A fogszuvasodás ellen hatékonyan | Móricz Dental Fogászat

Sikeresen a fogszuvasodás ellen a Móricz Dentalban

A fogszuvasodás sajnos igen gyakori a magyar fiatal és felnőt lakosság körében. Ahhoz, hogy elkerüljük a fogszuvasodást, lényeges szempont a megfelelő szájhigiénia fenntartása, azonban további hasznos lépéseket is tehetünk a fogszuvasodás elkerülése érdekében. Összeállítottuk a Móricz Dental szakértői csapatának véleményét a fogszuvasodás elleni sikeres küzdelemhez. 

Fogszuvasodás ellen – mit tehetünk otthon?

A fogszuvasodás kialakulása a legtöbb esetben a nem megfelelő szájhigiénia. A túlzott cukor és feldolgozott élelmiszer fogyasztása fokozhatja a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. 
Mit tehetünk otthonunkban, hogy elkerüljük ezt a fogászati problémát? A legfontosabb, hogy fokozottan ügyeljünk az otthoni helyes szájápolásra, amely nem csak a hatékony fogmosást, de a fogselyem és a fogköztisztító kefe, valamint az antibakteriális szájvíz használatát is magába foglalja. A fogak közé szorult és el nem távolított ételmaradékok és lepedékek kikezdhetik a fog felszínét, amely következtében apró lyukak keletkeznek a fog felületén. Ha nem cselekszünk aktívan a fogszuvasodás ellen, akkor annak súlyosabb szövődményei is lehetnek, köztük akár a fogbélgyulladás vagy a fog elvesztése. 
Ha már kialakult a fogszuvasodás, akkor azt sajnos otthoni fogápolással és házi praktikákkal nem kezelhetjük sikeresen, így fontos szakszerű segítségért fogorvoshoz fordulni. 

Fogszuvasodás ellen – hogyan előzhetjük meg?

A legkönnyebb megelőzési módszer a fogszuvasodás ellen, ha félévente eljárunk fogászati kontrollvizsgálatra és dentálhigiéniai kezelésre, ami során szakszerűen eltávolítják a felhalmozódott fogkövet és a lepedékeket a fogakról. Ezzel megelőzve nem csak a fogszuvasodást, de számos más fogbetegséges és fogászati problémát is. 

Fogszuvasodás ellen – mit tegyünk, ha már kialakult?

A fogszuvasodás tünetei között legtöbb esetben a fogérzékenység jelentkezik a leggyakrabban. Fogérzékenységet általában a hideg/meleg ételek vagy italok fogyasztásakor, fogmosáskor tapasztalhatnak a fogszuvasodásban szenvedők. Emellett a fogakon apró lyukak, fogszín elváltozások látszódhatnak, valamint esetenként éles fájdalom is felléphet. Ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja, érdemes azonnal fogorvosainkhoz fordulnia, hiszen ezzel megakadályozhatjuk a szuvasodás átterjedését a szomszédos fogakra, valamint azt, hogy elérje a gyökércsatornát. Amennyiben a szuvasodás mértéke előrehaladott állapotban van, és elérte a fog gyökerét, a szuvasodás kezeléséhez már gyökérkezelésre is szükség lehet, vagy pedig a fog eltávolítására. A legjobb, ha már az első tünet jelentkezésekor időpontot kér rendelőnkbe, hogy mielőbb kezelhessük a problémát!

Fogszuvasodás ellen – hogyan kezeljük sikeresen a Móricz Dentalban?

A fogszuvasodás elleni kezelést attól függően végezzük el, hogy a fogszuvasodás milyen mértékű. Ha a fog felszínén keletkezett szuvasodás kis méretű, általában elegendő fogtömést vagy esztétikus betétet alkalmazni. A nagyobb szuvasodás kezeléséhez betétet, fémkerámia- vagy cirkon fogkoronát alkalmazunk, vagy direkt restaurációval hozzuk helyre a fog felszínét. Ha pedig a foggyökérhez is eljutott a fogszuvasodás, akkor mikroszkópos gyökérkezeléssel próbáljuk a fogat megmenteni a kihúzástól. Természetesen bármilyen mértékű a fogszuvasodás, előzetesen egy alapos fogászati diagnosztikát, szűrővizsgálatot végzünk el. Ezután egy dentálhigiéniai kezelés következik, amellyel eltávolítjuk a fogkövet. Fogszakorvosunk pedig a kezelés alkalmával a szuvas részeket eltávolítja a fog felszínéről és elkészíti az Ön által választott fogpótlát

Fogszuvasodás ellen – hogyan tegyük meg az első lépést?

Ha Ön is szeretne tenni a fogszuvasodás ellen, akár megelőzés céljából, akár annak kezelése érdekében, jöjjön el a Móricz Dental rendelőjébe. Személyes konzultációnk alkalmával megvizsgáljuk fogai állapotát és a szuvasodás kiterjedésének mértékét, majd felállítjuk az ideális kezelési tervet, ahol megismerti a kezelés részleteit és annak árát is. 

Kérjen időpontot rendelőnkbe most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy online űrlapunk segítségével! 

Pácienseink véleménye

Igazán igényes hely, mind a rendelő, mind az ott dolgozó szakemberek tekintetében. Nagyon elégedett voltam a kezeléssel, Ágics Anikó doktornő olyan problémámat oldotta meg, amelyet az elmúlt 2 év alatt más orvosnak nem sikerült - ráadásul nehezített körülmények között, a koronavírus időszakában. A rendelő nagyon szép és tiszta, a recepciós kolléganők segítőkészek és nem utolsósorban nagyon csinosak. A doktornő profi hozzáállása és a csapat rugalmas, összehangolt együttműködése megnyugtató hatással volt rám, biztos voltam benne, hogy jó kezekben vagyok. Eddigi tapasztalataim során elsőként találkoztam ennyire körültekintő, precíz, kedves, figyelmes, szakmailag felkészült csapattal. Maximálisan elégedett vagyok, a továbbiakban is kizárólag a rendelő szolgáltatásait fogom igénybe venni, ha a szükség úgy hozza! Habár nem olcsó, lőszert vinni kell, de valamit valamiért.  
Sz. János

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogérzékenység tünetei

Fogérzékenység tünetei

Milyen tünetei lehetnek még a fogérzékenységnek? Hogyan léphetünk fel a fogérzékenység ellen hatékonyan? Fogászati cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom
Fogfájás okai: Mi áll a háttérben?

Fogfájás okai

Melyek a fogfájás okai? Hogyan csillapíthatjuk mielőbb a szűnni nem akaró fogfájást? A Móricz Dental szakértő fogorvosai segítenek Önnek a kínzó fogfájdalom megszüntetésében! 

Tovább olvasom
Ínyvérzés oka, kezelés

Ínyvérzés – A háttérben álló okok és kezelési módszerek

Ínyvérzéssel küzd? Mi állhat a háttérben? Hogyan kezelhető az ínyvérzés? Tudjon meg minden fontos információt az ínyvérzésről és fogágybetegségekről szakértő fogorvosainktól!

Tovább olvasom
Tömött fog lüktet

Tömött fog lüktet

Tömött foga lüktet? Fáj? Mi lehet az oka a nem rég kezelt fog kellemetlenségének? Ennek járunk utána szakmai cikkünkben, és segítünk, hogy mielőbb megszabadulhasson a fájdalomtól. 

Tovább olvasom
Fogérzékenység okai, kezelési módszere

Fogérzékenység okai

Mitől lehet érzékenyek fogai? Mi történik, ha nem kezelteti? A fogérzékenység okai, tünetek és kezelési módszerek, az egészséges fogakért. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták