Melyek lehetnek a gyulladt íny okai? I Móricz Dental Fogászat

A gyulladt íny okai

Melyek lehetnek a gyulladt íny okai? Segítünk a problémán! A gyulladt íny okai mögött számos tényező állhat, azonban a legtöbb esetben az elhanyagolt szájhigiénia az alapja. Miért fontos a gyulladt íny okának feltárása? Hogyan kezelhető? Erről lesz szó szakmai cikkünkben!

A gyulladt íny okai

Melyek a gyulladt íny okai?

A gyulladt íny mögött olyan problémák állhatnak, mint: 

 • nem megfelelő szájhigiénia
 • stressz
 • dohányzás
 • vitaminhiány
 • rendezetlen fogazat, kezeletlen szuvasodások
 • bizonyos betegségek vagy öröklött tényezők 
 • hormonális változások
 • genetikai hajlam

A fenti problémák beazonosítása azonban lényeges a kezelés szempontjából, hiszen csak így tudunk hatékony kezelési módszert kidolgozni a hosszútávú eredmény érdekében. A probléma pontos okának megtalálása a fogorvos feladata. Ebben nyújt a Móricz Dental parodontológus szakorvosa segítséget, aki különösen a fogínybetegségekre specializálódott, így szakmai tudásának és tapasztalatának köszönhetően a legsikeresebb kezelési módszert dolgozza ki pácienseinkre szabva. 

Mik a gyulladt íny tünetei?

Fontos, hogy első lépésként beazonosítsuk, valóban fogínygyulladásról beszélünk. A gyulladt ínynek többféle tünete lehet, amelyek némely esetben akár egyszerre jelentkezhetnek, viszont van, mikor alig észrevehetők. Amennyiben az alábbiak közül bármely tünet jelentkezik fogínygyulladásról beszélhetünk:

 • fogíny elszíneződése 
 • vöröses, lilás duzzadt fogíny
 • érintésre rendkívül érzékeny fogíny
 • fogínyvérzés, főként fogmosáskor
 • rossz lehelet

Ha Ön is észlelte már magán a fenti tünetek valamelyikét, nem érdemes várni a problémával, hiszen olyan szövődményei lehetnek az ínygyulladásnak, amelyek hosszútávon fogágybetegséghez, fogvesztéshez vezetnek. 

Hogyan előzhető meg otthoni módszerekkel az ínygyulladás kialakulása?

Mivel a gyulladt íny oka mögött a leggyakrabban a nem megfelelő szájhigiénia áll, így elsősorban a megelőzés érdekében az alábbiakat tehetjük:

 • rendszeres és tudatos otthoni fogápolás
 • fogselyem és fogköz tisztító kefe használata
 • rendszeres részvétel fogászati kontrolvizsgálaton és dentálhigiéniai kezelésen

Amennyiben az alapok rendben vannak, tehát az otthoni fogápolás teljeskörű és félévente jár fogorvoshoz fogászati szűrővizsgálatra, úgy a fogászati problémák nem csak gyorsan kiszűrhetők, de meg is előzhetők. A gyulladt ínyt általában a felhalmozódott fogkő, lepedék okozza, amely folyamatosan irritálja az ínyt. Ha a fogkő rendszeresen eltávolításra kerül, akkor sokkal kevesebb az esélye az ínygyulladás kialakulásának. 
Ön is régen járt fogászati szűrővizsgálaton? Esedékes egy fogkő eltávolítás? Kérjen időpontot rendelőnkbe most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online

Miért kell mihamarabb fogszakorvoshoz fordulni a gyullad íny problémájával?

Az ínygyulladás kialakulása után amennyiben nem kezeltetjük a tüneteket, úgy olyan szövődményekkel is lehet hosszútávon számolni, mint a fogágybetegség kialakulása vagy a fogvesztés. Az íny folyamatos gyulladása a környező szövetekre is ráhúzódhat, amely akár gócbetegségek, ciszták kialakulásával is járhat. Fontos ezért mielőbb fogorvoshoz fordulni, már az első tünetek megjelenésekor,

 • hogy a gyulladás visszafordítható legyen,
 • hogy ne alakuljon ki akár a fogak elvesztésével járó fogágybetegség.

Hogyan vesszük fel a harcot a gyulladt íny problémájával a Móricz Dentalban?

A Móricz Dental budapesti fogászatán az ínygyulladás és a különböző fogágybetegségek kezelését parodontológus szakfogorvosunk végzi el, ezzel biztosítva a hatékony és eredményes módszereket. Rendelőnkben az ínygyulladás mértékétől függően az alábbi kezelésekkel gyógyítjuk meg gyulladt ínyét:

Mit kell tenni, ha meg akarja szüntetni a gyulladt íny okait?

Jöjjön el a Móricz Dental fogászatra egy parodontológia konzultációra, ahol szakfogorvosunk segít feltárni a probléma hátterében álló okokat, majd annak megfelelően kezelni a gyulladt ínyt. Kérjen időpontot rendelőnkbe most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogászati szűrővizsgálat I Móricz Dental Fogászat

Fogászati szűrővizsgálat

A fogászati szűrővizsgálat egy rutinszerű fogorvosi ellenőrzés, amelynek célja a szájüreg, a fogak és az íny állapotának felmérése, valamint a potenciális problémák korai felismerése. Amennyiben a fogászati problémákat időben felismerjük, elkerülhetjük a komolyabb problémák, esetleges fájdalmak kialakulását. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a fogászati szűrővizsgálatokról.

Tovább olvasom
Fogimplantátum gyakori kérdések I Móricz Dental Fogászat

Fogimplantátum gyakori kérdések és szakértői válaszok

Alábbi cikkünkben összeszedtük azokat a kérdéseket, amik a leggyakrabban felmerülnek a fogpótlásokkal, implantátumokkal kapcsolatban. A fogimplantátum gyakori kérdéseket implantációs specialistáink válaszolják meg.

Tovább olvasom
A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták