Barázdazárás | Móricz Dental

Barázdazárás

A gyermekfogászat egyik kiváló eszköze a gyermekkori fogszuvasodások kialakulásának megakadályozására a barázda zárása. A barázdazárás egy olyan kíméletes fogászati eljárás, amely gyermekkorban is egyszerűen elvégezhető, mert nem jár fájdalommal. Ráadásul a gyermekkori barázda zárásának segítségével megelőzhető a fogak szuvasodásának kialakulása

Barázdazárás

Barázdazárás – fontos a megelőzésben, mégis elhanyagoljuk

A fogszuvasodás világszerte az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, különösen a gyerekek körében. A gyerekkori fogszuvasodás nemcsak fájdalmat és kellemetlenséget okoz, de hosszú távú következményekkel is járhat, mint például a rossz táplálkozás, az iskolai hiányzások és az önbizalom csökkenése. Szerencsére, a modern fogászati technológiák és eljárások, mint például a barázdazárás, hatékony megoldást kínálnak a fogszuvasodás megelőzésére.

Mi az a barázda és mi az a barázdazárás?

Mivel a barázda zárása általában gyermekkorban válik szükségessé, ezért Önnek már most érdemes odafigyelni arra, hogy rendszeresen elvigye gyermekét fogászati szűrővizsgálatra és indokolt esetben a kezelőorvos elvégezze a barázda zárását.

A fogbarázda a kisörlő és nagyörlő fogak rágófelületén található, pontosan a rágáshoz szükséges kiemelkedő csücskök között. Amennyiben a barázda túl mély, abban az esetben nehezen tisztítható, így észrevétlenül elkezdődhet a fogszuvasodás. Ezt az állapotot meg lehet előzni barázdazárás kezeléssel gyermekkorban, mely a fogbarázdák feltöltését jelenti. A fogbarázdák olyan jól tapadó és záró anyaggal kerülnek lezárásra, amelyek elszigetelik a barázdák mélyét, így nem tapadhat meg benne semmilyen szennyeződés. A barázda zárása fájdalommentes kezelés és elsősorban gyermekek számára fontos, ahol a maradó fogak éppen áttörtek.

Barázdazárás – hogyan segíthet?

A barázdazárás egy gyors és fájdalommentes fogászati eljárás, amely a rágófelületeken található mélyedések és barázdák lezárásával védi a fogakat a szuvasodástól. Ezáltal megakadályozza az ételmaradékok és baktériumok megtapadását ezeken a nehezen tisztítható területeken, jelentősen csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.
A barázdazárás különösen fontos a gyerekek számára, mivel ők hajlamosabbak a fogszuvasodásra a gyakori nassolás és az esetleg nem megfelelő szájhigiéniás szokások miatt. A kezelés egyszerűsége és gyorsasága mellett a barázdazárás egy hosszú távú befektetés a gyermek egészségébe, mivel segít megőrizni az eredeti fogakat és elkerülni a későbbi bonyolultabb fogászati kezeléseket.

Barázdazárás árak – mitől függ?

A barázdazárás ára számos tényezőtől függ, amelyek befolyásolják a végösszeget, így a kezelés árai jelentősen változhatnak. Ezek közé tartozik a fogászati rendelő elismertsége, a kezelésre kerülő fogak száma, az alkalmazott anyagok minősége és a fogorvos szakértelme. 
Egy másik fontos szempont a kezelésre szoruló fogak típusa, mivel a rágófogak barázdazárása általában több időt és anyagot igényel, mint az első fogaké. A választott anyagok – melyek lehetnek kompozitok vagy üvegionomer-alapú anyagok – szintén befolyásolják az árat, figyelembe véve azok tartósságát és hatékonyságát.

Barázdazárás – a fogszuvasodás megelőzésének kíméletes eszköze

A fogszuvasodás egy multifaktoriális betegség, amely a fogak kemény szöveteinek demineralizációját és pusztulását okozza, ami elsősorban a baktériumok által termelt savak hatására következik be. A fogak rágófelületein lévő barázdák és mélyedések különösen hajlamosak a szuvasodásra, mivel ezekben a nehezen elérhető helyeken könnyen megtapadhatnak az ételmaradékok és a plakk, így ideális környezetet biztosítva a káros baktériumok szaporodásához. A barázdazárás ezen a ponton játssza kulcsszerepét, mivel egy védelmi réteget képez a fogak rágófelületein, megakadályozva ezzel a baktériumok és ételmaradékok megtapadását, és csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.
A barázdazárás egy bevált eljárás a fogszuvasodás megelőzésére. A kezelés során egy speciális védőréteget alkalmaznak a fogak rágófelületeire, amely kitölti a barázdákat és mélyedéseket, így létrehozva egy sima felületet, amely nehezebben fogadja meg a plakkot és az ételmaradékokat. Ez a módszer nemcsak azonnali védelmet biztosít, hanem hosszú távú megoldást kínál, mivel a védőréteg akár több évig is ellenállhat a kopásnak és az általános használatnak. A barázdazárás tehát egy olyan preventív intézkedés, amely jelentős mértékben hozzájárulhat a fogszuvasodás megelőzéséhez, csökkentve ezzel a későbbi bonyolult és költséges fogászati kezelések szükségességét.

Bár a barázdazárás kiváló eszköz a fogszuvasodás megelőzésében, fontos hangsúlyozni, hogy ez csak egy része egy integrált megközelítésnek, amely magában foglalja a megfelelő szájhigiéniát, rendszeres fogászati ellenőrzéseket, és a kiegyensúlyozott táplálkozást is. A rendszeres fogmosás, a fogselyem használata és a fluoridos öblítők alkalmazása, valamint a cukros és savas ételek és italok fogyasztásának korlátozása további kulcsfontosságú lépések a fogszuvasodás megelőzésében. Az integrált megközelítés alkalmazásával, amely magában foglalja a barázdazárást és az egészséges szájhigiéniai szokásokat, maximalizálható a fogszuvasodás elleni védelem, biztosítva ezzel az egészséges mosoly hosszú távú megőrzését.

Barázdazárás – sikeres küzdelem a gyerekkori fogszuvasodás ellen

A gyerekkori fogszuvasodás megelőzése érdekében a barázdazárás kiváló megoldást kínál, hiszen ez az eljárás egy védőréteget képez a gyermek rágófelületein található barázdák és mélyedések felett, így megakadályozva az ételmaradékok és baktériumok megtapadását ezeken a kritikus területeken. Mivel a gyerekek gyakran nem rendelkeznek még tökéletes szájhigiéniai szokásokkal, és hajlamosabbak a cukros ételek és italok fogyasztására, a barázdazárás jelentősen csökkentheti a szuvasodás kockázatát, biztosítva ezzel az egészséges fogak hosszú távú megőrzését. Ez a preventív kezelés egyszerű, gyors és fájdalommentes, ami ideálissá teszi a gyermekkorban történő alkalmazásra, segítve a szülőket és gondviselőket abban, hogy megőrizzék gyermekeik mosolyának egészségét és ragyogását. 

Hogyan történik a barázdazárás a Móricz Dentalban?

A barázda zárása egy alapos tisztítással kezdődik. Ezt követően a leszárított fog felszínét a kezelőorvosa előkezeli, hogy a fogfelszín érdesebbé váljon. Ezek után a mély fogbarázdák feltöltésre kerülnek egy speciális tömőanyaggal.

A barázdazárás folyamán fehér vagy átlátszó feltöltő anyag kerül felhasználásra, melynek többsége fluoridot tartalmaz, ami még inkább elősegíti a fog védelmét a későbbi szuvasodás ellen.

Fontos tudni, hogy a barázda zárása kizárólag akkor kivitelezhető, ha az adott fog esetében nem indult még meg semmilyen mértékű fogszuvasodás. Amennyiben ez már megtörtént, akkor kiterjesztett barázdazárás vagy esztétikus fogtömés válik szükségessé.

Barázdazárás- mi a legjobb, amit most tehet?

Ne hagyja, hogy a gyermekkori fogszuvasodás árnyékolja be gyermeke mosolyát! A Móricz Dental fogászati rendelőben különös figyelmet fordítunk a fiatal páciensek fogainak egészségére és védelmére. Barázdazárás szolgáltatásunkkal megelőzhető a szuvasodás kialakulása, így biztosítva, hogy gyermeke mosolya hosszú távon is ragyogó és egészséges maradhasson. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy többet megtudjon a barázdazárás előnyeiről, vagy foglaljon időpontot egy konzultációra, ahol szakértő csapatunk személyre szabott tanácsokkal és magas színvonalú ellátással áll rendelkezésére. Ne várjon tovább, tegyen meg a legfontosabb lépéséket  gyermeke fogainak hosszú távú védelme érdekében a Móricz Dentalnál. A konzultációra a +36 1 3611 222-es telefonszámon tud időpontot kérni vagy egyszerűen online!

Mikor van gyermekének kiterjesztett barázdazárásra szüksége?

A kiterjesztett barázdazárás általában a fiatal felnőtteket érinti. Főként abban az esetben van rá szükség, ha a fogbarázdákban lévő elszíneződés megjelenik, és kétesélyes, hogy elkezdődött-e a fogszuvasodás. Ilyen esetben nem szabad azonnal barázdazárás kezelést alkalmazni, hanem fel kell tárni a barázdákat, majd azután a teljesen egészséges részt kell feltölteni és lezárni. A kiterjesztett barázdazárás kezelés utáni időszakban félévenkénti kontroll vizsgálatra van szükség.

A barázda zárása egy remek lehetőség gyermekeink fogainak egészség megőrzésére. Hogy az Ön gyermekénél indokolt-e a barázdazárás az egy személyes konzultáció alkalmával derül ki.

A legegyszerűbb megoldás az, ha Ön elhozza gyermekét egy gyermekfogszakorvosi konzultációra, ahol személyesen is megismerheti a barázda kezelésének lehetőségeit Dr. Szolnoki Szilvia gyermekfogszakorvostól.

A konzultációra a +36 1 3611 222-es telefonszámon tud időpontot kérni vagy egyszerűen online!

Várjuk Önt és gyermekét sok hasznos információval és kíméletes kezelésekkel.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona?  I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták