A tejfog | Móricz Dental

A tejfog

Tejfognak azokat a fogakat nevezzük, melyek először jelennek meg a gyermekek szájában. Ezek csupán átmeneti jellegűek, idővel lecserélődnek maradó fogakra. A tejfog épségének megőrzése a gyermekfogászat területéhez tartozik

Az újszülöttek általában úgy jönnek világra, hogy nem látható szájukban fog. A csecsemő ínye alatt azonban már 20 teljesen kifejlődött fogacska található, ugyanis a fogcsírák, már az anyaméhben elkezdenek fejlődni. A kisgyermek életének első három évében az összes tejfog megjelenik. A tejfogak  6-11 éves kor körül esnek ki helyt adva a maradó fogaknak.

Tejfogak

Általánosságban elmondható, hogy a tejfogak a következő sorrendben bújnak elő:

 • Az első négy frontfog (2 felső és 2 alsó) általában 6 hónapos kor körül jelenik meg.
 • Az első metszőfogakat az oldalsó metszőfogak követik 9-16 hónapos korban.
 • A harmadik fázisban megjelennek az első tejőrlő fogak 13- 29 hónap körül, ami sokat segít a gyermeknek a rágásban.
 • A metsző fogakhoz képest távolabb helyezkedik el, helyet biztosítva a szemfogaknak.
 • Általában 16-23 hónapos korban törnek elő a szemfogak, ami már sokat segít a nehezebb textúrájú ételek szakításában, rágásában.
 • Végezetül 25-31 hónapos korban megjelennek a hátsó, második tejőrlő fogak is.

Minden gyermek más: van akinél egyes fogak előbb vagy később jelennek meg. Amikor mind a 20 tejfog kinőtt a kisgyerek állkapcsa tovább fejlődik, növekszik, hogy helyet biztosítson a maradó fogak számára. 6 és 12 éves kor között a tejfogak kiesnek és maradó fogak váltják fel őket.

 

A fogzás tünetei

A kis tejfogak ahogy törnek elő nyomják, éles szélükkel irritálják az ínyt. Előfordul, hogy a tejfogak különösebb fájdalom és kellemetlenség nélkül kibújnak, sok esetben viszont gondot okoznak:

 • a fogak helyén a baba ínye fáj és piros
 • az arc bepirosodhat
 • a gyermek gyakran dörzsöli a fülét
 • a csecsemő a szokásosnál gyakrabban sír, nyűgös
 • sokat rág éjszaka
 • több alkalommal megébred
 • a fogzás időszakában hőemelkedés is előfordulhat

 

Hogyan enyhítsük a tejfog előtörésével járó tüneteket?

A gyermekorvos felírhat ecsetelő vagy ínynyugtató gélt, ami sokat segít a fájdalom enyhítésében. A hűthető rágókák, vagy műanyag helyett (hidegebb) fém kanál használata is sokat segítenek a fogzás idején. A sok séta és játék is eltereli a figyelmüket a kellemetlenségről.

Amikor már előbújtak a fogak érdemes a kezdetektől egy kis vizes gézdarabbal, vagy újra húzható kis fogkefével áttörölgetni őket, hogy megelőzzük a fogszuvasodást.

Mi a különbség a tejfog és a maradó fog között?

A tejfog több szempontból is eltér a maradó fogaktól:

 • Zománc: a fogat borító zománc megvédi a fogakat a külső fizikai hatásoktól. Ez a réteg a tejfog esetében vékonyabb, mint a maradó fogaknál.
 • Szín: Színük kékesfehér, ellentétben a maradó fogakkal, melyek inkább sárgásfehérek.
 • Méret: a tejfogak kisebbek mint a maradó fogak (mivel a kisgyermek állkapcsa és szájürege is jóval kisebb).
 • Gyökerek: a tejfogak gyökere kisebb és vékonyabb.

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a tejfog felépítése kicsit más, mint a maradó fogaké. Egyrészt a kopás miatt, másrészt a gyökérfelszívódás miatt, ezért sokkal gyakrabban kell a gyermekfogászat ellenőrzéseken megjelenni. A tejfog szuvasodása, romlása sokkal gyorsabb lefolyású lehet, és ezt időben kell észlelni és gyermekfogászat révén kezelni. Ennek érdekében ajánlott a gyermekfogászat felkeresése évente három-négy alkalommal.

 

Mikor vigyük fogorvoshoz a gyerekeket?

A gyermekfogászat szerepe sajnálatos módon akkor kezdődik, amikor már egy-két éves elmúlt a gyermek. Sajnos kevés figyelmet szentelnek a terhesgondozás alkalmával annak a kérdésnek, hogy a tejfogak csírájának kialakulása már a magzat hatodik hetes korában elkezdődik, és folyamatosan fejlődik a magzatfejlődés során. Ebben az időszakban nagyon nagy szerepet játszik, hogy a kismama milyen minőségű tápanyagokat fogyaszt, valamint milyen mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttat a szervezetébe. Ezeket az információkat a gyermekfogászat ellenőrzéskor kapja meg a szülő, amikor már ezen az időszakon rég túl van. Ám a gyermekfogászat megelőző szerepe nincs veszve emiatt, csupán a helyzet könnyebb lenne, ha a kismama időben megkapná ezeket az információkat egy gyermekfogászat konzultáció révén.

A tejfogak a gyermek fél éves és egy éves kora között kezdenek előtörni. A fogváltás maradó fogakra hat éves kor körül történik. A fogváltás idejéig nagy szerepe van a gyermekfogászat ellenőrzéseknek, hiszen akár az egész későbbi életére hatással lehet a gyermeknek.

Miért fontos, hogy vigyázzunk a gyerekek fogainak egészségére?

A tejfog épsége, a gyermekfogászat szerepe, nagyon fontos a gyermek számára annak érdekében, hogy helyesen tanuljon meg rágni és beszélni, tehát a hangképzésben is fontos szerepe van. A meglévő és még növekedésben lévő fogaknak már akkor jelentős funkciójuk van, amikor a kisgyerek először találkozik szilárd táplálékkal vagy anyagokkal. Ám azt már jóval kevesebben tudják, és legtöbbször gyermekfogászat ellenőrzésen hallják először a szülők, hogy a tejfogaknak van még egy nagyon fontos funkciójuk, ez a helyfenntartás a maradó fogak számára. A gyermekfogászat ezért is nagyon fontos, mert ezeket az információkat a szülők megkapják a gyermekfogászat ellenőrzések alkalmával a szakorvostól.

 

Szájhigiénia gyermekkorban

Bár a tejfog átmeneti fog mégis gondosan kell tisztítani, hogy megóvjuk a fogszuvasodástól. A fogak tisztítása hasonlóan történik, mint a maradó fogak esetében, ám 3 éves kor után is érdemes szülői felügyelet mellett végezni a fogmosást. Amikor a kisgyermek már képes kiköpni a vizet, fogmosáshoz egy kevés fluoridos fogkrémet is használjunk. Ügyelni kell arra is, hogy huzamos ideig ne legyen cukros üdítő vagy étel a gyermek szájában, hiszen a fogszuvasodás ugyan úgy veszélyezteti a gyerekek fogait is. Alvás közben a nyáltermelődés lelassul így nem képes kellő mértékben megtisztulni a szájüreg. Ezért fontos, hogy lefekvés előtt megtisztítsuk a fogakat és ezután a gyerekek is már csak vizet fogyasszanak.

A maradó fogak átveszik a tejfogak helyét ezért pontosan a helyfenntartó szerep miatt nem szabad elhanyagolni a tejfogak állapotát. Időszakonként igénybe kell venni a gyermekfogászat lehetőségeit. Ha azok idejekorán eltávolításra kerülnek, akkor a többi fog elmozdul és nem hagy helyet a maradó fognak az előtörésre. A gyermekfogászat igénybevételével mindez megelőzhető.

Pácienseink véleménye

Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
CS. BARBARA

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogérzékenység tünetei

Fogérzékenység tünetei

Milyen tünetei lehetnek még a fogérzékenységnek? Hogyan léphetünk fel a fogérzékenység ellen hatékonyan? Fogászati cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom
Fogfájás okai: Mi áll a háttérben?

Fogfájás okai

Melyek a fogfájás okai? Hogyan csillapíthatjuk mielőbb a szűnni nem akaró fogfájást? A Móricz Dental szakértő fogorvosai segítenek Önnek a kínzó fogfájdalom megszüntetésében! 

Tovább olvasom
Ínyvérzés oka, kezelés

Ínyvérzés – A háttérben álló okok és kezelési módszerek

Ínyvérzéssel küzd? Mi állhat a háttérben? Hogyan kezelhető az ínyvérzés? Tudjon meg minden fontos információt az ínyvérzésről és fogágybetegségekről szakértő fogorvosainktól!

Tovább olvasom
Tömött fog lüktet

Tömött fog lüktet

Tömött foga lüktet? Fáj? Mi lehet az oka a nem rég kezelt fog kellemetlenségének? Ennek járunk utána szakmai cikkünkben, és segítünk, hogy mielőbb megszabadulhasson a fájdalomtól. 

Tovább olvasom
Fogérzékenység okai, kezelési módszere

Fogérzékenység okai

Mitől lehet érzékenyek fogai? Mi történik, ha nem kezelteti? A fogérzékenység okai, tünetek és kezelési módszerek, az egészséges fogakért. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták