Ínyvérzés fogmosáskor I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Ínyvérzés fogmosáskor

Ön is tapasztalt már piros foltokat a fogkeféjén, vagy a mosdókagylóban fogmosás után? Kétségbeesett, hogy valami probléma van a fogaival? Érdekli, miért alakul ki az ínyvérzés fogmosáskor, mennyire normális, hogyan lehet kezelni? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre!

Ínyvérzés fogmosáskor

Miért alakulhat ki ínyvérzés fogmosáskor? 

Gyakori jelenségnek mondható az ínyvérzés fogmosáskor. Ez a probléma több okból is kialakulhat, és egyáltalán nem szabad félvállról venni, hiszen komolyabb ok is lehet a háttérben. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért alakul ki az esetek döntő többségében az ínyvérzés fogmosáskor, azonban vannak rendkívüli esetek is, amikor valami teljesen más ok húzódik meg a háttérben, ezért amennyiben hosszútávon áll fent a probléma, érdemes fogorvoshoz fordulni!

 • Fogkő: a fogkő, amely az elhalt baktériumok, nyál és ételmaradékok lerakódása által keletkezik, okozhat ínyvérzést fogmosáskor. Ezek a lerakódások megkeményednek és rögzülnek a fogakon, majd gyakran olyan helyeken jelennek meg, ahol a fogkefe vagy a fogselyem nehezen éri el őket. A fogkő irritálja az íny szövetét, amely gyulladáshoz és végül ínyvérzéshez vezet. A legjobb módszer a fogkő eltávolítására egy dentálhigiéniai kezelés, amely általában egy ultrahangos eszköz vagy egy irányított biofilm terápia segítségével történik.
 • Nem kellően alapos otthoni fogápolás: a felületes vagy nem megfelelő szájhigiénia az egyik leggyakoribb oka annak, hogy kialakul az ínyvérzés fogmosáskor. Ha nem tisztítjuk rendszeresen és alaposan a fogainkat, akkor a baktériumok elszaporodnak a szájüregben. Ez aztán gyulladást és végül ínyvérzést okoz. Ez is okozhat ínyvérzést fogmosáskor. Fontos, hogy naponta kétszer mossunk fogat és használjunk fogselymet, hogy eltávolítsuk az ételmaradékokat a nehezen elérhető helyekről is.
 • A dohányzás káros hatásai: a dohányzás nemcsak a tüdőre és a szív- és érrendszerre van káros hatással, hanem az íny egészségét is veszélyezteti. A cigarettafüstben található káros anyagok, mint például a nikotin és a kátrány, irritálják az ínyt és gyengítik a szájüreg természetes védekező képességét. Ennek eredményeként az íny sokkal fogékonyabbá válik a gyulladásra és ez által könnyedén kialakulhat ínyvérzés fogmosáskor.
 • Krónikus betegségek: nem csak a helyi tényezők, mint a rossz szájhigiénia vagy a dohányzás, okozhatnak ínyvérzést fogmosáskor. Számos egészségügyi probléma, például a diabetes, hormonális változások, vagy akár bizonyos gyógyszerek szedése is növelheti az ínyvérzés kockázatát. A cukorbetegség például csökkenti a szervezet képességét a gyulladások kezelésére, és ezáltal hozzájárul az ínyproblémákhoz. Ha alapbetegsége van, fontos, hogy rendszeresen konzultáljon fogorvosával és háziorvosával az optimális szájápolási rutin meghatározása érdekében.

Mit tehet Ön személyesen azért, hogy megszűnjön az ínyvérzés fogmosáskor?

A fogínyvérzés fogmosáskor egy olyan állapot, amin minden körülmények között változtatnia kell.  Ebben természetesen Önnek is személyes felelőssége van. Ki kell hogy alakuljanak azok a pozitív szokások, amelyek megszüntetik ezt az állapotot és megakadályozzák a további fogínyvérzés kialakulását. Mit tehet Ön otthon? 

 • Tudatos fogmosás: az alapos, napi minimum kétszeri otthoni fogmosás nem csupán az esztétikai megjelenés miatt fontos, hanem azért is, hogy elkerüljük az olyan problémák kialakulását, mint az ínyvérzés fogmosáskor, vagy egyéb komolyabb fogproblémák.
 • Puha sörtéjű fogkefe: az ajánlott fogkefe típus általában a puha sörtéjű változat, mivel ezek a kefék sokkal kevésbé irritálják az ínyt, ugyanakkor hatékonyan távolítják el a lerakódásokat és a baktériumokat. Sokan gondolják azt, hogy minél keményebb sörtéjű fogkefét választanak, annál többet tesznek fogaik egészségéért, pedig ez nem igaz, a kemény sörték megsérthetik az ínyt, és emiatt könnyedén kialakulhat ínyvérzés fogmosáskor.
 • Fluoridos fogkrém: a fluor segít megerősíteni a fogzománcot, és megelőzni a fogszuvasodást. Egy jó fogkrém általában tartalmaz fluoridot, amely segít megelőzni a fog- és ínyproblémákat.
 • Helyes fogmosási technika: az is fontos, hogy milyen technikával mossuk a fogainkat. Kerüljük az erős, horizontális mozdulatokat, és helyette használjunk körkörös mozdulatokat, hogy óvjuk az ínyt. Sok esetben az ínyvérzés fogmosáskor a rossz fogmosási technika miatt alakul ki. Dentálhigiénia kezelésünk során a helyes fogmosási technikával kapcsolatban is kaphat tanácsokat. 
 • Időtartam és gyakoriság: ajánlott naponta kétszer, legalább 2-4 percig fogat mosni. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy alaposan eltávolítsuk a fogakról a baktériumokat és az ételmaradékokat.
 • Fogselyem rendszeres használata: a fogselyem segít eltávolítani a nehezen elérhető ételmaradékokat, így megelőzheti a gyulladás kialakulását és ezzel az ínyvérzést fogmosáskor. Használja a fogselymet óvatosan, hogy ne sértsük meg az ínyt. A fogselymet célszerű "C" alakban a fog köré feszíteni és óvatosan, de hatékonyan eltávolítani az ételmaradékokat és a plakkot. Az optimális lenne, ha minden fogmosás után használnánk fogselymet. Ez nemcsak az ínyvérzést, hanem más szájüregi problémákat is segít megelőzni.

Mi tehet akkor, ha az otthoni módszerekkel nem szűnt meg az ínyvérzés fogmosáskor?

Nem minden ínyvérzés előzhető meg vagy kezelhető otthoni módszerekkel. Ha hosszú időn át fennáll a probléma, érdemes szakértő segítségét kérni:

 • Szakorvoshoz fordulás: ha az ínyvérzés fogmosáskor nem szűnik meg, akkor keressen fel egy ínyvérzések kezelésére specializálódott parodontológus szakorvost. A Móricz Dental Fogászaton nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fogászati specialisták kezelik fogait, ínyei problémáit! 
 • Személyes konzultáció: egy alapos vizsgálat és röntgenkép alapján a szakorvos képes megállapítani az ínyvérzés okát, kezelni azt és tanácsokat adni a további teendőkről. 
 • Professzionális fogtisztítás: Egy alapos, fogtisztítás eltávolíthatja a fogkövet és plakkot, azokat a lerakódásokat, melyeket otthoni módszerekkel nem lehet megszüntetni.
 • Parodontológiai kezelések: az esetleges antibiotikus kezelésektől a műtéti beavatkozásokig, a parodontológus szakorvos általában több lehetőséget is fel tud ajánlani az ínyvérzés megállítására, attól függően, hogy mi az alapvető oka a problémának.

Mit kell tennie abban az esetben ha a fogmosáskor fellépő ínyvérzés problémáját szeretné megnyugtató módon megoldani?

Ne szenvedjen tovább az ínyvérzés kellemetlenségétől fogmosáskor! A Móricz Dental szakértői csapata készen áll, hogy személyre szabott megoldásokat kínáljon az Ön problémájára. Kérjük, jöjjön el hozzánk egy személyes konzultációra, ahol alaposan megvizsgáljuk fogainak állapotát és a legjobb kezelési tervet dolgozzuk ki az Ön számára. Ne hagyja, hogy az ínyvérzés tovább rontsa életminőségét és egészségét. Vegye sorsát a saját kezébe, és lépjen kapcsolatba velünk.  

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták