Fogínysorvadás tünetek I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Centrum

Fogínysorvadás tünetek

A fogínysorvadás tünetek nem mindig egyértelműek, de egy kis odafigyeléssel Ön is könnyen észreveheti, ha baj van. Ismerje meg mik a fogínysorvadás tünetek, melyek alapján Ön is még az elején beavatkozhat, és megelőzheti, hogy nagyobb legyen a baj.

Fogínysorvadás tünetek

Melyek a fogínysorvadás tünetek?

A fogínysorvadás tünetek gyakran teljesen észrevétlenül jelentkeznek, hétköznapi szituációkban úgy, hogy a laikus egyáltalán nem feltételezi, hogy ezek komolyabb problémát jeleznek. Például a fogínysorvadás tünetek között szerepel a fogmosáskor vérző fogíny is, amire sokan csak legyintenek egyet, és lemossák a lefolyóba a rózsaszínes színű fogmosás utáni képződményt. Az alábbiakban felsoroljuk a fogínysorvadás tüneteket:

  • Fogmosás közben napi szinten vérző fogíny 
  • Duzzadt, élénkpiros színű fogíny
  • Fájdalmas rágás
  • Kellemetlen lehelet
  • Fogíny érzékenység tapintásra
  • A fogíny visszahúzódása
  • A fogíny eltávolodása a fogak felszínétől
  • Mozgó, elvándorló fogak

Jól látható, hogy a fogínysorvadás tünetek között számos olyan jelenség is szerepel, amiknek jellemzően nem szokás nagy jelentőséget tulajdonítani. (Bár a fájdalmas rágás, valamint a mozgó fogak elegendő indítékként kell szolgáljanak egy fogorvosi kivizsgáláshoz.) Ha Ön a fentebb felsorolt tünetek közül észleli valamelyiket, akkor feltétlenül keresse fel a Móricz Dental rendelőjét, hiszen könnyen lehet, hogy a fogínysorvadás tüneteivel kell szembenéznie. Sokkal könnyebben kezelhető a probléma, amennyiben még idejében megtörténik a diagnosztizálása. Konzultációs időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon tud kérni vagy egyszerűen online.

Miért alakulnak ki a fogínysorvadás tünetek?

A fogínysorvadás tünetek több okból is kialakulhatnak. Lehet a mögöttes ok egyszerűen az elhanyagolt otthoni szájápolás, de állhatnak örökletes genetikai tényezők is a háttérben. A dohányzás növeli a fogínysorvadás tüneteinek kialakulásának kockázatát, de a krónikus vitaminhiány is. A cukorbetegség is magas kockázati tényező ebből a szempontból, valamint vannak olyan gyógyszerek, amiknek mellékhatásai között szerepel a fogínysorvadás kialakulása. Amennyiben Ön is cukorbeteg, dohányzik, gyógyszereket szed, vagy tudomása van arról, hogy örökölhette az erre való genetikai hajlamot, járjon el rendszeresen vizsgálatokra. A Móricz Dentalban elvégzett diagnosztikában nem fog csalódni, alaposan megvizsgáljuk nemcsak a fogak, hanem az íny és az állkapocs állapotát is. Akkor sem lehet teljesen nyugodt, ha nem esik bele a fenti csoportba, ugyanis a stressz is növeli a fogínysorvadás tüneteinek kialakulásának kockázatát, ahogyan a fogcsikorgatás, valamint a alvás közbeni fogszorítás is. 

Mire utalnak a fogínysorvadás tünetek?

A fogínysorvadás tünetek utalhatnak arra, hogy gyulladásos állapot áll fent a szervezetben, valamint arra is, hogy káros baktériumok szaporodtak fel az érintett területen. A tünetek utalhatnak fogínygyulladás és fogágybetegség kialakulására is, ami magában hordozza a fogak elvezetésének veszélyét. Ezért célszerű mihamarabb fogorvosi kivizsgálásra menni, amint a fogínysorvadás valamelyik tünetét észleli. 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki a fogínysorvadás tünetek?

A napi legalább kétszeri fogmosás, fogköztisztító kefe, fogselyem és szájöblítő használata segíthet a megfelelő szájhigiénia fenntartásában, ami a fogínysorvadás tüneteinek megelőzésére szolgál. Emellett szintén csökkenti a fogínysorvadás kialakulásának kockázatát a rendszeres, félévenkénti részvétel dentálhigiéniai kezelésen.

Mit tehetünk, ha már kialakultak a fogínysorvadás tünetek?

Amikor már az egyértelmű jeleket észleli magán, mielőbb el kell jönnie a Móricz Dentalba egy fogínysorvadás kontrolvizsgálatra és fogkőleszedésre! Konzultációs időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon tud kérni vagy egyszerűen online.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogbeültetés lépései I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Impalntációs Központ

Fogbeültetés lépései

A legtöbb páciensünk idegesen lép be fogászatunk ajtaján, amikor fogbeültetés előtt áll, mi pedig minden egyes alkalommal elmondjuk, hogy félelemre semmi ok. A fogbeültetés lépései teljesen fájdalommentesek. Természetesen megnyugtatásképpen részletesen is elmondjuk a fogbeültetés lépéseit és igyekszünk minden felmerülő kérdésre választ adni.

Tovább olvasom
Letört fog megmentése I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Letört fog megmentése: Mit csináljak, ha letört a fogam?

A letört fog megmentése nem egyszerű feladat, és előfordul, hogy még a leggyorsabb beavatkozás mellett, a legprofibb csapatnak sem sikerül. A Móricz Dental fogászaton nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező szakembereink mindent megtesznek a letört fog megmentése érdekében. A leghatékonyabb módszerekkel dolgozunk, és nagy arányban sikereket könyvelhetünk el. Lássuk hogyan lehetséges a letört fog megmentése, mit kell tennie, ha letört a foga!

Tovább olvasom
Foghiány kezelése I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Foghiány kezelése: Hogyan lehet a leghatékonyabban kezelni a foghiányt?

Hiányos a fogazata? Érdekli hogyan lehetséges a leghatékonyabban a foghiány kezelése? Tudni szeretné milyen lehetőségek, fájdalommentes eljárások léteznek a foghiány kezelésére? Az alábbi cikkünkben részletesen bemutatjuk a foghiány kezelésének legjobb módszereit!

Tovább olvasom
Fogzás ideje – Mikor, milyen ütemben bújtak elő a fogak?

Fogzás ideje – Mikor, milyen ütemben bújtak elő a fogak?

A csecsemők esetében a fogzás központi téma, hiszen sok álmatlan éjszakát tud okozni gyermeknek és szülőknek egyaránt. De igazán nagy probléma nem a fogak növekedése esetében van, hanem ha valami nincsen rendben a fogakkal. Mikor, milyen ütemben törnek elő a fogak normál esetben? Tekintse át általános cikkünket a fogzással kapcsolatban, további kérdés esetén pedig keressen minket elérhetőségeink egyikén!

Tovább olvasom
Fogvándorlás (Mitől alakul ki?) I Móricz Dental Fogászat

Fogvándorlás: Mitől alakul ki?

A fogvándorlás problémájával néz szembe, és nem tudja, mi tévő legyen? Mitől alakul ki egyáltalán a fogvándorlás, miért kezdenek el vándorolni teljesen ép fogai? Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ, igyekszünk minden fontos információt átadni a fogvándorlás témakörben!

Tovább olvasom

Rólunk mondták