Hogyan tehetünk az ínygyulladás ellen? Móricz Dental Fogászat

Az ínygyulladás ellen

Az ínygyulladás a magyar felnőttek igen nagy százalékát érinti, melyről sokan nem is tudnak. Mit tehetünk az ínygyulladás ellen? Hogyan kezelhető? Ebben segít szakmai cikkünk!

Az ínygyulladás ellen

Miből derül ki, hogy ínygyulladásunk van?

Az ínygyulladás tünetei sokszor alig észrevehetők, azonban van, mikor együttesen jelentkeznek. Nem árt odafigyelni rá, hiszen, amint észleljük, érdemes azonnal fogorvosunkhoz fordulni, mielőtt további szövődmények alakulnak ki. Az ínygyulladás tünetei a következők lehetnek:

 • érzékeny, duzzadt íny
 • piros fogíny
 • vérző fogíny fogmosáskor
 • vérző fogíny evéskor
 • magától vérző fogíny
 • kellemetlen lehelet
 • fájdalmas íny

Ön is tapasztalta valamelyik tünetet? Akkor ne várjon tovább, keresse fel mielőbb fogászati rendelőnket, hogy segíthessünk az ínygyulladás elleni küzdelemben. Parodontológus fogorvosaink és dentálhigiénikusaink segítenek feltárni a fogínygyulladás hátterében álló okát, és a probléma gyökerét kezelni. 
Kérjen időpontot most rendelőnkbe a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online űrlapunk segítségével! 

Mitől alakulhat ki az ínygyulladás? 

Ahogyan a nevéből is adódik, az ínygyulladás egy gyulladásos állapot, amelyet valamilyen ínyt irritáló tényező okoz. A gyulladás megszüntetéséhez el kell távolítani az ínyt irritáló problémát, amely legtöbb esetben a fogakra és az íny mentén lerakódott fogkő és lepedékek. Az ínygyulladás kialakulásának okai ezenkívül még az alábbiak lehetnek: 

 • cukorbetegség
 • gyógyszer okozta mellékhatás
 • rosszul kivitelezett fogászati kezelések, melyek irritálják az ínyt
 • helytelenül elkészült fogtömés vagy fogkorona
 • vérképző rendszeri betegségek
 • genetika
 • kismamák esetén gyakori probléma

Kismamák esetén igen gyakori probléma az ínygyulladás, mely ellen legkönnyebben úgy tehet, ha rendszeresen ellátogat kismama fogászatunkra, ahol tapasztalt fogorvosaink segítenek egészséges mosolyát fenntartani, megóvva ezzel a magzat egészségügyi állapotát is. Ezzel kapcsolatosan további részleteket az alábbi linken olvashat: Kismama fogászat

Mi tehetünk az ínygyulladás ellen megelőzésképpen?

Az ínygyulladás ellen a legkönnyebben úgy tehetünk, ha megelőzzük. A megelőzésnek számos egyszerű lépése van, amelyeknél fontos a következetesség és a napi rutin felállítása. Az első és legfontosabb, az ínygyulladás ellen, amit tehetünk, ha az otthoni fogápolás rendszeres és alapos.

 
Ez alatt mit értünk pontosan? 

 • Naponta mossunk fogat legalább két alkalommal (este és reggel)
 • A fogmosás tartson minimum 2-3 percig (oldalanként fél percig legalább)
 • Használjunk fogköztisztító kefét vagy fogselymet naponta legalább egy alkalommal 

Ezeket beépítve napi rutinunkba, máris sokat tehetünk a fogínygyulladás megelőzéséért. A fogínygyulladás kialakulásának oka azonban legtöbb esetben a fogkőképződés, melyet otthoni fogápolási eszközökkel nem lehetséges eltávolítani. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy rendszeresen, legalább félévente részt vegyen egy dentálhigiéniai kezelésen, mely során a lerakódott fogkövet a dentálhigiénikus eltávolítja, ezzel meggátolva az íny irritációját. 
Fontos tudnia, hogyha Önnél már diagnosztizálták az ínygyulladást, akkor érdemes rendszeres kontrollra visszatérnie fogorvosához, hogy az ínygyulladással járó káros folyamatok visszafordítását teljes mértékben elvégezhessék. 

Mit tehetünk az ínygyulladás ellen, ha az már kialakult? 

 • a lehető legrövidebb időn belül forduljon szakértő parodontológus szakorvoshoz, mert a legfontosabb a káros folyamatok megállítása és visszafordítása
 • kérjen konzultációs időpontot a Móricz Dentalba parodontológus szakorvosunkhoz
 • jöjjön el egy problémafeltáró személyes konzultációra
 • készül egy panoráma röntgen vagy CT felvétel a probléma részletes feltárása és a csontállomány állapotának megvizsgálása céljából 
 • a parodontológus szakorvos a digitális diagnosztikai felvételek és a fizikai vizsgálat eredményeinek kielemzését követően felállítja az ideális kezelési tervet
 • ezután következik a parodontológus szakorvos által megtervezett kezelés
 • a kezelést követően rendszeresen kell járni kontrollvizsgálatra és dentalhigiéniai kezelésre

A Móricz Dental Fogászatán az ínygyulladásra és fogágybetegségekre szakosodott fogorvosaink segítenek a tünetek kezelésében és azok teljes megszüntetésében. Érdemes mielőbb felkeresnie minket, hiszen a nem kezelt ínygyulladás további szövődményeket okozhat, melyek visszafordítása, kezelése egy sokkal hosszadalmasabb folyamat. Irányított biofilm terápiánk az egyik leghatásosabb kezelés az ínygyulladás ellen. 
Kérjen időpontot rendelőnkbe parodontológus szakorvosunkhoz most egyszerűen online vagy a +36 1 3611 222-es telefonszámon!

Melyek az ínygyulladás következményei, ha nem teszünk ellene? 

Amennyiben az ínygyulladás ellen nem lépünk fel, annak súlyos szövődményei is lehetnek, melyeket sokkal nehezebb kezelni. Ilyen szövődmény az ínyvisszahúzódás, vagyis az ínyrecesszió, ami közvetlenül az ínygyulladás következményeként alakulhat ki. Ha a probléma továbbra sincs kezelve, akár fogvesztés, csontvisszahúzódás, góc betegségek is kialakulhatnak. Ezek a fogászati problémák nagy fájdalommal járhatnak, illetve hosszadalmasabb a kezelési idejük. 


Ha Ön is szeretné elkerülni az ínygyulladás okozta szövődményeket és szeretne az ínygyulladás ellen mielőbb tenni, akkor keresse fel szakértő fogorvosainkat a Móricz Dental Fogászatán és segítünk egészséges mosolya fenntartásában! 
Kérjen időpontot most egyszerűen online vagy a +36 1 3611 222-es telefonszámon!
Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták