Inlay/onlay jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Inlay/onlay


Inlay/onlay: fogászati ​​restaurációs eljárások a fogak helyreállítására. Fémből, porcelánból vagy más anyagból fogászati laboratóriumban készült tömés, amelyet úgy alakítanak ki, hogy tökéletesen illeszkedjen a fogüregbe. A fog rágófelületének egy részének helyreállítására szolgál.

Az inlay/onlay jellemzői

Az inlay/onlay olyan fogászati ​​restaurációs eljárások, amelyeket a fogorvosok alkalmaznak a fogak helyreállítására, különösen akkor, ha a hagyományos tömések nem elegendőek. Ezek a kezelések lehetővé teszik a sérült vagy erodált fogszövet helyreállítását, miközben megerősítik és visszaadják a fogak eredeti funkcióját és esztétikai megjelenését. 

Az inlay-eket és onlay-eket moláris vagy premoláris fogaknál használják, amikor a fog túlságosan megsérült ahhoz, hogy egy egyszerű tömés megtartsa, de nem annyira, hogy egy korona szükséges legyen. A legfontosabb összehasonlítás közöttük az, hogy mekkora mennyiséget és a fog mekkora részét fedik le. Ha az összes fognyílás és a fog teljes felülete le van fedve, akkor ezt koronának nevezzük.

Inlay vagy onay? Mi a különbség?

Az inlay/onlay közös vonása, hogy mindkettő egy laboratóriumban készül előre, mielőtt a fogorvos a páciens szájába illeszti. Az inlay a fog gödröcskéit és repedéseit foglalja magába, főként a fogcsúcsok közötti rágófelületet öleli fel. Az onlay egy vagy több fogbélcsúcsot fed le. Az inlay a fogak belső felületén helyezkedik el, míg az onlay a fogfelszínt és a cuspokat is beborítja. Az onlay tehát nagyobb felületet foglal el, mint az inlay, és általában akkor alkalmazzák, amikor a fog nagyobb mértékben sérült vagy elhasználódott.

Az inlay/onlay eljárás folyamata

Az inlay/onlay kezelésének folyamata általában több lépésből áll. Először a fogorvos eltávolítja a sérült vagy rothadt fogszövetet, majd lenyomatot készít a fogról. A lenyomatot a laboratóriumba küldik, ahol az inlay vagy onlay elkészül. Amikor a restauráció elkészült, a fogorvos a fogra illeszti és rögzíti a megfelelő ragasztóval vagy cementtel.

Az inlay/onlay előnyei

Fontos megemlíteni, hogy az inlay/onlay kezelés nem minden esetben alkalmazható. A fogorvosnak alapos vizsgálatot kell végeznie, hogy megállapítsa, hogy ezek az eljárások megfelelőek-e a páciens számára. Egyes esetekben más fogászati ​​restaurációs módszerek, például a korona vagy a tömés, lehetnek a jobb választás.

 

Összességében az inlay/onlay olyan hatékony fogászati ​​restaurációs eljárások, amelyekkel a fogak erodált vagy sérült területei helyreállíthatók. Segítségükkel a fogak tartósabbá és esztétikusabbá tehetők, és visszaadható az eredeti funkciójuk. Az inlay/onlay kezelése azonban minden esetben az egyéni helyzet és szükségletek figyelembevételével történik, ezért fontos konzultálni a fogorvossal a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásához.