a nevük is mutatja, egy fém alapra épülő kerámia burkolattal készülnek. A fém váz biztosítja a szerkezet erősségét és tartósságát, míg a kerámia bevonat a természetes fogakhoz hasonló esztétikai megjelenést nyújt.
A fém alap általában nikkel- vagy krómötvözet, de előfordulhat arany vagy titán is, attól függően, hogy a páciens milyen anyagra érzékeny, vagy milyen anyagi keret áll rendelkezésre. A kerámia burkolat porcelánból készül, amelyet a fém vázra égetnek rá. Ez a technika lehetővé teszi, hogy a korona felülete sima és fényes legyen, ami növeli a természetes megjelenést és javítja a higiéniai tulajdonságokat.

Hogyan készül a fémkerámia korona?

A fémkerámia korona típus előállítása több lépésből áll. Először is, a fogorvos pontos lenyomatot vesz a páciens fogáról, amely alapján a fogtechnikus elkészíti a fém vázat. Ezután a vázat finoman bevonják a kiválasztott porcelánnal, amelyet rétegenként felvisznek, majd magas hőmérsékleten égetnek rá. Ez a folyamat biztosítja, hogy a kerámia tökéletesen illeszkedjen a fémhez, és egyben erős, tartós szerkezetet hozzon létre.

Milyen előnyei vannak a fémkerámia koronának?

Az egyik legnagyobb előnye a fémkerámia koronának, hogy kiváló esztétikai eredményt nyújt a természetes fogakhoz nagyon hasonló megjelenéssel. A kerámia réteg lehetővé teszi, hogy a korona harmonikusan illeszkedjen a környező fogakhoz. 
A fém alapú váz erőssége révén a korona nagy rágási erőknek is ellenáll, így a páciens nem érez különbséget a természetes fogak és a pótlás között az étkezés során. A fémkerámia koronák híresek arról, hogy hosszú távú megoldást nyújtanak, akár 10-15 évig is funkcionálhatnak megfelelő gondozás mellett.
A fémkerámia koronák általában kedvezőbb árúak, mint a teljes kerámia vagy cirkon koronák. Ez a költséghatékonyság teszi őket vonzóvá sok páciens számára, akik tartós és esztétikus megoldást keresnek kedvezőbb áron.
A fémkerámia korona típus tehát egy kipróbált és megbízható választás a fogpótlások terén, amely egyensúlyt teremt a tartósság, és költséghatékonyság szempontjából.

Hívja fel a +36 1 3611 222 telefonszámot vagy töltse ki online űrlapunkat és kérjen időpontot egy konzultációra.

A cirkon korona típus

A cirkon korona rendkívül népszerű választás a páciensek körében, igényes esztétikai megjelenést és szilárdságot biztosít egy időben. A cirkon korona alapanyaga a cirkónium-oxid, egy rendkívül ellenálló, fehér színű ásványi anyag, amely fémekhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezt az anyagot széles körben használják az űrtechnológiától kezdve az orvosi implantátumokig, mivel kiváló fizikai ellenállóságot és biokompatibilitást kínál.

A cirkon korona előnyei

A cirkon korona esztétikai előnyei között szerepel, hogy rendkívül természetes megjelenésű. A cirkónium fehér színe és fényáteresztő tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a korona szinte észrevehetetlenül illeszkedjen a szomszédos természetes fogak közé. Emellett, a cirkon korona nem mutat fémes színátmenetet a fogíny vonalánál, ami gyakran problémát jelenthet a hagyományos fémkerámia koronáknál.

Funkcionálisan a cirkon korona típus további előnye, hogy rendkívül kemény és ellenálló, így nagy rágóerőnek is ellenáll, és hosszú távon megbízható megoldást nyújt a fogpótlásra. Emellett, az anyag biokompatibilitása miatt kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciókat vagy más egészségügyi problémákat váltson ki.
A cirkon korona típus tehát egy olyan modern fogpótlási megoldás, amely nemcsak a páciensek esztétikai elvárásainak felel meg, hanem a funkcionalitás és tartósság terén is kiváló választás. 

Így készül a cirkon korona

A cirkon korona típus készítése CAD-CAM (Computer-Aided Design és Computer-Aided Manufacturing) technológiával egy nagyon precíz és automatizált folyamat, amely jelentős mértékben javítja a fogpótlások minőségét és megjelenését. A CAD-CAM technológia alkalmazása a cirkon kerámia koronák készítésében lehetővé teszi a gyors, hatékony és rendkívül pontos fogpótlások előállítását, amelyek hosszú távon megbízhatóak és esztétikailag kifogástalanok.
Lássuk, hogyan történik ez lépésről lépésre:

 1. A cirkon korona készítés első lépése: digitális lenyomatvétel
  A folyamat első lépése, hogy a fogorvos egy digitális lenyomatot vesz a páciens szájáról. Ez általában egy speciális, nagy felbontású szkennelő segítségével történik, amely képes pontosan rögzíteni a fogak és az íny szerkezetét. Ez a digitális kép szolgál alapul a korona tervezéséhez.
 2. A cirkon korona készítés második lépése: tervezés CAD szoftverrel
  A digitális lenyomatot ezután átviszik egy CAD szoftverbe, ahol a fogtechnikus vagy fogorvos modellezi a koronát. A szoftver lehetővé teszi a korona alakjának, méretének és a rágási felületeknek a pontos kialakítását, hogy a kész korona tökéletesen illeszkedjen a páciens szájába és harmonizáljon a környező fogakkal.
 3. A cirkon korona készítés harmadik lépése: a korona kifaragása
  Miután a tervezés befejeződött, a CAD-CAM rendszer továbbítja az adatokat egy CAM eszközhöz, ami gyakran egy CNC (Computer Numerical Control) marógép. Ez a gép egy nagy pontosságú eszköz, amely képes kivágni a koronát egy cirkónium-oxid blokkból. A gép nagyon finoman képes eltávolítani az anyagot, rétegenként formálva meg a koronát, amíg a végső forma ki nem alakul.
 4. A cirkon korona készítés negyedik lépése: kerámia bevonat felvitele és ráégetése
  Miután a cirkónium váz elkészült, a következő lépés a kerámia bevonat felvitele. Ez a réteg biztosítja a korona természetes foghoz hasonló kinézetét. A kerámia porcelánt a cirkónium vázra rétegezik, majd egy speciális sütőben magas hőmérsékleten égetik ki, hogy a kerámia megkeményedjen és szilárdan tapadjon a vázhoz.
 5. A cirkon korona készítés ötödik lépése: finomítás és ellenőrzés
  Az égetés után a koronát finomítják és polírozzák, hogy biztosítsák a tökéletes megjelenést és funkcionalitást. A korona színét is igazíthatják ebben a szakaszban, hogy tökéletesen megfeleljen a szomszédos fogak színének. Végezetül, a fogorvos illeszti a koronát a páciens szájába, ellenőrzi az illeszkedését és kényelmét, és véglegesen rögzíti.

Hogyan dönthet megalapozottak a korona típusok között?

Az ideális fogpótlás olyan, amely egyensúlyt teremt a tartósság, esztétikai megjelenés és a költséghatékonyság között. Ha Ön is fontolgatja fogpótlás készíttetését, vagy szeretne többet megtudni a különböző típusú koronákról, ideális lehetőség egy személyes konzultáció a Móricz Dentalban. Egy ilyen találkozó során fogorvosunk részletesen felméri az Ön szájüregi állapotát, tájékoztatja a különböző fogpótlási lehetőségekről, és segít kiválasztani az Ön igényeihez leginkább illő megoldást.
Ne hagyja, hogy a fogászati problémák befolyásolják mindennapjait vagy önbizalmát! Vegye kezébe az irányítást és lépjen velünk kapcsolatba, hogy megbeszélhessük, milyen fogpótlási lehetőségek állnak rendelkezésre Ön számára. Egy személyes konzultációval biztos lehet benne, hogy a legjobb döntést hozza, és hosszú távon is elégedett lesz választásával. Jelentkezzen be egy konzultációra a Móricz Dentalba és tegye meg az első lépést egy szebb mosoly felé!

Hívja fel a +36 1 3611 222 telefonszámot vagy töltse ki online űrlapunkat és kérjen időpontot egy konzultációra.

Várjuk Önt szeretettel

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták