A tejfog | Móricz Dental

A tejfog

Tejfognak azokat a fogakat nevezzük, melyek először jelennek meg a gyermekek szájában. Ezek csupán átmeneti jellegűek, idővel lecserélődnek maradó fogakra. A tejfog épségének megőrzése a gyermekfogászat területéhez tartozik

A tejfog

Az újszülöttek általában úgy jönnek világra, hogy nem látható szájukban fog. A csecsemő ínye alatt azonban már 20 teljesen kifejlődött fogacska található, ugyanis a fogcsírák, már az anyaméhben elkezdenek fejlődni. A kisgyermek életének első három évében az összes tejfog megjelenik. A tejfogak  6-11 éves kor körül esnek ki helyt adva a maradó fogaknak.

Általánosságban elmondható, hogy a tejfogak a következő sorrendben bújnak elő:

 • Az első négy frontfog (2 felső és 2 alsó) általában 6 hónapos kor körül jelenik meg.
 • Az első metszőfogakat az oldalsó metszőfogak követik 9-16 hónapos korban.
 • A harmadik fázisban megjelennek az első tejőrlő fogak 13- 29 hónap körül, ami sokat segít a gyermeknek a rágásban.
 • A metsző fogakhoz képest távolabb helyezkedik el, helyet biztosítva a szemfogaknak.
 • Általában 16-23 hónapos korban törnek elő a szemfogak, ami már sokat segít a nehezebb textúrájú ételek szakításában, rágásában.
 • Végezetül 25-31 hónapos korban megjelennek a hátsó, második tejőrlő fogak is.

Minden gyermek más: van akinél egyes fogak előbb vagy később jelennek meg. Amikor mind a 20 tejfog kinőtt a kisgyerek állkapcsa tovább fejlődik, növekszik, hogy helyet biztosítson a maradó fogak számára. 6 és 12 éves kor között a tejfogak kiesnek és maradó fogak váltják fel őket.

 

A fogzás tünetei

A kis tejfogak ahogy törnek elő nyomják, éles szélükkel irritálják az ínyt. Előfordul, hogy a tejfogak különösebb fájdalom és kellemetlenség nélkül kibújnak, sok esetben viszont gondot okoznak:

 • a fogak helyén a baba ínye fáj és piros
 • az arc bepirosodhat
 • a gyermek gyakran dörzsöli a fülét
 • a csecsemő a szokásosnál gyakrabban sír, nyűgös
 • sokat rág éjszaka
 • több alkalommal megébred
 • a fogzás időszakában hőemelkedés is előfordulhat

 

Hogyan enyhítsük a tejfog előtörésével járó tüneteket?

A gyermekorvos felírhat ecsetelő vagy ínynyugtató gélt, ami sokat segít a fájdalom enyhítésében. A hűthető rágókák, vagy műanyag helyett (hidegebb) fém kanál használata is sokat segítenek a fogzás idején. A sok séta és játék is eltereli a figyelmüket a kellemetlenségről.

Amikor már előbújtak a fogak érdemes a kezdetektől egy kis vizes gézdarabbal, vagy újra húzható kis fogkefével áttörölgetni őket, hogy megelőzzük a fogszuvasodást.

Mi a különbség a tejfog és a maradó fog között?

A tejfog több szempontból is eltér a maradó fogaktól:

 • Zománc: a fogat borító zománc megvédi a fogakat a külső fizikai hatásoktól. Ez a réteg a tejfog esetében vékonyabb, mint a maradó fogaknál.
 • Szín: Színük kékesfehér, ellentétben a maradó fogakkal, melyek inkább sárgásfehérek.
 • Méret: a tejfogak kisebbek mint a maradó fogak (mivel a kisgyermek állkapcsa és szájürege is jóval kisebb).
 • Gyökerek: a tejfogak gyökere kisebb és vékonyabb.

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a tejfog felépítése kicsit más, mint a maradó fogaké. Egyrészt a kopás miatt, másrészt a gyökérfelszívódás miatt, ezért sokkal gyakrabban kell a gyermekfogászat ellenőrzéseken megjelenni. A tejfog szuvasodása, romlása sokkal gyorsabb lefolyású lehet, és ezt időben kell észlelni és gyermekfogászat révén kezelni. Ennek érdekében ajánlott a gyermekfogászat felkeresése évente három-négy alkalommal.

 

Mikor vigyük fogorvoshoz a gyerekeket?

A gyermekfogászat szerepe sajnálatos módon akkor kezdődik, amikor már egy-két éves elmúlt a gyermek. Sajnos kevés figyelmet szentelnek a terhesgondozás alkalmával annak a kérdésnek, hogy a tejfogak csírájának kialakulása már a magzat hatodik hetes korában elkezdődik, és folyamatosan fejlődik a magzatfejlődés során. Ebben az időszakban nagyon nagy szerepet játszik, hogy a kismama milyen minőségű tápanyagokat fogyaszt, valamint milyen mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttat a szervezetébe. Ezeket az információkat a gyermekfogászat ellenőrzéskor kapja meg a szülő, amikor már ezen az időszakon rég túl van. Ám a gyermekfogászat megelőző szerepe nincs veszve emiatt, csupán a helyzet könnyebb lenne, ha a kismama időben megkapná ezeket az információkat egy gyermekfogászat konzultáció révén.

A tejfogak a gyermek fél éves és egy éves kora között kezdenek előtörni. A fogváltás maradó fogakra hat éves kor körül történik. A fogváltás idejéig nagy szerepe van a gyermekfogászat ellenőrzéseknek, hiszen akár az egész későbbi életére hatással lehet a gyermeknek.

Miért fontos, hogy vigyázzunk a gyerekek fogainak egészségére?

Empatikus Gyermekfogászat

A tejfog épsége, a gyermekfogászat szerepe, nagyon fontos a gyermek számára annak érdekében, hogy helyesen tanuljon meg rágni és beszélni, tehát a hangképzésben is fontos szerepe van. A meglévő és még növekedésben lévő fogaknak már akkor jelentős funkciójuk van, amikor a kisgyerek először találkozik szilárd táplálékkal vagy anyagokkal. Ám azt már jóval kevesebben tudják, és legtöbbször gyermekfogászat ellenőrzésen hallják először a szülők, hogy a tejfogaknak van még egy nagyon fontos funkciójuk, ez a helyfenntartás a maradó fogak számára. A gyermekfogászat ezért is nagyon fontos, mert ezeket az információkat a szülők megkapják a gyermekfogászat ellenőrzések alkalmával a szakorvostól.

 

Szájhigiénia gyermekkorban

Bár a tejfog átmeneti fog mégis gondosan kell tisztítani, hogy megóvjuk a fogszuvasodástól. A fogak tisztítása hasonlóan történik, mint a maradó fogak esetében, ám 3 éves kor után is érdemes szülői felügyelet mellett végezni a fogmosást. Amikor a kisgyermek már képes kiköpni a vizet, fogmosáshoz egy kevés fluoridos fogkrémet is használjunk. Ügyelni kell arra is, hogy huzamos ideig ne legyen cukros üdítő vagy étel a gyermek szájában, hiszen a fogszuvasodás ugyan úgy veszélyezteti a gyerekek fogait is. Alvás közben a nyáltermelődés lelassul így nem képes kellő mértékben megtisztulni a szájüreg. Ezért fontos, hogy lefekvés előtt megtisztítsuk a fogakat és ezután a gyerekek is már csak vizet fogyasszanak.

A maradó fogak átveszik a tejfogak helyét ezért pontosan a helyfenntartó szerep miatt nem szabad elhanyagolni a tejfogak állapotát. Időszakonként igénybe kell venni a gyermekfogászat lehetőségeit. Ha azok idejekorán eltávolításra kerülnek, akkor a többi fog elmozdul és nem hagy helyet a maradó fognak az előtörésre. A gyermekfogászat igénybevételével mindez megelőzhető.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom
Esztétikai fogászat Budapest I Móricz Dental Fogászat

Esztétikai fogászat Budapest

Szeretne szebb mosolyt, fehérebb fogakat, megszabadulni a lepedékektől, a látványos fogászati problémáktól? A Móricz Dental esztétikai fogászat Budapesten segíthet ebben. Mutatjuk, hogyan segíthetnek Önnek az esztétikai fogászati kezelések, hogy visszanyerje az Önbizalmát!

Tovább olvasom
Direkt héj I Móricz Dental Fogászat

A direkt héjak azonnali mosolyszépítő hatása már egyetlen kezelés után

Az Ön mosolya az első benyomás kulcsa. Előfordul, hogy nem teljesen elégedett fogainak kinézetével? Szeretne egy gyors, hatékony és esztétikailag magával ragadó megoldást találni, amely nem csak a mosolyát, hanem az önbizalmát is javítja? Fedezze fel a direkthéjak világát, amelyek forradalmasítják a modern fogászati esztétikát és a páciensek mosolyát szerte a világban.

Tovább olvasom
Porcelán héj I Móricz Dental Fogászat

A porcelán héjak teljesen új és megnyerő mosolyt varázsolnak Önnek is

A porcelán héj technológia az egyik legmodernebb és legnépszerűbb megoldás a tökéletes mosoly elérésére. Egyre többen választják világszerte ezt az innovatív módszert, hogy visszanyerjék önbizalmukat és ragyogó mosolyukat.

Tovább olvasom
Lyukas fog gyereknél I Móricz Dental Fogászat

Lyukas fog gyereknél – gyakori jelenség, pedig elkerülhető

A gyermekkori lyukas fogak, amelyeket fogszuvasodásként ismerünk, a fogakat érintő egyik leggyakoribb betegség. A fogszuvasodás során a fogzománc, amely a fog külső védelmező rétege, károsodik és idővel pusztulni kezd. Ennek a folyamatnak több oka is lehet, amelyek együtt, összetett módon hatnak.

Tovább olvasom

Rólunk mondták